11 válasz a gyerekek izzasztó kérdéseire

0

A gyerekek teljesen más szemmel látják a világot. Semmi sem kerüli el a figyelmüket, hiszen a kíváncsiságuknak nincsenek határai. Folyamatosan kérdéseket tesznek fel, amikre azonnal válaszokat várnak a felnőttektől. De nagyon sokszor előfordul, hogy válasz helyett csak vakargatjuk a fejünket…

A 11 leggyakoribb kérdésre kerestünk választ, hogy legyen mit mondanod a gyerekednek, ha ezekkel fordul hozzád.

11. Miért forr a víz?

Amikor a víz melegszik, a molekulái elkezdenek mozgolódni. Ahogy a mozgásuk egyre intenzívebbé válik, a távolság a molekulák között egyre nagyobb és nagyobb lesz, az őket összetartó erő pedig egyre kisebb. Végül eljön a pillanat, amikor a molekulák közti kötés már nem bírja tovább. Ekkor a víz párologni kezd és gáz halmazállapotúvá válik.

10. Mi tartja a repülőgépeket a levegőben?

Miért nem esik le egy 162 tonnás Boeing az égről? Az ebben közreműködő erőt felhajtóerőnek nevezzük. Ez akkor jön létre, amikor a levegő áramlik a repülő szárnyai felett és alatt. Mivel a szárny felett a levegő gyorsabban mozog, itt alacsonyabb a nyomás. Ugyanakkor a sűrű levegő a szárnyak alatt felfelé nyomja a repülőgépet. Minél nagyobb a repülési sebesség, annál nagyobb a felhajtóerő.

9. Miért fehér a hó?

Ha egyenként nézzük meg a hópelyheket, láthatjuk, hogy mindegyik átlátszó és színtelen. De akkor a hótakaró mitől lesz fehér? Amikor a hópelyhek tömegesen összegyűlnek, megtörik és visszaverik a napfényt. A visszavert fény pedig fehér, mert a napfény maga is fehér (bár az atmoszférán áthatolva sárgásnak látszik).

8. Miért nincs senkinek természetesen kék haja?

A hajban pigmentek találhatók, ezektől lesz a haj fekete, barna, szőke vagy vörös színű. A hajban apró légbuborékok is vannak. A pigmentek és a buborékok száma határozza meg, hogy milyen színű lesz a hajunk. A hajunkban lévő pigmentek nem tudnak olyan kombinációt létrehozni, melytől a hajunk kék vagy zöld színű lehetne.

7. Miért lebegnek az űrhajósok az űrben?

Ellentétben azzal, amit sokan hisznek, az űrhajósokra is hat a gravitációs erő. A Föld gravitációja a hatáskörében lévő valamennyi tárgyra hat. A súlytalanság azért jelentkezik, mert az űrállomás és a fedélzetén lévő űrhajósok 7,9 km/s sebességgel egy görbe vonalú pályán zuhannak. Úgy is szokták mondani, hogy az űrhajósok, műholdak állandóan “körbezuhanják” a Földet. Az a hatalmas magasság, ahol az űrállomás található, ezt az zuhanást szinte örökkévalósággá teszi. Képzelj el egy liftet, ami egy felhőkarcoló legfelső emeletéről zuhan alá. A benne tartózkodók átmeneti súlytalanságot tapasztalnak. A Föld körüli pályán lévő űrhajósok ugyanezt élik át, csak folyamatosan.

6. Miért kék az ég?

Ahogy a napsugarak átlépik a bolygó atmoszféráját, szétszóródnak és megtörnek. A kezdetben fehér fény a szivárvány 7 színére esik szét. Mivel a kék jobban szóródik a többi színnél, ez uralja az égbolt színpalettáját. De az ég sosem tökéletesen kék a spektrumban jelenlévő többi szín miatt.

5. Mitől van köd?

A köd rengeteg apró vízcseppből vagy jégkristályból áll, melyek a felszín felett lebegnek. Köd akkor képződik, amikor a levegő hideg, a földfelszín pedig meleg vagy fordítva. Mindkét esetben sűrű, lepelszerű vízpára felhő vagy jégrészecskék jelennek meg és terjednek szét a felszín közelében.

4. Miért nem ég a víz?

A víz annak a kémiai reakciónak az eredménye, melynek során a hidrogén az oxigén által oxidálódik, és hő keletkezik, elég. Mivel a víz már egy égéstermék, természetes körülmények közt nem képes égni.

3. Miért jár az óramutató éppen abban az irányban?

Mielőtt a mechanikus órákat feltalálták, az emberek napóra segítségével határozták meg az időt. Napórát először az északi félgömbön használtak, ahol a Nap mozgása balról jobbra mozgó árnyékokat hozott létre. Később a mechanikus időmérők ugyanezt az irányt követték.

2. Miért kerek a kerék?

A kerek forma tökéletesen gördül sík felszínen. Mivel a kerék peremének minden pontja egyenlő távolságra van a tengelyétől, a tengely mindig ugyanabban a magasságban marad a felszín felett, a jármű pedig nem fog fel-le mozogni, miközben halad az úton.

1. Miért viselünk alsóneműt?

Azonkívül, hogy az alsónemű kényelmes és biztonságérzetet ad, védi is az intim testrészeinket a fertőzésektől és a dörzsölődéstől. A higiénia volt a legfőbb oka a fehérneműviselés kialakulásának. A ruhák régen nagyon drágák voltak, ezért az emberek nem gyakran cserélgették őket. Napjainkban szintén a higiénia a legfőbb oka annak, hogy fehérneműt hordunk.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét