12 dolog, amit jobb elkerülnünk, ha több pénzt akarunk keresni

0
6650

Bernard Shaw egyszer azt mondta, ez a világ tele van naplopókkal, akik dolgozni nem akarnak, csak pénzt szerezni, miközben azok, akik dolgoznak, sosem lesznek gazdagok. Ha keményen dolgozol, de a fizetésed bőven hagy kívánnivalót maga után, ideje változtatnod valamin.

Sikeres üzletemberek önéletrajza, profi tanácsadók tippjei és tudományos kutatások alapján most összegyűjtöttünk 12 dolgot, ami visszatarthat attól, hogy több pénzed legyen.

12. Alábecsülöd a szakmai hozzáértésedet.

A nők és a pénz kapcsolatát kutató Barbara Stanny egyik könyvében ír arról, hogy a keveset kereső nőkben sok közös van. Hajlandóak kevesebb fizetésért dolgozni, és gyakran alábecsülik magukat, valamint a szakmai hozzáértésüket. Úgy gondolják, nem elég képzettek egy-egy pozíció betöltéséhez. Sokan közülük félnek felelősséget vállalni, az elért sikereiket pedig a szerencsének vagy a véletlennek tudják be.

 • Ilyen esetekben szerencsés, ha a nők a férfiakról vesznek példát, akik gyakran túlbecsülik a hozzáértésüket. Ez segít nekik a céljaik elérésében.

11. Ingyen dolgozol.

Amy Morin pszichoterapeuta szerint az ingyen végzett munka a szakmaiság hiányát jelzi, hiszen az idődet, a tudásodat, a képességeidet áldozod fel a semmiért, miközben egy cég előre jutását segíted elő. Minden munkát meg kell fizetni, ingyen munkára csak a legkivételesebb esetekben kerülhet sor.

 • Kérdezd meg magadtól, hogy megéri-e neked ingyen dolgozni csak azért, hogy több tapasztalatot szerezz. Ha igen, ez az időszak akkor se tartson túl sokáig.

10. Félsz előléptetést kérni.

A női alkalmazottak gyakran félnek szóba hozni az előléptetést, mert félnek attól, hogy a főnöküktől elutasítást vagy rosszallást kapnak. De muszáj sort keríteni erre a beszélgetésre, ha például kiszélesítik a feladataid körét, de a fizetésed nem változik.

 • A statisztikák szerint előléptetést kérni pénteken, a nap első felében a legjobb. Hétfőn, ebédidőben vagy a reggeli kávészünetben kerüld az ilyen beszélgetést.

9. Elfelejted, hogy az idő pénz.

Peter Cochrane egyetemi professzor és üzleti tanácsadó szerint 2-féle ember létezik: azok, akik azzal töltik az idejüket, hogy pénzt spóroljanak, és azok, akik bármennyit hajlandók elkölteni arra, hogy időt spóroljanak. A második csoportba tartozó emberek jobban teljesítenek.

 • Képzeld el, hogy el kell menned valamiért, ami messze van tőled. Megteheted, hogy elmész érte, de ez 2 órádba és 1 dollárodba kerül. De választhatod azt is, hogy futárral hozatod ide, ezért viszont 5 dollárt fizetsz. Elsőre úgy tűnhet, az első lehetőséggel többet spórolsz. De ha az óradíjad 10 dollár, akkor jobban jársz, ha azt az időt munkával töltöd, és a második lehetőséget választod.

8. Késő estig dolgozol.

Előfordul, hogy valaki jóval több időt tölt a munkahelyén, mint kellene, még akár akkor is, ha beteg. Ennek sokféle oka lehet. Például elképzelhető, hogy nem tudja beosztani az idejét, meg akarja mutatni, hogy mennyire felelősségteljesen látja el a feladatait, vagy bízik abban, hogy ettől nélkülözhetetlenné válik. Bármi is az ok, a lényeg ugyanaz: nem fog több pénzt keresni.

 • Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója egyszer ezt mondta: “A Facebooknál gyakran kellett éjszakázni. Ha ott maradtam volna egész éjszaka dolgozni, ahogyan mindenki más, teljesen kimerültem volna. Dönthettem volna úgy, hogy kilépek. A másik lehetőség az volt, hogy korábban megyek be, ledolgozok annyi órát, amennyit szeretnék, délután 5:30-kor eljövök, majd online dolgozom újra – ezt csinálom a mai napig –, és megnézem, hogy működik-e.”

7. Előre nézel ahelyett, hogy körbenéznél.

Az irodai dolgozók közül sokan csak felfelé figyelnek, miközben megpróbálják megmászni a ranglétrát. Jayson DeMers, az EmailAnalytics vezérigazgatója szerint ez egyrészt jó, másrészt viszont ez a fajta csőlátás behatárolja a fejlődés lehetőségét, és meggátolja, hogy több pénzt keressünk.

 • A más területek iránti érdeklődés, melyek nem függnek össze szorosan a munkáddal, még inkább hozzásegít majd a sikerhez. Először is plusz bevételhez jutsz, másodszor pedig azok, akiket minden érdekel és mindenre nyitottak, hamarabb elérik a céljaikat.

6. Nem teszed fel magadnak a legfontosabb kérdést.

Mit gondolsz a munkádról? Ha sok pénzed lenne, akkor is ott dolgoznál? Ha a válaszod nem, gondold át, mit csinálnál helyette szívesebben, és azzal hogyan tudnál több pénzt keresni.

 • Miért fontos ez? Ha szereted a munkádat, örömmel fogod csinálni, ami a teljesítményeden is meglátszódik. A főnököd is látja az őszinte elhivatottságodat, és segíteni fogja a szakmai előrejutásodat. Egy számodra csalódást okozó munkából sosem fogsz meggazdagodni.

5. A pénz a fő célod.

A pénz természetesen óriási motiváció, de az előrejutásodat és a sikereidet nem kizárólag ez ösztönözheti. Ha egy főnöknek választania kell, hogy azt a jelöltet alkalmazza-e, aki csak pénzt akar keresni vagy azt, amelyik szívesen járul hozzá a vállalat céljainak eléréséhez, az utóbbit fogja választani. A pénz nem cél, hanem eszköz. A legésszerűtlenebb dolog csak pénzkeresés céljából pénzt keresni.

 • Fontos, hogy érdekeljen az, amivel pénzt keresel. Az őszinte szenvedélyedet észre fogják venni, nagyobb eséllyel lesz meg az az előléptetés. Költs több pénzt a hobbidra, ettől nemcsak boldogabb, de produktívabb is leszel.

4. Átlagos életet élsz.

Az emberek gyakran mondják, hogy “Ez elég.” Az ilyen életfelfogás okozza a tehetetlenséget, mikor ugyanazon az úton haladsz, és nem próbálsz meg új utakat keresni.

 • Semmi sem állandó, a világ folyamatosan változik. Ma még elég, amit keresel, de mi van, ha ahhoz támad kedved, hogy az Eiffel-torony lábainál kávézz, vagy eldöntöd, hogy gyereket akarsz? Ha felkészülsz az ilyesmikre, nő a munkakedved és nő a jövedelmed is. Mindennap próbálj meg valamivel többet tenni, mint az előző nap.

3. Arra használod a munkát, hogy elmenekülj a párkapcsolati problémák elől.

Néha úgy tekintünk a munkára, mint menedékre, ahova elbújhatunk a mindennapos problémáink elől. Rövid távon lehet, hogy ez beválik, de sokáig nem működhet. Ha magánéleti gondjaid vannak, mindig nehezebben megy a munka. Kutatás is megerősíti: a boldog emberek többet keresnek, mint a szomorú kollégáik.

 • Nem a legjobb ötlet a munkába menekülni a gondjaid elől. Jobb, ha kiszakadsz a munkából, amíg megoldod a magánéleti problémáidat, majd tiszta fejjel térsz vissza dolgozni.

2. Nem figyelsz a megjelenésedre.

Egyetemi kutatók kiderítették, hogy a magas és vékony emberek többet keresnek, mint alacsonyabb és túlsúlyos kollégáik. A tudósok szerint a magas és vékony embereknek fejlettebbek a szociális készségeik, magasabb az érzelmi intelligencia szintjük és magabiztosabbak is.

 • Ennek a kutatásnak az eredménye kiváló motiváció ahhoz, hogy elmenj az edzőterembe, diétába kezdj, vagy jobban figyelj az egészségedre. Ha nem vagy magas, a magassarkú cipők segíteni fognak.

1. Csak annyit teszel, amennyit elvárnak tőled.

Richard Branson üzletember és milliárdos szerint nagyon fontos, hogy felülmúljuk az ügyfelek elvárásait, ne csak kielégítsük azt. Ez a stratégia az élet sok területén hasznos, mert azok a dolgok váltják ki a legnagyobb érzelmeket, amikre nem számítunk.

 • Hogy előbbre juss a munkahelyeden, tégy meg olyan dolgokat is, amiket nem várnak el tőled. Légy kezdeményező, ha úgy látod, az ötleted előre lendíthetné a dolgokat a cégnél. Olyan, mint a cseresznye a hab tetején: nem elvárás, de mindenki örül neki.

BÓNUSZ: Akkor hogyan is tudsz több pénzt keresni?

Deacon Hayes pénzügyi szakértő azt javasolja, szerezz jövedelmet a hobbidból, légy szabadúszó. Végezz el online tanfolyamokat, hogy valami újat tanulj, vagy légy akár blogger vagy youtuber.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét