10 szörnyű szokás a testbeszédben, amit mindenkinek el kellene felejtenie

0
183

Nem mindig vesszük észre, hogy mit csinálunk a lábunkkal, kezünkkel, vagy hogy milyen az arckifejezésünk, mikor társaságban vagyunk. Elképzelhető, hogy meg sem fordul a fejedben, hogy ezek a dolgok fontosak. De valójában a testbeszéd sok mindent elárulhat a személyiségedről és az érzéseidről. Lehet, hogy pont ez lesz a segítségedre, hogy jó benyomást tegyél, és megkapd álmaid munkáját, vagy éppen ellenkezőleg, emiatt akarnak elkerülni az emberek.

Úgy gondoljuk, hogy vannak olyan szokások, amiket egyszerűen el kell felejteni. Lássuk, mik ezek!

1. Görnyedés

A testtartásod sokat mond az önbizalmadról. Ha görnyedsz, az azt árulja el, hogy bizonytalan vagy. Ha ezt nem orvosolod, a görnyedés a szokásoddá válhat, és akkor is ilyen pózt veszel fel, ha a szituáció mást kívánna meg. Az emberek úgy láthatják, hogy ez az alacsony önbecsülésed jele.

2. A lábak és a karok keresztezése

Sokak számára természetes, hogy keresztbe teszik a lábukat vagy a kezüket, amikor ülnek. Azonban ha épp beszélgetsz valakivel, lehet, hogy úgy fogsz tűnni, mint aki védekezik. Azt az üzenetet küldheti, hogy nem vagy nyitott a másikkal való interakcióra, a mondandójára, vagy kényelmetlenül érzed magad a jelenlétében. Ha nem keresztezed a lábad, és nem teszed karba a kezed, hanem látható helyre rakod, megbízhatóbbnak fogsz tűnni.

3. Babrálás

Ha stresszes szituációban babrálsz valamivel, hogy megnyugtasd magad, vagy ha állandóan ezt csinálod, meg kell próbálnod abbahagyni. Ha csavargatod a hajad, állandóan megérinted a gyűrűidet, dobolsz az ujjaiddal vagy a lábaiddal, vagy folyamatosan az órádat nézegeted egy beszélgetés vagy egy fontos találkozó folyamán, úgy tűnhet, hogy unatkozol, és inkább lennél valahol máshol.

4. A nyak dörzsölése

A nyak dörzsölése valami olyasmi, amit a stressz enyhítése érdekében teszünk. Vagy talán csak azért, hogy csökkentsük a feszültséget az adott területen, még akkor is, ha nem vagyunk idegesek. Mindenesetre nagyon figyelj, hogy mit csinálsz a kezeiddel, és ezt próbáld meg a lehető legtöbbször elkerülni. Máskülönben felfedheted másoknak a nyugtalanságodat és azt, hogy kellemetlenül érzed magad.

5. Körömrágás

Egy másik szokás, ami megmutatja az embereknek, hogy ideges vagy, az a körömrágás. Lehet, hogy segít neked a stressz enyhítésében, de azt is elárulja, hogy hogyan érzed magad. Ezenkívül zavaró lehet annak, akivel beszélsz, és lehet, hogy visszataszítónak találja. Ráadásul tönkreteszi a körmeidet. És mivel az emberek a megjelenésed alapján ítélnek meg, rossz benyomást tehetsz.

6. Nem elegendő vagy túl sok szemkontaktus

A szemkontaktus kerülése azt mutathatja, hogy kevés az önbizalmad vagy hogy nem kedveled az illetőt, és akár még megbízhatatlannak is tűnhetsz miatta. Másrészről a másik ember szemébe bámulás agresszívnek tűnhet, és kényelmetlenül érezheti magát tőle. Inkább többször, hosszan pillants rá.

7. Figyelmetlenség

Ha tényleg nem figyelsz, miközben valaki beszél, az egyszerűen illetlenség, és lehet, hogy néha észre sem veszed, hogy ezt csinálod. Vagy ha figyelsz is, de a semmibe bámulsz, mások azt gondolhatják, hogy nem figyelsz. Próbáld meg kimutatni a figyelmedet azáltal, hogy arra a személyre nézel, aki beszél hozzád, vagy tégy valami olyasmit, amiből egyértelműen látszik, hogy tiszteled és részt veszel a társalgásban.

8. Szemforgatás

A szemforgatás egyértelműen a tiszteletlenség jele. Lehet viszonylag ártalmatlan, és az egyik barátoddal való nonverbális kommunikáció része, amivel kimutathatod, hogy unatkozol vagy hogy bosszús vagy. Azonban ha olyasvalamire reagálsz így, amit a kollégád, főnököd vagy egy teljesen idegen ember mondott, az arckifejezésed elkedvetlenítő és sértő lehet számukra.

9. Mosolygás hiánya

A mosolygásról gyakran elfeledkezünk, különösen formális szituációkban. Azonban ez egy remek módja a magabiztosság és a nyitottság kifejezésének. És arra késztetheti a másik embert, hogy mosolyogjon vissza, pozitívabban álljon hozzád és nyitottabb legyen feléd általánosságban. De ne műmosoly legyen, mert azzal azt kockáztatod, hogy kétszínűnek és megbízhatatlannak fognak látni.

10. Túlzott csendesség

Ha túlzottan nyugodt és csendes vagy, amiatt úgy tűnhet, hogy nem érdekel a beszélgetés és amit a másik mond. A merevséged miatt mások kényelmetlenül érezhetik magukat. Próbálj valódi lelkesedést mutatni az arckifejezéseiddel, és próbáld meg tükrözni a másik gesztusait, de anélkül, hogy túlzottan nyilvánvaló lenne. Ez segíthet, hogy pozitív benyomást tegyél.

Észrevetted már valaha ezeket a szokásokat magadon vagy máson? Milyen benyomást tettek rád ezek az emberek?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét