12 dolog, amit tudnunk kell az igaz szerelemről

0

Amikor szerelmes vagy és egészséges párkapcsolatban élsz, csökken a stressz szinted, kevesebbet szorongsz – ez tudományosan is bizonyított. Talán még jobban is nézel ki és általában is sokkal jobb a kedélyállapotod. Az ölelések és csókok nyugalmat, biztonságot és elégedettséget adnak.

Ha találkoztál az igazi lelki társaddal, a következőkkel neked is tisztában kell lenned.

1. A szerelemben nemcsak a jó, de a rossz pillanatokat is megosztjuk egymással.

A romantikus szerelem sokáig tarthat, ahogy tanulmányok ezt alá is támasztják. De a legfontosabb dolog, hogy mit adsz és mit kapsz. A szerelem egy ige, nem pedig egy főnév. Ha munka után fáradtan hazaérkezel és azt látod, hogy a párod alig várja, hogy egy izgalmas estét eltöltsön veled ahelyett, hogy segítene, akkor nincs meg a kapcsolódás kettőtök közt. Ettől még nem kell rögtön szakítani, de egy beszélgetés nem árt.

Ha a párod úgy lát téged, mint egy tárgyat, aki mindig csak szórakoztatja őt, az pszichésen nagyon romboló. A párod szükségleteivel azonos hullámhosszon kell lenned.

2. Az igaz szerelem cselekedet.

Az igaz szerelemnek a rossz időszakok is részét képezik. Gyakori, hogy magányosnak érezzük magunkat még a kapcsolatunkban is. Ez akkor történik, amikor a párok elvesztik az egymás közti érzelmi kapcsolatot.

Ha szeretitek egymást, próbáljatok meg dolgozni a félreértések elkerülésén. Hosszú kapcsolatokban gyakran előfordul, hogy a párok felkeresnek egy pszichológust vagy tanácsadót, vagy megpróbálnak egymással többet beszélgetni, hogy megoldják azt a problémát, ami a magány érzéséhez vezetett.

Természetesen kell érezned magad a párod mellett, és dolgoznotok kell azon, hogy elérjétek azt a jövőt, amit megálmodtatok magatoknak.

3. Mindketten ismeritek a határokat, és meg is tartjátok őket.

Egy egészséges kapcsolatban és szerelemben is megvannak a határok. Olyan ez, mint egy egyezmény a két fél között, melyben rögzítitek, hogy egyikőtökből sem válik diktátor. Ha a kommunikációtok kizárólag a viccelődésen alapszik, annak hamarosan komoly következményei lesznek.

Egy egészséges kapcsolatban beszélni kell, és nem szabad félni kimondani a dolgokat, mikor úgy érzed, a másik átlépte a határt. Ha a viták helyett a párbeszédet választjátok, az azt mutatja, hogy mindketten tisztelitek a másikat.

Egy kapcsolatban az olyan szavak, mint a mindig és a soha nem működőképesek. Természetesen beszélgetés közben szükség van arra, hogy egyértelműen fogalmazz, de nagyon fontos, hogy a megfelelő szavakat használd. A tiltásnak nincs helye, törekedj inkább az építő jellegű beszélgetésre.

4. Egyformán gondolkodtok arról, hogy mi az igaz szerelem.

Támogatjátok egymást, minőségi időt töltetek együtt, megbocsátotok és értékelitek egymást. A szerelem fogalma minden párnál más lehet. Egyesek jobban szeretnek utazni a párjukkal, míg mások inkább otthon töltik együtt az időt.

Tanulmányok kimutatták, hogy a szerelem fogalma a pároknál az idővel is tud változni. Az első évben a szerotonin szint visszatér a normálisra, és az érzelmi túlzások lecsillapodnak. A szerelem egy nyugodtabb, érettebb fázisába lép.

5. A szerelem közös vágyakat és közös célokat jelent.

A harmóniát rettentő nehéz kialakítani, de a közös célok segíthetnek benne. A pszichológusok szerint azonban bizonyos dolgokról nem szabad megfeledkezni ebben az esetben sem. Először is légy biztos benne, hogy a kitűzött cél elérhető és nem életszerűtlen. Ha pedig sikerült megvalósítani, a közös ünneplést se hagyjátok ki!

6. Közös a felelősség is.

Az érzés, hogy a párod igyekszik elkerülni minden felelősséget, nagyon traumatikus és egészségtelen egy kapcsolatban. Az igaz szerelemnek nem az a célja, hogy rosszul érezd magad, helyette éppen hogy erősebbnek és védettnek kellene érezned magad tőle.

Egy jó beszélgetés meg tud oldani dolgokat. De annak, hogy sokan kerülik az ilyen beszélgetéseket, sok oka lehet, például a szégyen, a félelem, a depresszió. Üljetek le és beszéljétek át a jogokat és a kötelességeket a kapcsolatotokban!

Ha mindketten osztoztok a felelősségen, nem borul fel köztetek az egyensúly, és egyikőtök sem fog a másiknál nagyobb terhet cipelni. Ha ez nem így működik az elejétől kezdve, dolgozzatok rajta. Nincsenek kőbe vésett szabályok, minden pár a maga módján csinálja a dolgokat.

7. A párod nem próbál megváltoztatni, elfogadja a hibáidat is.

Ha kreatív ember vagy, de a párod hirtelen elkezdi erőltetni, hogy a pénz miatt hagyd ott a munkádat, az nagyon fájdalmas lehet. Ahelyett, hogy a párunkat akarnánk megváltoztatni, inkább pozitív módszerekkel a fejlődését kellene elősegíteni. A támogatás és a másik elfogadása egészen új szintre emeli a kapcsolatot.

Ha látod, hogy a párod összezavarodott, elveszett vagy dühös, biztosítsd róla, hogy ezekhez az érzésekhez joga van. Nem vagyunk robotok, mindannyiunkban ezernyi érzés lakozik.

8. Ha igaz szerelemre vágysz, a játszadozásnak nincs helye.

A szerelmi játszadozások, mint a szerelmi háromszög vagy az áldozattá válás rengeteg energiát vesznek el, és nem jelentenek garanciát sem arra, hogy akit szeretsz, az ugyanezzel az érzelemmel fog reagálni rád. A leggyakoribb pszichés játékok a következők:

  • Félreérthető üzenetek küldözgetése.
  • Bűntudat keltése, hogy elérd, amit akarsz.
  • Tesztelés.
  • Összehasonlítás.
  • Szerelmi háromszögek.

A manipuláció nem lehet megoldás semmire. Tehetsz valakit féltékennyé, de abban is biztos lehetsz, hogy ezt sosem fogod tudni kitörölni az emlékezetéből.

9. Mindig van idő a csapatmunkára, ha szerelmes vagy.

Ő a barátaival van, te pedig a tieiddel. Ő egy filmet néz a hálóban, te meg festesz a nappaliban. Természetesen nem kell mindent együtt csinálni, de a csapatmunkára is szükség van. Az amerikaiak 64%-a szerint a közös érdeklődés az egyik legfontosabb egy kapcsolat sikerességéhez.

Ha megosztatok egymással dolgokat, akkor törődtök egymással. Ha pedig van köztetek törődés, akkor ott van szerelem is. Például autóval utaztok egy másik városba. Közben próbáljátok meg támogatni egymást, egyikőtök vezessen, a mások pedig legyen a navigátor.

10. Lehetsz sebezhető az előtt, aki szeret.

Egyre többet halljuk a kifejezést, hogy erős nő és erős férfi. A világ igyekszik elhitetni velünk, hogy rendben van, ha megtagadjuk az érzéseinket. Nap mint nap döntéseket hozunk a munkában és erősek vagyunk, de igenis lehetünk sebezhetőek az előtt, aki szeret minket.

Kutatások kimutatták, hogy a gyengeség ráadásul vonzó is tud lenni, mert szeretjük látni a másik ember nyíltságát.

11. Amikor szerelmes vagy, jobb emberré válsz.

Nem attól leszel jobb ember, hogy valaki ezt rád erőlteti. Ez természetesen történik. Lehet az egy új, egészségesebb életmód, a szokásaid megváltoztatása, de az életminőséged javulása mindenképpen lehet a szerelem “mellékhatása”.

12. Elkezdesz új dolgokat kipróbálni.

Talán gyűlölöd a sztepptáncot, néha mégis csinálod a pároddal, csakhogy örömet szerezz neki. Vagy elkalandozol a gasztronómiában és kipróbálsz valami újat, hogy pozitív élményeket és új tapasztalatokat szerezhessetek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét