11 tipp, hogy megszabadulj a mandulakövektől

0

A mandulakő apró, fehéres színű megkeményedés a torokban, mely az elhalt sejtek és a baktériumok maradványaiból alakul ki. Gyakran nem okoz tüneteket, de sokszor fájdalmassá teszi a nyelést és bűzös leheletet is okoz.

A mandulakövektől otthon is megszabadulhatsz a következő módszerekkel.

1. Fültisztító pálcikával

  • Szükséged lesz fültisztító pálcikára, tükörre, fogkefére, zseblámpára, folyó vízre.
  • Nyisd ki a szádat és a zseblámpával világíts a torkodra a tükör előtt, hogy jól lásd a mandulaköveket.
  • Dugd ki a nyelvedet és mondd: “Ááá”, így a torkodból a mandulakövek előrenyomulnak és jobban láthatóvá válnak.
  • Engedj egy kis vizet a fültisztító pálcikára, hogy kevésbé irritálja a torkodat. Ne tedd le a mosdóra, nehogy kórokozók tapadjanak rá.
  • Finoman piszkáld meg a köveket a pálcikával és nyomd őket addig, míg el nem mozdulnak. Ezután húzd ki őket a fültisztító pálcika segítségével.
  • Légy óvatos, mivel könnyen előfordulhat, hogy vérezni kezd a torkod a művelet közben. Ez általában csak egy kisebb vérzés, de figyelj oda rá, mert a sebet megfertőzhetik ugyanazok a baktériumok, melyek a mandulaköveket okozták.
  • Öblítsd ki a szádat vízzel, hogy az összes mandulakőtől megszabadulj.

2. Szájzuhannyal

Használhatsz szájzuhanyt is a mandulakövek eltávolításához, de a legalacsonyabb fokozatra kapcsolva.

Először próbáld ki, hogy a vízsugár nem túl erős-e. Ha fájdalmat okoz, ne használd.

Tedd be a szájzuhanyt a szádba, de a mandulakövekhez ne érintsd hozzá. Kapcsold a legalacsonyabb fokozatra, majd irányítsd a vízsugarat a szemmel látható kövekre. Addig tartsd ott, amíg a kövek el nem mozdulnak.

3. Gargarizálással a mandulakő eltávolításáért és megelőzéséért

A szájvízzel való öblögetés étkezés után nagyon hasznos szokás, hiszen a mandulakövek kialakulásához az ételmaradékok is hozzájárulnak.

A legjobb, ha alkoholmentes szájvizet használsz. Ez nemcsak a fogaid és az ínyed egészségét támogatja, de az ételmaradékok eltávolítását is elősegíti.

Szájvíz helyett végezheted a gargarizálást meleg, sós vízzel is, mivel ez is képes a mandulakövek kráteréből eltávolítani az ételmaradékot. Egy teáskanál sót keverj el 1,5 dl vízben és ezzel gargarizálj.

A fejedet közben hajtsd hátra. A sós víz meg is nyugtatja a torkodat ott, ahol a mandulakövek kellemetlenséget okoznak.

Oxigenizáló szájöblítőt is használhatsz, mivel az ebben lévő klór-dioxid és természetes cink gátolja a baktériumok növekedését.

Ugyanakkor ezek nagyon erős készítmények, melyeket hetente csak 1-2-szer lehet alkalmazni.

4. Gargarizálás almaecettel

Az almaecet savtartalmának köszönhetően képes lebontani a mandulaköveket. Egy pohár meleg vízben keverj el egy evőkanál almaecetet és gargarizálj vele naponta háromszor, hogy a kövek fellazuljanak.

Érdemes megjegyezni, hogy az almaecet roncsolja a fogzománcot és emésztési problémákat is okozhat.

5. Illóolajokkal

A citromfű- és a mirhaolaj gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásaik révén segíthetnek a mandulakövek ellen.

Hordozóolajban keverj el néhány csepp illóolajat, majd mártsd bele a fogkefédet, és kezdd el dörzsölni a mandulaköveket. Ezt a fogkefét a rátapadt baktériumok miatt a későbbiekben nem használd.

6. Fogkefével

A fogkefe hátoldalával finoman megemelheted a mandulaköveket és megtalálhatod a megkeményedett lerakódásokat. Utána sós vízzel gargarizálj, hogy megelőzd a bakteriális fertőzést.

Ha rendszeresen tisztítod a nyelvedet is, csökkentheted a szájüregi baktériumok mennyiségét, és megelőzheted a mandulakő kialakulását.

7. Egyél joghurtot

A joghurt nagyon jó ellenszere a mandulakőnek a benne lévő tejsavbaktériumok és probiotikumok miatt, melyek mind jó hatással vannak egészségünkre.

Fogyasztásával megszabadulhatsz azoktól a baktériumoktól, melyek hozzájárulnak a mandulakő képződéséhez.

8. Rágj sárgarépát

A sárgarépa rágcsálása fokozza a nyálképződést, ennek következtében képes csökkenteni vagy teljesen eltüntetni a mandulaköveket.

9. Kérj orvosi segítséget

Orvoshoz is fordulhatsz, aki egyszerű és hatékony módszerrel el tudja távolítani a mandulaköveket. Ez a kezelés kockázatmentes, többnyire csak egy kis vérzést és enyhe torokfájást okoz.

10. Antibiotikummal

Az orvos antibiotikumot is felírhat neked a mandulakövekre. Erre a célra többnyire penicillint alkalmaznak. Előfordulhat azonban, hogy ezek a mandulakő kialakulásának okát nem szüntetik meg, amennyiben a beragadt ételmaradékok miatt képződtek.

11. Lézeres kezelés

A lézeres kezelést is érdemes megfontolni, mivel a mandulaköveknek a szövetben mélyen ülő tokjait ezzel lehet legjobban eltávolítani. A lézer elsimítja ezeket úgy, hogy utána már nem lesznek bennük lyukak.

Megfelelő szájhigiéniával sokat tehetsz a mandulakő megelőzése érdekében. Mosd rendszeresen a fogaidat, tisztítsd a nyelvedet és használj szájvizet is!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét