10 tulajdonság, amit birtokolnod kell, hogy érettnek nevezhesd magad

0

A nagykorúság még nem jelenti automatikusan azt, hogy az illető érett is. Néhány embernél előfordul, hogy testileg már felnőtt, de érzelmileg még hosszú utat kell megtennie. Hogy megszabaduljon a “gyerekes” vagy az “éretlen” megbélyegzéstől, bizonyos jellemvonásokat fejlesztenie kell, például képesnek kell lennie örülni más sikerének.

Összegyűjtöttük azokat a tulajdonságokat, amikkel bírnia kell mindenkinek, mielőtt felnőttnek nevezhetné magát.

1. Tudod kontrollálni a saját érzéseidet.

Ahelyett, hogy könnyen dühös lenne valakire valamiért, amit tett, az érett ember képes kordában tartani az érzelmeit. Érettnek lenni azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy az érzelmek magukkal ragadnak, és nem illő módon reagálsz.

2. Felelősséget vállalsz saját magadért és a tetteidért.

Az emberek nap mint nap döntéseket hoznak, és ezek a döntések következményekkel járnak. Azok, akik érettek, felelősséget vállalnak a tetteikért. Akkor vagy érett, ha gondoskodsz saját magadról, a boldogságodról és azokról a dolgokról, amik az utadba kerülnek a döntéseid miatt.

3. Hálás vagy azért, amid van.

Az érett ember egy másik jellemvonása az, hogy hálás azért, ami az övé, és nem panaszkodik arról, hogy mi nincs a birtokában. Ha érett vagy, nem veszed a dolgokat maguktól értetődőnek, mert tudod, hogy nem mindenki ilyen szerencsés.

4. Képes vagy elfogadni magadat olyannak, amilyen vagy.

Nem könnyű elfogadni önmagad, különösen akkor, ha mások folyamatosan azt mondogatják, hogy min kellene változtatnod. De ha érett vagy, elfogadod azt, amilyen vagy, és magabiztosan viselkedsz. Kellemesen érzed magad, ahelyett, hogy alsóbbrendűnek tekintenéd önmagad, és megpróbálnál másoknak a kedvében járni azzal, hogy másmilyennek állítod be magad.

5. Rájöttél, hogy mennyi mindent nem tudsz.

Egy ember nem tudhat mindent, de érettségre van szükség ahhoz, hogy rájöjj, hogy sok olyan dolog van, amit nem tudsz. Félreteszed a büszkeséged, és hajlandó vagy tanulni, még akár egy olyan személytől is, aki fiatalabb nálad.

6. Figyelmes és tapintatos vagy.

Az együttérzésre való képesség az érettség része. Gondolsz másokra, ahelyett, hogy mindig a saját érdekeidet tennéd első helyre. Az áldozatkészség a saját vágyaid megvalósítása előtt áll. Mikor mások elérik a céljaikat, velük együtt ünnepelsz és nem irigykedsz.

7. Szerény vagy.

Nem engeded, hogy a siker a fejedbe szálljon. Az emberekkel igazságosan és tisztelettel bánsz, történjék bármi. Nem érzed szükségét, hogy reklámozd magad mások előtt.

8. Rugalmas vagy.

A dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogy elterveztük őket, de ahhoz, hogy érettnek nevezhesd magad, el kell tudnod fogadni a helyzetet, és két lábbal kell tudnod állni a talajon. A makacskodás, a hajthatatlanság, a duzzogás és a másokra mutogatás olyan dolgok, amit az éretlen emberek tesznek.

9. Nyitott vagy és nem ítélkezel.

Nyitott vagy arra, hogy a dolgokat új perspektívákból szemléld, és bele tudod magad képzelni mások helyzetébe. Ahelyett, hogy minősítenéd azokat az embereket, akik nem olyanok, mint te, hajlandó vagy áthidalni a köztetek lévő távolságot.

10. Tudod, hogy mindig van hova fejlődni.

Érettnek lenni azt jelenti, hogy nem vagy öntelt, és soha nem gondolod azt, hogy tökéletes vagy vagy túl öreg ahhoz, hogy fejlődj. Inkább abban hiszel, hogy mindig lehet új dolgokat tanulni. A tanulás élethosszig tart, és te mindig arra törekszel, hogy önmagad jobb változata legyél.

Szeretnéd valamivel kiegészíteni a listát? Írd meg egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét