11 apró gesztus, ami azonnal elárulja, hogy az illető bizonytalan

0
2172

Az emberek nem szeretik kimutatni a gyengeségüket, a nehéz pillanatokban is megpróbálják elrejteni a bizonytalanságukat, és szeretnék azt mutatni mások felé, hogy urai a helyzetnek és magabiztosak. Ehhez azonban a szavak nem elegendők. A testbeszéd mindennél őszintébben árulkodik az érzésekről.

A következő gesztusok egyértelműen mutatják, ha valaki bizonytalan.

1. Görnyedtség

A rossz testtartás nemcsak az egészségre nézve ártalmas, de a személyiségről is sokat elmond. A bizonytalan ember mindent elkövet, hogy szinte láthatatlanná váljon, ezért görnyed a stresszes helyzetekben.

Egy kutatásban kimutatták, hogy azok, akiket arra kértek, üljenek egyenes háttal, sokkal többre értékelték saját képességeiket és erősségeiket, míg akik görnyedt háttal ültek, jóval sebezhetőbbek voltak, alacsonyabb volt az önértékelésük, és erősebbek voltak bennük a negatív érzések.

2. Keresztbe tett karok és lábak

A keresztbe tett kar olyan, mint egy védőgát, ami elválasztja az embert a külvilágtól. Aki ilyen testhelyzetet vesz fel, tudat alatt védi így a létfontosságú szerveit, a szívet és a tüdőt. Ebben a pózban megnyugtatja magát, önmaga ölelésével csökkenti a stresszt, és kimutatja, hogy aktívan védi a saját területét. Ez a póz egyértelműen arról árulkodik, hogy az illető kényelmetlenül érzi magát.

A keresztbe tett láb kevésbé árulkodó jel, hiszen a legtöbben csak a másik felsőtestén figyelik a gesztusokat. Pedig ez is jelezheti, hogy az adott személy zavarban van.

3. A láb hintáztatása

Minél távolabb van egy testrész az agytól, annál kevésbé kontrollálható. A mimikát még viszonylag jól lehet irányítani és az adott szituációhoz illeszteni. De a láb mozgásával már más a helyzet. A hintáztatása, ide-oda mozgatása annak a jele, hogy a psziché megpróbálja kompenzálni a stresszt.

4. Babrálás

Mikor valaki nagyon ideges, az agy azt az üzenetet küldi, hogy “Nyugtass már meg valahogy!” A kezek pedig rögtön reagálnak erre a kérésre. A gyors mozdulatok, a különböző tárgyak megérintése, az ékszerrel és a hajjal való babrálás mind az önnyugtatás formái, amelyektől az illető újra jobban érzi magát.

5. Zsebbe bújtatott kéz

Zsebre tenni a kezeket kifejezetten udvariatlanságnak számít egyes kultúrákban. De ha az illemszabályokat most figyelmen kívül hagyjuk, ezt a gesztust akkor is sokszor az illető tartózkodó, önmagát izoláló viselkedésének jeleként értékelik. Azt a hatást kelti, mintha rejtegetne valamit.

6. A száj eltakarása

A gyerekek takarják el a szájukat a kezükkel, mikor rájönnek, hogy valami olyat mondtak, amit nem kellett volna. Ahogy az emberek felnőnek, sokkal jobban tudják szabályozni a testbeszédüket, de a száj eltakarásának szokása megmaradhat, csak egy jóval finomabb formában. Mikor valaki nem akar vagy fél véleményt nyilvánítani, az agy azt az üzenetet küldi, hogy korlátozza a beszédet, és az ujjak már önkéntelenül a száj előtt is vannak.

7. Bizonyos testrészek folyamatos megérintése

A nyak megdörzsölése, a homlok megérintése, vakarózás – ezek olyan automatikus mozdulatok, amelyekkel az illető a feszültséget próbálja enyhíteni. Azt mutatják, hogy kellemetlenül érzi magát, bizonytalan vagy kétségei vannak valami felől.

8. Szék szélén ülés

Az, aki idegesnek, tehetetlennek érzi magát, a világot pedig ellenségként látja, a szék szélén ül. Ebben a merev pózban próbál láthatatlannak tűnni azzal, hogy a lehető legkisebb helyet foglalja el.

9. Köhögés beszéd előtt

Mikor valaki próbálja palástolni a kéz száj elé emelésének gesztusát, gyakran erőltetetten köhög, mielőtt beszélni kezd. Ennek a viselkedésnek a másik oka lehet, hogy az illető stresszes, gyorsabban ver a szíve, izzad, kiszáradt a szája, és ez utóbbin a köhögéssel próbál segíteni.

10. Mesterkélt mosoly

A mosoly lehet egy védekező reakció, amivel az illető megpróbálja elrejteni az idegességét. A mesterkélt mosolyt a túlzottsága miatt lehet felismerni. A szájszélek túl magasra húzódnak, viszont a szem körüli izmok mozdulatlanok maradnak.

11. Hosszú időn át ugyanabban a pózban állás

Három védekező reakció van, amit a test akkor produkál, mikor valaki fenyegetve érzi magát: a támadás, a futás és a ledermedés. Egy bizonytalan ember nem száll szembe nyíltan az ellenséggel, elfutni pedig nem mindig van lehetősége, ezért stresszes helyzetben gyakran ledermed és arra vár, hogy a kellemetlen szituáció véget érjen.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét