10 pszichológiai trükk, ami segít megtalálni a kulcsot bárkihez

0

Bár a magunk módján mindannyian egyediek vagyunk, mégis közös bennünk az emberi természet. Emiatt tudunk kötődést kialakítani másokkal, és ezért vagyunk képesek megismerni mások gondolkodásmódját. Ha rájövünk a trükkre, akár befolyásolhatjuk is mások véleményét rólunk vagy különböző helyzetekről.
A következő pszichológiai trükkökkel hatással lehetsz szinte bárkire.

1. Teremtsd meg a választás illúzióját

Ha szeretnéd, hogy valaki megtegyen neked valamit, kérd meg egy jóval nehezebb feladatra, mielőtt előállsz az eredeti kéréseddel. Ez akkor is működik, mikor megpróbálsz meggyőzni valakit. Miután a nehezebb feladatot visszautasították, az emberek hajlamosabbak igent mondani a könnyebben teljesíthető kérésre. Adj nekik egyszerre 2 opciót: amit igazából szeretnél és azt, amit nehezebb teljesíteni. Ezzel eléred, hogy a kérésed könnyűnek tűnjön a másik lehetőséghez képest.

2. Fordítsd előnyödre az egyet nem értést

Mikor valaki olyasmit mond neked, amivel nem értesz egyet, ne mondj ellent rögtön. Először érts vele egyet olyan szavakkal, mint például: “Értem, mire gondolsz”, majd folytasd a saját gondolatoddal, melyben felteszed a kérdést: “De ezt a részét is átgondoltad?” Ez a megközelítés segít, hogy úgy mondd el a véleményedet, hogy félbeszakítanád a másikat vagy ellenállásba ütköznél.

3. Anya tud mindent a legjobban

Felhívhatod a figyelmet a mondanivalódra, ha hozzáteszed, hogy ezt még anyukád vagy apukád tanította neked. Az emberek többnyire tiszteletben tartják a hagyományos példaképeket, mint egy édesanya vagy édesapa. A legtöbben szentírásnak tartják szüleik szavait, ezért mikor megemlíted, hogy a te gondolataid is a szüleidtől származnak, a beszélgetőpartnered hozzáállása is megváltozik.

4. Kérj kölcsön, hogy megkedveljenek

Előfordulhat, hogy észreveszed, valaki nem kedvel téged annyira, mint amennyire szeretnéd. Kérj tőle kölcsön valami apróságot, mondjuk egy érdekes könyvet. Ez először kellemetlen helyzetet hoz létre, de amikor visszaadod a könyvet, meg fog változni a véleménye rólad.

5. A csendből is kihozhatod a legtöbbet

Ha kellemetlen csendben ültök azzal az emberrel, akivel szeretnéd javítani a kapcsolatodat, kérdezz olyat, hogy elkezdjen magáról beszélni. Még a legcsendesebb ember is szívesen beszél saját magáról, majd pedig vissza is kérdez. A kínos csendből így lassan folyamatos beszélgetés lesz.

6. A magabiztosság vonzó mások számára

Miután befejeztél egy tárgyalást, egyszerűen nézz az emberek szemébe és várj csendben. A határozott tekinteted pozitívan befolyásolja a mondanivalód hatását másokra. Ha a beszéded után elveszted a szemkontaktust a hallgatóságoddal, az érdeklődésük is elveszik rövid időn belül.

7. Éreztesd, hogy szükséged van rá

A helyes szavak használata döntő lehet, mikor segítséget kérsz. Az emberek hajlamosabbak segíteni, ha úgy érzik, szívességet tesznek. Ilyenkor az ego beindul és úgy érzik, hogy kegyet gyakorolnak, ha segítenek rajtad. Próbálj olyan egyszerű kifejezéseket használni, mint például: “Kérem, tegye meg nekem ezt a szívességet” vagy “Igazán szükségem van a segítségére”.

8. Teremts olyan helyzetet, melyben megfigyelheted mások reakcióit

Ha új közösségbe kerülsz, süss el egy viccet, vagy mesélj el egy szórakoztató történetet, hogy lásd, ki hogy reagál rá. Akik közel állnak egymáshoz, nevetés közben egymásra fognak pillantani, ezáltal azonnal rájöhetsz, hogy kik között van szorosabb kapcsolat a csoporton belül.

9. Ismétlés

Az ismétlés a legjobb módja annak, hogy egy ötletet elültess az emberek fejében. Ha valakire rá akarod erőltetni a véleményedet, csak ismételd különböző kontextusokban ugyanazt a dolgot. Miután többször hallják majd ugyanazt, az emberek elkezdik jónak találni az ötletet, mintha csak tőlük származna, mivel az agyuk már ismerős információként kezdi kezelni.

10. Teremts bizalmat, hogy bizalmat építhess

Mikor igyekszel a bizalmat kiépíteni mások és saját magad között, ismerd be nekik az apróbb hibáidat. Ettől látni fogják, hogy te is sebezhető vagy és értékelni fogják az őszinteségedet is. Ez még egy vita során is előnyödre válhat.

BÓNUSZ

A játékos módszerekről se feledkezz el. Játsszatok kő-papír-ollót! Ha felteszel egy kérdést, közvetlenül azelőtt, hogy kő-papír-ollót mondanál és megvárnád a választ, az emberek többsége ollót fog mutatni. Próbáld ki és bajnok leszel!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét