11 dolog, amitől minden konyha rendetlennek és elhanyagoltnak tűnik

0
9154

Kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a nők majdnem 70%-a szeret otthon főzni. Átlagosan napi 71 percet töltenek a konyhában. A konyha a lakás egyik legfontosabb helyisége, ezért itt különösen fontos, hogy rend, tisztaság, kellemes környezet legyen. De még egy kiváló háziasszony konyhájában is lehetnek olyan dolgok, amik haszontalanok, igénytelenek, irritálók.

A következő holmikat sose tűrd meg a konyhában.

1. Univerzális vágódeszka

Használj külön vágódeszkát a húsok, halak és a zöldségek, gyümölcsök darabolásához. Azt is meg kell említeni, hogy a műanyag vágódeszkák sokkal ártalmasabbak, már ami a rajtuk lévő baktériumok mennyiségét illeti. A karcolások, vágások nyoma a műanyag vágódeszkákon idővel egyre mélyebb lesz, és nagyon nehéz kitisztítani.

 • Az élelmiszerbiztonsági ajánlás szerint is legalább 2 vágódeszkánk kell, hogy legyen: egyik halak és a húsok, másik a zöldségek és gyümölcsök számára.

2. Konyhabútor lábazattakaró nélkül

A por, az állatszőr és egyéb szennyeződések összegyűlnek a konyhaszekrény alatt. Mivel a szekrény alja és a padló között csak nagyon kis rés van, minden ügyességet be kell vetni ahhoz, hogy ki tudjunk takarítani alatta.

 • Hogy ezt megelőzd, szerelj fel lábazattakarót a konyhaszekrény aljára, ami illeszkedik a padlóhoz.

3. Texturált felületű padló

A padlón lévő minden mélyedés, repedés csak úgy vonzza a piszkot. Ez elkeveredik az apró zsírcseppekkel, és ragacsos piszkot fog képezni.

 • Minél simább felületű a padló, annál könnyebb tisztán tartani.

4. Több mindenre használt konyharuha

Kutatók 100 konyharuhán tanulmányozták a baktériumokat 1 hónapos használat után. Ezeknek közel fele olyan kórokozó volt, ami megbetegíthet. Ha a konyharuhát többféle dologra is használjuk, például beletöröljük a kezünket, de azzal törölgetjük szárazra az edényeket és a konyhapultot is, jóval több baktérium lesz rajta, mintha csak egy feladatra használnák.

 • Ezért legalább 2 konyharuha legyen kéznél, és rendszeresen mossuk is őket. Még higiénikusabb, ha textil konyharuha helyett papírtörlőt használunk, melyeket egyszeri használat után kidobhatunk, így a baktériumoknak nincs esélyük elszaporodni.

5. Késkészlet

A késtartó már önmagában rengeteg helyet elfoglal a konyhapulton és hamar piszkos lesz, így plusz munkát jelent a takarításban. Ráadásul ennyi kést többnyire nem is használunk.

 • Felejtsd el a 17 darabos késkészleteket. 3 jó minőségű kés biztosan elég egy konyhában.

6. Páraelszívó csöve burkolat nélkül

A páraelszívó flexibilis csövét idővel egyre nehezebb lesz takarítani a rárakodó szennyeződések miatt. Magasan is van, a redőibe pedig beleül a zsír és a piszok.

 • Egyszerűbb, ha az elszívó csöve legalább a látható helyeken merev és sima, mert ezt könnyebb tisztán tartani. De még jobb, ha a csöveket burkolattal takarjuk el, ami teljesen elrejti ezt a koszfogót, és megkímél az extra takarítástól. A csövet a konyhaszerkényben is elrejtheted.

7. Műanyag edények

Praktikusak, de mindannyian tudjuk, hogy rengeteget halmozunk fel belőlük, de csak töredéküket használjuk. Így pedig csak hasznos helyet foglalnak el a konyhában.

 • Ha a műanyag edény elveszti a színét, megreped vagy karcos lesz, ideje lecserélni.

8. Haszontalan készülékek

Kenyérpirító, ami odaégeti a kenyeret, turmixgép, ami beteríti az egész konyhát – ilyen eszközök mindenki konyhájában találhatók. Jobb megszabadulni tőlük, hiszen úgysem fogod használni őket ezután sem.

 • Dobd ki vagy add el azokat az eszközeidet, amiket sosem használsz. Így egy csomó helyet nyersz a konyhában, és nem kell az idődet azzal töltened, hogy felesleges készüléket tisztogatsz.

9. Konyhasziget tűzhellyel

Ha a konyhád mérete meg is enged egy nagy konyhaszigetet benne egy tűzhellyel, akkor is jobb, ha nem valósítod meg ezt az ötletet. Ha ugyanis valami kifut vagy kiömlik a forró tűzhelyen, az egész konyhát takaríthatod utána. Ha viszont a tűzhely a fal mellett van, csak a mögötte lévő falat és az alatta lévő padlót kell feltörölnöd.

 • A legjobb, ha a konyhaszigetbe csak egy mosogatót építesz be.

10. Készülékek a konyhaablak előtt

Belsejükben kondenzátum alakulhat ki a hőmérséklet változása miatt. Ilyenkor nagy az esélye, hogy a készülék tönkremegy. A mikró nagyon érzékeny erre, mivel a kondenzáció tönkreteszi a bevonatát, és már 1 éven belül rozsdásodni kezd.

 • Egy különálló polc a falon ideális a készülékeknek. A konyhaablak előtti helyet pedig munkához használhatod.

11. Vízköves vízforraló

Semmi baja nem lesz senkinek, ha véletlenül lenyel egy darabka vízkövet. De ha rendszeresen a vízköves forralóból kiöntött vizet iszod, az a gyomrodból beszivárog a vérbe, a vesébe és más szervekbe. A felesleges sók lerakódnak az ízületekben, elzárják az ereket, de még veseköveket is okozhatnak. Ezenkívül a vízkő rosszul vezeti a hőt, így a vízköves forralóban a víz lassabban melegszik fel. Akár tönkre is teheti a készüléket.

 • Ecet, citromsav és szódabikarbóna segítségével könnyedén megszabadulhatsz a vízkőtől.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét