10 túlélési tipp, ami valóban megmenthet odakint

0

S.T.O.P. Ez az a technika, amit olyan profik, mint Mark Jenkins használnak, amikor eltévednek a vadonban GPS és telefon nélkül. Annyit tesz, állj meg (Stop), gondolkodj (Think), figyelj (Observe) és tervezz (Plan). Kerüld a sérüléseket, szerezz vizet, keress egy utat vissza a civilizációba – ez mind olyan prioritás, ami több időt vesz igénybe, mint gondolnád.

Ezért állítottuk össze ezt a praktikus tippekből álló listát, amik kapóra jöhetnek abban az esetben, ha eltévednél az anyatermészetben.

1. Tekerj egy zacskót egy ág köré, hogy legyen vized.

Friss vizet találni, amit megihatsz, kulcsfontosságú, ha eltévedsz. Az az idő, amit az ember képes túlélni víz nélkül, az állapotától függ. Például egy sportoló, aki keményen edz a hőségben, kiszáradhat, túlhevülhet és néhány óra múlva meghalhat. Szerencsére a kondenzációt használva elég könnyű friss vízhez jutni. Azáltal, hogy egy műanyag zacskót tekersz egy leveles ág köré, ami kint van a napon, korlátlan mennyiségű friss készleted lehet.

2. Tekerj a tested köré buborékfóliát és/vagy leveleket, hogy melegen tartsd.

Lehet, hogy kevésbé praktikusnak tűnik, de a buborékfólia elcsomagolása különösen fontos, ha hideg időben mentek kempingezni. A buborékfóliába zárt levegő remek szigetelőként funkcionál. Még ablakok szigetelésére is használják télen. Ha elfeledkezel róla, bármikor használhatsz száraz leveleket alternatívaként. Kutatások mutatják, hogy a száraz almafalevelek például segítik a hőszigetelést.

3. Gyűjtsd össze a reggeli harmatot a bokádra kötött fűvel.

Ezt a technikát gyakran használják ausztrál őslakosok, akik nagy távolságokat gyalogolnak anélkül, hogy vizet cipelnének magukkal. A száraz fűből egy labdát formálnak vagy a bokájuk köré kötik napfelkelte előtt, hogy összegyűjtsék a harmatot.

4. Aludj megemelt fekhelyen, hogy elkerüld a hipotermiát.

Mivel a balesetek elkerülése érdekében mindig bölcs döntés nem sétálni a sötétben, valószínűleg szeretnél találni egy védett helyet, ha a vadonban kell töltened az éjszakát. Ha nem sikerült barlangot vagy más olyan helyet találnod, ami megvéd az esőtől, meg kell bizonyosodnod róla, hogy megfelelően elszigeteled a tested a hideg talajtól. Ezt megoldhatod egy megemelt fekhellyel.

5. Dörzsöld be a kezed fenyőtüskével, hogy kevesebb szúnyog csípjen meg.

Bár a házi módszerek a szúnyogok ellen nem olyan hatékonyak, mint a DDT, használhatsz természetes praktikákat is, hogy távol tartsd ezeket a potenciálisan veszélyes rovarokat. A fenyőolaj például távol tarthatja a szúnyogokat és bizonyos típusú kullancsot a szaga miatt. A levelek, például citronella égetése szintén visszaszorítja a rovatokat.

6. Tettesd magad halottnak, ha nagy állattal, például grizzly medvével találkozol.

Ha összefutsz egy medvével, a legjobb dolog, amit tehetsz az az, hogy lassan kihátrálsz a szituációból, mert az esetek többségében a medve valójában jobban fél tőled, mint te tőle. Másrészről ha egy fekete medve támad meg, a küzdelem is szóba jöhet, de a grizzly sokkal nagyobb és erősebb, tehát akkor van a legnagyobb esélyed a túlélésre, ha összegömbölyödsz, és azt tetteted, hogy halott vagy.

7. Ott kelj át a folyón, ahol a víz mély és lassú folyású, ne ott, ahol sekélyebb, de gyors.

Átkelni egy folyón könnyűnek tűnhet, de óvatosan kell tenned. Gyakran ott a legbiztonságosabb átkelni, ahol egyenesen folyik a folyó. Minél gyorsabb az áramlat, annál sekélyebbnek kell lennie, hogy biztonságosan átkelhess. Beledobhatsz egy botot a vízbe, hogy megállapítsd, mekkora a sodrás, de ha kétségeid vannak, mindig jobb átkelni a mély, de lassú folyású részen, mint a gyors folyású, sekély részen. Ha átkelsz, mindig nézz felfelé, hogy a víz feléd folyjon, enyhén dőlj előre, a lábaid legyenek vállszélességű terpeszben. Hajlítsd be a térded, hogy lejjebb legyen a súlypontod, és ha egy harmadik ponton is támaszkodsz, az még nagyobb biztonságot ad, ha egyedül kelsz át.

8. Faragj egy jégdarabot lencsévé, hogy tüzet gyújts.

Egy tiszta jégdarab, ami körülbelül 5 cm vastag, lencseként alkalmazható a tűzgyújtáshoz, ugyanazt a technikát használva, amit egy nagyítóval használnál. A trükk az, hogy egy konvex lencsét kell faragni (vékonyabb a szélek körül és vastagabb a közepén). Aztán egyengesd ki a felszínt a kezeddel, hogy felerősítsd a jéglencse hatékonyságát.

9. Gyűjtsd össze a vizes leveleket, hogy elégethesd őket, és füstjeleket küldhess.

Ha találtál vizet, helyet, ahol alhatsz, gyújtottál tüzet, akkor már az az elsődleges, hogy csökkentsd azt az időt, amit a vadonban kell töltened. A füstjelek megmenthetik az életedet. Ha már egyszer van tüzed, bizonyára olyan sok füstöt szeretnél, amennyit csak lehet. Ezt elérheted vizes levelekkel. Aztán használj egy vizes takarót vagy nagyobb leveleket, hogy a füstoszlopot 3 felhőre oszd. Ha egy repülő vagy hajó meglátja a jeleket, nem fogják összetéveszteni erdőtűzzel, mert a 3 füstfelhő az amerikai őslakosok és a cserkészek vészjelzése.

10. Használj hamut fertőtlenítőként, hogy megtisztítsd a kezed.

A higiénia a legkisebb bajnak tűnhet, ha valaki eltéved. Azonban lehet, hogy szükséged lesz arra, hogy fertőtlenítsd a kezeidet, például ha egy kisebb “műtétet” kell elvégezned. A hamut hosszú ideje figyelmen kívül hagyják a szappan alternatívájaként. Ha eltévedsz, a hamu a tábortűzből használható, mivel – egy tanulmány szerint – olyan hatékony, mint a szappan.

BÓNUSZ: Hagyd figyelmen kívül az olyan tévhiteket, melyek szerint meg kell innod a vizeletedet vagy hogy a moha az északi oldalon nő.

A vizelet elfogyasztása vagy a moha iránytűként alkalmazása olyan tévhitek, amik a filmek miatt terjedtek el. Sajnos mindkettő helytelen. Mindez annak ellenére van így, hogy a vizelet többé kevésbé steril, ha a veséid egészségesen működnek. A kiválasztásnak az a lényege, hogy a szervezet kiszűrje a felesleges sókat és ásványi anyagokat a vérből. Ha megiszod, amiatt lehet, hogy a veséidnek még keményebben kell dolgozniuk, és szomjasabb leszel a nátrium tartalom miatt. Ami a mohát illeti, a növény túlélésért küzd. Bármilyen helyen felnő, ami nyirkos és árnyékos, néha a fa északi oldalán, de ez nem mindig van így.

A túlélési tippeket jelentősen befolyásolja az adott terület klímája. Tudsz még olyan trükköket, amik hasznosak lehetnek? Vagy esetleg tévhiteket?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét