12 egészséges étel, ami mérgező is lehet a szervezeted számára

0

Az egészségesnek mondott ételeket gyakran fenntartások nélkül fogyasztjuk. Valójában vannak azonban olyan ételtípusok, amik egyformán lehetnek előnyösek és ártalmasak egészségünk szempontjából. A keresztesvirágú zöldségek, mint például a kelkáposzta, nagy mennyiségben tartalmazhatnak ólmot, a szerecsendió hallucinogén hatást válthat ki, a kuszkusznak pedig olyan alacsony a rosttartalma, hogy étrendtől függően akár növelheti is a testzsír mennyiségét.

Ideje jobban megismerni, hogy pontosan mi is az, amit eszel!

1. Kelkáposzta

A keresztesvirágú zöldségek, mint például a kelkáposzta, magukba szívják a talajban lévő nehézfémeket, ezért előfordulhat, hogy nagy mennyiségben halmozódik fel bennük ólom. Ha mindennap eszel kelkáposztát, ajánlott időnként mással helyettesíteni.

2. Puffasztott rizs

A puffasztott rizs nagyon jól helyettesítheti a chipset és a kekszet, hiszen alacsony a kalóriatartalma, viszont mégis csak feldolgozott élelmiszer, amiben nincsenek vitaminok, sem ásványi anyagok. Emellett egy ausztrál tanulmány arzént talált a rizs alapú élelmiszerekben.

3. Kókuszolaj

Egészséges élelmiszernek kiáltották ki, valójában azonban több mint 80%-ban telített zsírok alkotják, melyek növelik a káros LDL-koleszterin mennyiségét és a szívbetegségek kockázatát.

4. Friss tonhal

Bár sok benne az omega-3 zsírsav, kutatók szerint az Atlanti-óceánból származó friss tonhalban nagy lehet a higany mennyisége, ami akár mérgezést okozhat.

5. Fahéj

Teákba, édességekhez és fűszerezéshez is használjuk. Az egyik összetevője azonban a kumarin, ami mérgező és rákkeltő hatású lehet.

6. Szerecsendió

Ez az intenzív ízű fűszer nagyrészt Indiából és Indonéziából származik. Számos esetben jelentettek szerecsendió okozta mérgezést. Ha túl sokat eszünk belőle, hallucináció, tachikardia és antikolinerg hatás léphet fel.

7. Kávé

Sokan a kávét használják ahhoz, hogy felébredjenek, hogy jobban tudjanak koncentrálni, vagy csak beiktassanak vele egy kis szünetet napközben. De tanulmányok szerint a túl sok kávé súlyosbítja a csontritkulást, az ízületi betegségeket és az elhízást.

8. Kuszkusz

Alacsony rosttartalma miatt, ha a kuszkuszt magas zsírtartalmú étrend részeként fogyasztjuk, növeli a zsírtömeg mennyiségét és fokozza az elhízást. A kuszkusz magas szénhidráttartalmú, ezáltal megemeli a vércukorszintet is. Cukorbetegek vagy arra hajlamosak számára érdemes inkább kerülni.

9. Füstölt lazac

A vízszennyezés és a füstölési eljárás miatt a füstölt lazac nagy mennyiségben tartalmaz policiklikus aromás szénhidrogént, ami mérgező, mutagén és/vagy rákkeltő hatásokkal rendelkezik.

10. Kombucha

A kombucha egy erjesztett ital, ami bizonyított jótékony hatásai miatt jött divatba. Ugyanakkor előfordultak már kombucha okozta mérgezések és vesekárosodás, emiatt a kombucha javasolt mennyiségét 114 grammban állapították meg.

11. Burgonya

Mindegy, hogy sülve, főve vagy püréként fogyasztjuk, ha zöld burgonyával találkozunk, jobb, ha kidobjuk vagy legalább teljesen levágjuk róla a zöld részeket. Ebben ugyanis magas a mérgező hatású glikoalkaloidok koncentrációja, ez hányingert, hányást okozhat.

12. Mango

Ha allergiás vagy a borostyánra, jobb, ha távol tartod magad a mangótól is. Mindkettőben ugyanaz az anyag található, ami viszketést, bőrpírt, kiütést és hólyagokat okoz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét