10 tény a menstruációról, amiről kiderült, hogy csupán tévhit

0

Egy nő átlagosan 450-szer menstruál életében, és minden alkalommal kb. 60 ml vért veszít. És a dolog nem is olcsó: a nők összesen több mint 6000 dollárt költenek menstruációs termékekre. Ezekre a statisztikákra többnyire oda sem figyelünk, és néha alapvető dolgokkal sem vagyunk tisztában a menstruációval kapcsolatban.

Most ledöntjük a menstruációval kapcsolatos tévhiteket, és reméljük, hogy ez a cikk segít megszabadulni a sztereotípiáktól.

10. tévhit: Menstruálás idején nem szabad kádban fürdeni.

Vannak nők, akik ugyanúgy élvezik a kádban fürdés örömeit menstruáció alatt, míg sokan attól tartanak, hogy a forró víztől erősebbé válik a vérzés vagy megnő a fertőzések veszélye. De ez nem egy sérülés, ami vérzik. Ilyenkor a méhnyálkahártya válik le a méh faláról. Erre pedig a víz semmilyen hatással nincs.

Egy meleg fürdő még segíthet is. A meleg hatására az erek kitágulnak, az izmok ellazulnak, a menstruációs görcsök enyhülnek. Tehát, megvan az esélye, hogy egy fürdő után még jobban is fogod érezni magad. Természetesen, a kádat mosd ki, mielőtt beleülsz.

9. tévhit: Sem medencében, sem nyílt vízben nem úszhatsz.

Sokak szerint ez rosszat tenne az egészségnek, de ez sem igaz. A tampon és a menstruációs kehely sem engedi be a vizet, az úszás pedig ideális testmozgás a fájdalom csökkentéséhez.

A medencében fertőzést elkapni pedig nem olyan egyszerű. A statisztikák szerint azonban van némi esélye annak, hogy emésztőrendszeri vagy bőrfertőzést kapsz el, esetleg kötőhártya-gyulladásod lesz a medencében való fürdéstől. A bőrfertőzést egy fürdés utáni zuhannyal és átöltözéssel elkerülheted.

8. tévhit: A menstruációs ciklus egymáshoz igazodik az együtt élő nőknél.

Martha McClintock volt az első, aki erről írt 1971-ben. Tapasztalatai szerint a barátok, rokonok, szobatársak ciklusa szinte 100%-ban szinkronban van. Ennek oka, hogy közöttük folyamatos a feromonok cseréje.

Később a kutatások cáfolták az összefüggést a menstruációs ciklus és a nők közötti interakciók között. Kiderült, hogy Martha számos tényezőt nem vett figyelembe, hasonló kísérletek pedig az övétől teljesen eltérő eredményt hoztak. A menstruációs ciklus szinkronba kerülése napjainkban tudományosan nem alátámasztott, a tudományos világ mítosznak tekinti.

7. tévhit: Jobb, ha nem ilyenkor festesz hajat.

Sokan hiszik, hogy ha menstruáció alatt festik a hajukat, akkor a szín nem lesz olyan élénk, és a festék hatása sem lesz olyan tartós. Ezt a hormonháztartás egyensúlyának felborulásával magyarázzák. A tudósok is utánajártak ennek, és arra jutottak, hogy bár a haj menstruáció alatt még sérülékenyebb, a ciklusnak semmilyen hatása nincs a faggyú termelődésére.

A tudósok és a fodrászok is egyetértenek azzal, hogy a hajadat bármikor befestheted.

6. tévhit: Az erős italok befolyásolhatják a ciklust.

Minden a mennyiségtől függ. Azok a nők, akik rendszeresen túl sok alkoholt fogyasztanak, hajlamosabbak a rendszertelen menstruációra, az ovuláció és a vérzés elmaradására. Az alkoholnak nemcsak a szaporítószervekre, de az egész testre számos negatív hatása van.

Ha menstruáció alatt szeretnél meginni néhány pohár bort vagy koktélt, megteheted. Tanulmányok szerint a mérsékelt alkoholfogyasztásnak semmilyen hatása nincs a ciklusra, és nem árt az egészségednek sem.

5. tévhit: Az epilálást, a tetoválást és a kozmetikai kezeléseket is jobb máskorra halasztani.

Vannak tetoválóművészek, akik nem javasolják a női vendégeiknek, hogy menstruáció alatt varrassanak magukra, mert a minta a bőrükön elmosódott lehet. A kozmetológusok sem szokták ajánlani a botoxoltatást és az egyéb kezeléseket ebben az időszakban. De az eredmény mindig csak attól függ, hogy kivel tetováltatsz vagy kivel végezteted a kezelést. Nem kell elhalasztanod az időpontot, legfeljebb egy valami miatt: ilyenkor ugyanis jobban érzed a fájdalmat.

4. tévhit: El kell viselni a hasfájást.

Igen, majdnem minden nőnek fáj a hasa menstruáció alatt, de hogy mennyire, az igen változó. A nők 45-93%-a szenved dysmenorrhoeában, azaz fájdalmas havi vérzésben. 3-33%-uknál ez igen komoly fájdalom formájában jelentkezik: a testhőmérséklet megemelkedik, hányás, szédülés és más tünetek léphetnek fel, melyek 1-3 napra teljesen tönkretehetik a nők életét.

Ha a dysmenorrhoea olyan súlyos, hogy meggátolja a hétköznapi életedet, jobb, ha orvoshoz fordulsz vele. A kezelés általában 3 menstruációs cikluson át tart, a hatásai pedig 2-4 hónapig. Ezután a fájdalom visszatér, de már jóval enyhébben.

3. tévhit: Menstruáció alatt nem lehet teherbe esni.

Ez az egyik legelterjedtebb tévhit a menstruációval kapcsolatban. A termékenység nem olyan nagy mértékű a menstruáció alatt, a legtermékenyebb időszak a menstruációt megelőzően 12-16 nappal van. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy egyes nőknek 21 napos, nem pedig 28 napos a ciklusuk, valamint sokaknak szabálytalan.

Egy spermium a női testbe jutva még 5-7 napig képes a megtermékenyítésre. Ebben az esetben pedig a megtermékenyülés egybeeshet az ovulációs periódussal és lehet az eredménye terhesség.

2. tévhit: A ciklust a Hold fázisai határozzák meg.

Ez a mítosz még az ókorból származik, de modern kutatások nem találtak összefüggést a Hold fázisai és a menstruáció kezdete között. Egy tudós csapat is ugyanerre jutott, miután 7,5 millió ciklust tanulmányozott át. A magyarázat egyszerű.

A holdciklus 29,5 napos, miközben egy átlagos menstruációs ciklus hossza 21-35 nap. De a ciklus hossza egy nő élete során többször is változhat. A kettő valóban egybeeshet, ha a nő ciklusa 29-30 napos, de ez akkor is csak véletlen.

1. tévhit: Veszélyes késleltetni a menstruációt kombinált fogamzásgátló tablettákkal.

Legalább egyszer életében minden nő szerette volna későbbre tolni a menstruációját. Egyesek viszont nem merik ezt tablettákkal megtenni, mert attól tartanak, hogy ártanak vele az egészségüknek. De kutatók bebizonyították, hogy a menstruáció késleltetésének semmilyen káros hatása nincs. Sőt, egyes esetekben még hasznos is lehet, például azoknál, akik dysmenorrhoeában szenvednek. Rendszeresen megtenni viszont nyilvánvalóan nem javasolt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét