10 tudományos felfedezés, amiről mindenkinek tudnia kell, aki egészséges akar lenni

0

Ha hosszú és egészséges életet szeretnénk, tisztában kell lennünk az orvostudomány legújabb tudományos kutatásaival. Ez azért szükséges, mert a tanulmányok eredményei jelentősen megváltoztathatják az eddigi ismereteinket. Például a szakértők nemrég arra a következtetésre jutottak, hogy néha egészségesebb görbe háttal ülni, mint egyenesen. Ráadásul a manikűrösként végzett munka éppen annyira káros, mint egy olajfinomítóban dolgozni.

Megismertünk olyan tudományos felfedezéseket, amelyek pozitív hatást gyakorolhatnak az életedre.

1. A vakbélműtét Parkinson-kórhoz vezethet.

A clevelandi Case Western Reserve University szakértői elemezték az orvosi adatbázist, amely 62,2 millió betegről tartalmazott információkat. Felfedezték, hogy azoknál az embereknél, akiknek vakbélműtétjük volt, 3-szor gyakrabban diagnosztizáltak Parkinson-kórt. A szakértők nem ismerik a pontos kapcsolatot a betegség és a műtét között, de nyilvánvaló, hogy van valamiféle kapcsolat közöttük.

2. Manikűrösként dolgozni éppen olyan káros, mint egy olajfinomítóban dolgozni.

A University of Colorado tudósai másfél évet töltöttek azzal, hogy tanulmányozták a levegő minőségét 6 különböző, Colorado államban található körömstúdióban. Megmérték a formaldehid, valamint a benzol, a toluol, az etilbenzol és a xilol koncentrációszintjét. Azt találták, hogy mind a 6 stúdióban a mérgező elemek koncentrációszintje sokkal magasabb volt, mint a normális, amely növeli az orrgarat daganat, a leukémia és egyéb ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Ráadásul egy kérdőíves kutatás azt mutatja, hogy ezekben a szalonokban a legtöbb alkalmazott bőr- és szemirritációtól, valamint fejfájásoktól szenved. Szakértők kiszámolták, hogy ha egy személy 20 évig ezt a levegőt lélegzi, akkor a rák kialakulásának kockázata 100-szor magasabb, és körömstúdióban dolgozni éppen olyan, mint egy garázsban vagy egy olajfinomítóban dolgozni.

Ezzel egy időben a kutatók rámutattak arra, hogy az ügyfeleknek nincs okuk az aggodalomra, kivéve ha asztmájuk vagy allergiájuk van.

3. A kék LED-fény veszélyes a szemedre.

Francia tudósok a Nemzeti Egészség-, Élelmezés-, Környezet- és Munkabiztonsági Ügynökségtől arra a megállapításra jutottak, hogy a kék fény, amelyet LED-lámpák és egyéb eszközök bocsátanak ki, negatív hatást gyakorolnak az emberek egészségére. A cirkadián ritmus megzavarásához vezet, és negatív hatással van a retinára. Különösen a gyerekek számára veszélyes, mert a lencsék a szemeikben még nem teljesen alakultak ki. A szakértők azt ajánlják, hogy használjunk olyan lámpákat, amelyek meleg fényt bocsátanak ki.

4. Az étkezési szokások majdnem olyan fontosak, mint a napirend.

Az orvosok ismerik a tényt, hogy az éjjeli munka a cirkadián ritmus krónikus megzavarásához vezet, amely jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A Cambridge-i és a Manchesteri Egyetem szakértői kiderítették, hogy az adott személy étkezésének napirendje is vezethet hasonló problémákhoz. Ez akkor történik meg, amikor valaki nem a megszokott időben eszik. Kísérletek mutatják, hogy ha egy ember így táplálkozik, akkor a cirkadián ritmus nem megfelelően működik, a test nem érzékeli a különbséget a nappal és az éjszaka között, amely hatalmas kárt okoz az egészségben.

A tanulmány szerzője azt mondja, hogy azoknak az embereknek, akik éjjel dolgoznak, meg kellene próbálniuk nappal enni.

5. Kiderült, hogy a naptej veszélyesebb, mint korábban gondoltuk.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletnél egy csoport szakértő elvégzett egy kis klinikai kísérletet 24 önkéntessel (férfiakkal és nőkkel). Néhány napig naponta négyszer használtak fényvédő krémet vagy sprayt. Egy héttel később minden résztvevőnek megvizsgálták a vérét. Az eredmények nem voltak túl jók: kiderült, hogy ezeknek a napvédő termékeknek a használata a hatóanyagok jelentős növekedéséhez vezet a vérben. Néhány esetben 400-szor magasabb volt, mint a biztonságos szint.

Ezzel egy időben a tudósok azt mondják, hogy nem szabad abbahagyni a napvédő termékek használatát, mert a bőrrák kialakulásának kockázata alacsonyabb velük, mint nélkülük.

6. Az elektromos cigaretta párájának belégzése lassan öli meg az ember szívét.

A University of Massachusetts Medical School doktorai végeztek egy tanulmányt, és bizonyították, hogy az elektromos cigarettákban használt folyadék íze káros a sejtekre a szív ereiben. Mint kiderült, az ízek gyulladást vagy akár bizonyos szívsejtek halálát is okozzák. 6 ízt teszteltek, és a legveszélyesebb a fahéj ízű folyadék volt.

Egyébként a múlt évben a szakértők összefüggést találtak az elektromos cigaretta párájának belégzése és a szívroham magasabb kockázata között.

7. Nem kell mindig egyenes háttal ülni.

Úgy hisszük, hogy amikor ülünk, a hátnak egyenesnek kell lennie. De új tanulmányok azt mutatják, hogy ez az elképzelés helytelen. Hosszú ideig köztudott volt, hogy ha egy ember hajlított háttal ül, akkor káros a gerincre gyakorolt terhelés. A University Hospital of North Tees gyógytornászai elvégezték a saját vizsgálatukat, és arra a következtetésre jutottak, hogy az enyhén hajlított hát jó lehet azoknak, akik derékfájással küzdenek.

A tanulmány azt is mutatja, hogy a hanyag testtartás enyhíti a nyomást a hátban és a lábakban ülés közben.

8. A párásítók megvédenek minket attól, hogy elkapjuk az influenzát.

A Yale Egyetem tudósai azt találták, hogy a levegő páratartalma befolyásolja a test influenza vírusra adott reakcióját. A szakértők elvégeztek egy kísérletet genetikailag módosított egerekkel, amelyek ugyanúgy reagálnak az influenza vírusra, mint az emberek. Az állatok, amelyek azonos hőmérsékletű, de különböző páratartalmú szobákban voltak, ki voltak téve az influenzavírus A-nak (H1N1). Azok az élőlények, amelyek alacsonyabb páratartalmú helyeken voltak, hajlamosabbak voltak elkapni a vírust. Érdemes megjegyezni, hogy ugyanilyen körülmények között a légutakban a regeneráció lelassult a fertőzés megszerzése után.

A tudósok meg vannak győződve arról, hogy párásítót kell használni az influenza kockázatának csökkentése érdekében. És nem csak otthon, hanem máshol is.

9. A nyak ropogtatása nagyon veszélyes az egészségre.

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy ha sokat ropogtatod a nyakadat, amikor próbálod nyújtani, komoly egészségügyi problémáid lehetnek. Az orvosok arra a nemrég történt esetre utalnak, amely a 28 éves Josh Haderrel történt. Fájt a nyaka, és a helyzet javítása érdekében elkezdte nyújtani, és egyik oldalról a másikra billentette. Hirtelen egy roppanást hallott, és azt érezte, hogy a testének a bal oldala teljesen megdermedt. Gyengének érezte magát, elkezdett megállás nélkül csuklani, és problémái voltak a koordinációval és a látással.

A kórházban az orvosok rájöttek, hogy stroke-ja volt. Amikor nyújtotta a nyakát, John elszakította az artériákat, amelyek a nyak csontjához mennek, ahol a nyak csatlakozik a koponyához. Több napot töltött kórházban. Ma már otthon van, de még mindig vannak problémái például a koordinációval. A stroke után 2 hétig szüntelenül csuklott.

10. Az edzések hatékonyabbak reggel.

Egy új tanulmány szerint, amelyet a Kaliforniai Egyetem kutatói vezettek, a sportolás reggel sokkal hatékonyabb, mint este. Mint kiderült, reggel a sejtjeink sokkal több oxigént fogyasztanak, és az anyagcsere folyamatok aktiválva vannak a testben. Tehát a reggeli testmozgás jobb az anyagcsere szempontjából, ezért hatékonyabb.

Melyik napszakban szeretsz sportolni? Megleptek a tanulmányok eredményei? Mondd el egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét