12 egészségügyi probléma, ami más betegségnek álcázhatja magát, mint ami valójában

1

Az esetek 40%-ában az orvosok helytelen diagnózist állítanak fel – állítja Dr. Elizabeth Burton. Ez többnyire azért történik, mert a fennálló tünetek más betegséget jeleznek, mint ami valójában a háttérben rejtőzik. Összegyűjtöttük, melyek azok a betegségek, amiket nagyon könnyű más betegséggel összetéveszteni.

Lyme-kór és influenza

Ennek a betegségnek az egyik legismertebb tünete a céltáblaszerű kiütés, ami a kullancs csípés után jelentkezik. De egyes esetekben nem látható ilyen kiütés. Helyette olyan tünetek lépnek fel, mint a test különböző pontjain jelentkező fájdalom, láz, fáradtság, ami alapján az orvos akár influenzának is hiheti a háttérben megbújó okot. Ilyen esetben a vérvizsgálat sem árul el sokat, mivel a test 2 hétig nem kezd el antitesteket termelni, melyek jeleznék a betegséget. Ha az orvos Lyme-kórt gyanít, antibiotikum kezelést alkalmaz, hogy megelőzze a betegség hosszútávú tüneteit.

Vesekő és hasi aorta aneurizma

A vesekövet számos más betegséggel összetéveszthetik, közülük a hasi aorta aneurizma a legveszélyesebb. Mindkettő nagyon erős, éles hasi fájdalommal, hányingerrel, hányással kezdődik. Hasi aorta aneurizma esetén egy abnormális dudor alakul ki az aorta falán, ami ha megreped, az halálos lehet.
Az orvosok azt javasolják, hogy a 60 évnél idősebb betegeknél, akiknek sosem volt vesekövük, elsősorban a hasi aorta aneurizmára gyanakodjanak.

Hepatitisz és allergiák

A hepatitisz akár évekig lehet tünetmentes, de ez idő alatt is súlyosan károsítja a májat. A májprobléma leggyakoribb tünetei a gyomorfájás, viszketés és a fáradtság, ezek pedig jól illenek más betegségekre is, például az allergiákra. Ezért nagyon fontos figyelni a szem és a nyelv színét. Ha azt veszed észre, hogy sárgássá váltak, mielőbb fordulj orvoshoz!

Pajzsmirigy probléma és magas vérnyomás

A pajzsmirigy nagyon fontos része szervezetünknek, hiszen számtalan hormon szabályozását látja el. Ha a pajzsmirigy alulműködik, súlygyarapodás, hőmérsékletre való túlérzékenység és fáradtság léphet fel, de ezek lehetnek például a depresszió jelei is. Ha a pajzsmirigy túlműködik, akkor fogyás, ingerlékenység és gyors szívverés lehetnek a tünetek. Ezek viszont gyakran kísérik a magas vérnyomást is. Ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetni a pajzsmirigy működést.

Tüdőembólia és pánikroham

A tüdőembólia nagyon veszélyes állapot, mikor egy vérrög elzárja az artériát a tüdőben, ezzel éles fájdalmat, légszomjat, szorongást és ájulást okozva. Mivel ezek a tünetek más betegségnél is jelentkezhetnek, például pánikrohamnál, tüdőgyulladásnál vagy szívrohamnál, az esetek 33,5%-át félrediagnosztizálják.

Lisztérzékenység és gyomor-bélrendszeri fertőzés

A lisztérzékenység nagyon röviden azt jelenti, hogy valaki nem képes megemészteni a glutént. Glutén elsősorban a gabonafélékben található. Az ebben szenvedő emberek 83%-ánál vagy félrediagnosztizálják vagy nem fedezik fel ezt a problémát. Ennek oka, hogy a tünetei szinte mindenkinél más formában jelentkeznek, ráadásul nagyban hasonlítanak a gyomor-bélrendszeri fertőzések esetén fellépő tünetekre, mint a gyomorfájás, hasmenés, székrekedés, fejfájás.

Lupus és vese- vagy tüdőbetegség

Ennek a krónikus gyulladásos betegségnek nagyon sok fajtája van, tünetei is igen változatosak. Bár egyik közismert, árulkodó jele a pillangó formájú folt az arcon, egyes betegeknél ilyesmi nem jelentkezik. Egyéb tünetei a fáradtság, ízületi fájdalom és a tüdőproblémák. Elsőre ezért nagyon nehéz diagnosztizálni. Általában csak akkor kerül sor rá, mikor már sok más betegséget kizártak.

Stroke és alkoholmérgezés

Sajnos a kutatások szerint az orvosok gyakran félrenézik vagy lebecsülik a stroke tüneteit. A stroke, vagyis az agyvérzés akkor lép fel, mikor az agyban a vérkeringés akadályba ütközik. Ezt pedig sokszor összetévesztik a szédüléssel, migrénnel vagy alkoholmérgezéssel. Ennek oka, hogy a stroke olyan tüneteket is okozhat, mint a látászavar, beszédzavar, zavartság és megváltozott mentális állapot.

Rák és egyéb betegségek

Ezt a diagnózist senki sem akarja hallani, de minél hamarabb felfedezik, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Egy statisztika szerint azonban az orvosok bizonyos típusú rákbetegségeket 44%-ban félrediagnosztizálnak. Ennek oka, hogy a diagnosztikai eszközök nem a legpontosabbak, a tünetek pedig sokszor félreérthetőek. A tüdőrákot könnyű összetéveszteni a tüdőfertőzéssel, a mellrákot az emlőgyulladással. Ezért nagyon fontos másodvéleményt kérni, ha olyan komoly betegségre gyanakszol, mint a rák.

Vakbélgyulladás és irritábilis bél szindróma

A vakbélgyulladásról mindenki tudja, hogy a legfőbb tünete az iszonyú fájdalom a has jobb alsó részén. Sok esetben a fájdalom más helyeken jelentkezik, innentől kezdve pedig nem olyan könnyű a betegség felismerése. Gyakran az irritábilis bél szindrómával tévesztik össze, főleg, ha hányinger, hányás is társul hozzá. Mivel az elzáródott vakbél életveszélyes állapotot jelent, a hasfájást komolyan kell venni, attól függetlenül, hogy a has mely részén lép fel.

Reumás ízületi gyulladás és ízületi problémák

Sok ízületi betegség van, ami ugyanazokkal a tünetekkel jár, mint a reumás ízületi gyulladás. A diagnózis felállítása ezért nem egyszerű. Még egy kis bütyök a lábfejen is jelezheti a betegséget, annak ellenére, hogy a legtöbb esetben ez ártalmatlannak tűnik. Ha az ízületi problémák régebb óta fennállnak, a szakértők szerint a reumás ízületi gyulladás jól megállapítható.

Vénás elégtelenség és szívbetegség

Ha a bokád és a lábfejed gyakran dagad, az korai tünete lehet a vénás elégtelenségnek. Ennél a betegségnél a vér nem tud megfelelően eljutni a lábból a szívhez. Ha krónikussá válik, számos más problémát is előidézhet. Többek közt a szívbetegségnek is tünete a láb dagadása, ezért a vénás elégtelenséget gyakran összetévesztik vele.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét