11 túlélési tipp, ami segíthet megmenekülni a veszélyes helyzetekből

0

Ha egy zuhataghoz sodródtál, meg kell kapaszkodnod az első fix tárgyban, amit találsz, és nem szabad felállnod. A következő trükkök nem csak az extrém helyzetek esetén jók, mert a pára vagy a jég leszárítása a szélvédőről ahhoz is fontos, hogy elkerüld a baleseteket. Tehát mindegy, hogy egy mohó felfedező vagy, vagy inkább otthon ülőnek tartod magad, fontos, hogy felkészülj mindenre.

Készítettünk egy listát azokról a hasznos tippekről, amik minden helyzetben kapóra jönnek, legyen szó strandolásról vagy víz kereséséről vészhelyzetben.

1. Hogyan lehet túlélni a vízesésből való lezuhanást.

Végy egy mély levegőt, és készülj fel az esésre közvetlenül azelőtt, hogy átmennél rajta, és helyezkedj úgy, hogy a lábad érjen le először. Tedd a kezed a fejedhez, a könyökhajlatodat nyomd az orrodhoz, hogy ne menjen tele vízzel, aztán feszítsd meg az izmaidat, szorítsd össze a lábadat, és szorosan csukd be a szádat és a szemedet. Amint a vízbe értél az alján, kezdj el úszni, még azelőtt, hogy feljönnél a felszínre.

2. Hogyan éld túl, ha erős áramlatba estél.

Először is, ragadj meg bármint, amit a közeledben találsz, például egy fát, hogy elkerüld a további veszélyt. Még ha a víz elég sekély is, nem szabad felállnod és megpróbálnod kisétálni a partra, mert ismét magával ránthat az áramlat. Meg kell próbálnod leúszni a folyón a legközelebbi partig.

3. Hogyan menekülj meg a futóhomokból.

Helyezd a testsúlyod a jobb lábadra, a bal lábfejedet pedig rázd, amíg lassan fel nem tudod emelni a lábadat a felszínre, és térdelj a homokra. Most a bal lábadon legyen a testsúlyod, rázd a jobbat, közben hajolj előre, amíg fel nem tudod emelni térdelő pozícióba.

 • Tipp: Ne próbáld meg erősen felhúzni a lábadat, mert a térdszalagok sérülhetnek.

4. Hogyan juss ivóvízhez.

Ha jól csinálod, találhatsz vizet, és feltöltheted a készleteidet. Ez a tipp erdős területre tökéletes. Először is, keress egy olyan helyet, ahol a föld sötét és nedves, ami azt jelentheti, hogy víz van alatta. Áss egy körülbelül 60 cm széles, 30 cm mély lyukat, aztán béleld ki az alját és az oldalát kövekkel, amik megakadályozzák hogy a friss víz és a kosz összekeveredjen, amikor belenyúlsz.

 • Tipp: Minél sötétebb zöld a növényzet, annál nagyobb az esélye, hogy vizet találsz.

5. Hogyan párátlanítsd a szélvédőt.

Dörzsöld át a szélvédő belsejét egy félbevágott nyers burgonyával, és győződj meg róla, hogy a keményítő egyenletesen eloszlott az üvegen. Amint megszáradt, az ablak nem fog bepárásodni.

6. Hogyan párold meg az ételt a vadonban.

A párolás egy remek mód, hogy tápanyaghoz juss, mert így azok jobban megőrződnek az ételben, mint főzés vagy olajban sütés esetén. A bambusz belseje használható párolóként, ha kis lyukakat vájsz az egyes részek közé, és készítesz egy ráillő fedőt. Tölts vizet az alsó “rekeszbe”, az ételt pedig tedd a felsőbe. A gőz így középen fog keletkezni, és elkészíti az ételedet.

7. Hogyan építs WC-t.

Először is áss egy körülbelül 120 cm mély és 250 cm széles gödröt, majd kövek, föld és farönkök segítségével építsd fel az ülőalkalmatosság oldalát, hogy kényelmes magasságú legyen. Helyezz rönköket keresztbe a nyíláson, hagyj egy rést, egyébként fedd le. Borítsd be a rönköket hamuval, hogy lezárd a lyukakat, és távol tartsd a legyeket.

 • Tipp: Ha van nálad fertőtlenítő, akkor se használd ezen a területen, mert elpusztítja a hasznos baktériumokat, amik a lebontást végzik, és nagyon gyorsan elkezd terjedni a bűz.
 • Gyakran cseréld le a fedelet, hogy megakadályozd, hogy a legyek a latrináról az élelmedre vigyék a baktériumokat.

8. Hogyan készíts szappant a vadonban.

A két összetevő, ami szükséges a szappanhoz az az olaj és a lúg. Az olaj lehet állati eredetű, lúgot pedig lehet készíteni hamuból. Meg kell mosnod a hamut vízben, és le kell szűrnöd az olajjal együtt, majd lassan fel kell forralnod, hogy az összes folyadék elpárologjon. Végül hagynod kell kihűlni.

 • Tipp: Több legyen az olaj, mint a lúg, mert a túl sok lúg kiszárítja a kezedet és fájni fog.

9. Hogyan köss meg 4 alapvető csomót.

 • A taut-line állítható és ideális sátrazáshoz vagy a hajókötél kikötéséhez.
 • A szoruló hurok vagy kettős félhurok egy alapcsomó, hasznos két kötél összeerősítésére.
 • Az ács csat tárgyak, például nehéz rönkök emelésére, vontatására való.
 • A palstek csomó vagy körívcsomó vagy bowline egy erős hurok, ami használható csónakázáskor vagy a derék köré kötve mentéskor.

10. Hogyan készíts csapdát.

A csapda elkészítéséhez tarts a helyén egy vízszintes ágat úgy, hogy két földbe ásott ágba rovátkákat vájsz, és egy fára erősített kötéllel biztosítod. A következő lépés az, hogy egy hurkot kötsz a vízszintes ágra. Használd a körívcsomót, amit fenn bemutattunk. Lógjon le a földre, hogy el tudj kapni vele valamit. Ez a csapda kisebb állatok, például nyulak vagy rókák elejtésére megfelelő.

 • Tipp: Köthetsz több hurkot is a vízszintes ághoz. Ez ott jó, ahol az ösvény szélesebb.

11. Hogyan használj hővisszaverőt.

 • A tűzhöz közel lévő hővisszaverő feléd fogja irányítani a meleget, a füstöt pedig felfelé. Ez hasznos lehet ahhoz, hogy a meleget a sátorba tudd juttatni.
 • Ha egy kőnek vagy egy fának dőlsz, akkor az melegíteni fogja a hátadat, mivel egy második visszaverőként fog funkcionálni.
 • Ha nincs kő vagy fa a közelben, akkor készíts még egy hővisszaverőt, hogy a lehető legtöbb meleget tudd magad felé irányítani.

Hallottál már hihetetlen sztorikat megmenekülésekről? Vagy pont te voltál az, aki kihasználtad a tudásodat, és egy karcolás nélkül megúsztál egy veszélyes kalandot?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét