11 jel, hogy a pajzsmirigyed nem működik megfelelően – veszélyes lehet figyelmen kívül hagyni őket

0

A pajzsmirigy egy apró mirigy, ami a légcső körül, a gége előtt helyezkedik el. Az általa kiválasztott hormonok szabályozzák az anyagcserét. De mint minden más szervünk, ez is tud rendellenesen működni. Ez különbözőképpen gyakorolhat hatást a szervezetre, attól függően, hogy alul- vagy túlműködésről van szó.

A következő listákból mindkét pajzsmirigyprobléma tüneteit megismerheted.

Pajzsmirigy-alulműködés

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. A legfőbb kiváltó oka a jódhiány. Nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, a 60 év feletti nőknél a leggyakoribb.
Lássuk a tüneteit!

1. Letargia

A pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák, hogy a test hogyan használja fel az energiát. Ha kevés hormon termelődik, az depresszióhoz, letargiához, levertséghez vezethet.

2. Megváltozik a hang

A pajzsmirigy és a gége nagyon közel találhatók egymáshoz. A pajzsmirigy bármilyen rendellenessége hatással lehet a gégére, és ez változást idézhet elő a hangban.

3. Megvastagodik a bőr, elvékonyodik a szemöldök

A pajzsmirigy-alulműködés meszesedést okozhat a bőrben. Ennek hatására a bőr megvastagszik, szárazabbá válik és pikkelyes lesz. Eredménye lehet a szemöldök elvékonyodása is, ami gyakran a legelső tünetként jelentkezik.

4. Izom- és ízületi fájdalom

A vízvisszatartás az egyik gyakori tünete a pajzsmirigy-alulműködésnek. Ez pedig fájdalmat okozhat az izmokban és az ízületekben. Leginkább a bokánál és a lábfejnél jelentkezik, fizikai aktivitás hatására pedig súlyosbodik.

5. Romlik a hallás

Bár az okát még nem teljesen ismerik, a kutatások egyértelműen megállapították a kapcsolatot a pajzsmirigy rendellenes működése és a hallásromlás között.

6. Csökkent libidó

A pajzsmirigy alulműködése miatt az anyagcsere lelassul, így a szaporítószervek szintén lelassulnak. Ennek hatására kevesebb nemi hormon termelődik, ami csökkenti a libidót.

Pajzsmirigy-túlműködés

Az az állapot, mikor túl sok pajzsmirigyhormon termelődik. Az Egyesült Államokban ezt a betegséget 60-80%-ban a Graves-Basedow-kór okozza. Egyéb kiváltó okai lehetnek a multinoduláris golyva, a toxikus adenoma, a pajzsmirigy gyulladása és a túl sok jód a szervezetben. Előfordulása 2-10-szer gyakoribb a nőknél.
Tünetei a következők:

1. Megnövekedett étvágy

A nagyobb étvágy is jele lehet a pajzsmirigy túlműködésnek, mivel a sok pajzsmirigyhormontól folyton éhesnek érzed magad. Mégsem olyan szembetűnő ez a tünet, mivel a gyorsabb anyagcsere miatt nem biztos, hogy a megnövekedett étvágy hízást okoz.

2. Gyakori vizelés

A gyorsabb anyagcsere fokozott vérkeringést is jelent. Így a vesék is fokozottan működnek, és több vizeletet állítanak elő.

3. Túlzott szomjúságérzet

Mivel a pajzsmirigy-túlműködés gyakori vizelést okoz, inni is gyakrabban kell. Ettől érzed magad folyton szomjasnak.

4. Kézremegés

Kézremegés mindenkinél jelentkezik néha, ha sokáig tartja kényelmetlen helyzetben a kezeit. Mivel a pajzsmirigy-túlműködés szinte az összes anyagcsere funkciót felgyorsítja, és egy gyorsabb fokozatba kapcsolja az egész szervezetet, így az az idő is lerövidül, míg a kezek remegni kezdenek. Ez okoz észrevehető remegést a kézben és az alkarban.

5. Túlzott nemi vágy

A felgyorsult anyagcsere miatt a pajzsmirigy-túlműködés túlzott nemi vágyat is eredményezhet.

Életmódbeli tippek pajzsmirigy-rendellenesség esetére

Pajzsmirigy-alulműködés:

  • Kövess egészséges étrendet sok zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával és sovány fehérjével. Hogy az energiaszinted stabil legyen, kisebb adagokat egyél napközben. A pajzsmirigy-alulműködés egyik gyakori tünete a hízás, amit az egészséges táplálkozással tudsz kordában tartani.
  • Élj aktívan. Az edzéssel megőrizheted az egészséges testsúlyodat, kellő energiád lesz, valamint csökken a stressz is, ami különösen fontos ennél a betegségnél.
  • Meditálj vagy jógázz, mivel a pajzsmirigy alulműködése letargiához és depresszióhoz vezethet. Meditálással és jógával viszont ez elkerülhető.
  • Feküdj le korán, és tartsd magad az alvási rutinodhoz. A betegek gyakran érzik magukat kimerültnek és letargikusnak. Ha eleget alszol, kellő energiád lesz.

Pajzsmirigy-túlműködés:

  • Kerüld a jódot. Az ebben a betegségben szenvedőknek nem szabad sok jódot tartalmazó ételeket fogyasztaniuk. Kerüld a tejet és a tejtermékeket, mint a vaj, a fagyi, a joghurt, a sajt. Szintén érdemes elhagyni a tengeri ételeket, a halakat, a kagylót, és az algákat, továbbá a sushit.
  • Meditálj, mert a pajzsmirigy túlműködése az agyat is folyton stimulálja, ami szorongást eredményezhet. A meditálással ezt enyhítheted.
  • Igyál vizet. A gyakori vizelés miatt sok vizet veszít a szervezeted. Fontos, hogy hidratálj.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét