10 példa arra, hogyan árulja el az agyunk az összes titkunkat

0
1861

Az emberi agy a legösszetettebb problémák megoldására is képes. Ezért hasonlítják a tudósok egy szuperszámítógéphez. De mi történik, ha a te számítógéped elkezdi kitálalni másoknak a legféltettebb titkaidat?

A példák megmutatják, hogy az agyunk hogyan képes befolyásolni a viselkedésünket és elárulni legbelső titkainkat, még azokat is, amikről mi magunk sem tudtunk.

1. Ha nem tudod abbahagyni valaki bámulását, az azt jelenti, hogy…

szimpatizálsz az illetővel, az agyad pedig úgy érzékeli, hogy még vannak fontos, felfedezni való részletek a kinézetében.

2. Ha gyakran maradsz alul a vitákban, az azt jelenti, hogy…

intellektuális személyiség vagy. Hajlamos vagy minden létező információ kielemzésére. A viták során mindig úgy érzed, hogy a te állításodhoz még további bizonyítékokra van szükség, ezért alábecsülöd magad. A kevésbé intelligens emberek nem képesek ilyen önértékelésre, ettől jóval magabiztosabban védik a saját (sokszor téves) álláspontjukat.

3. Ha túlságosan érzékenyen vagy a kritikákra, az azt jelenti, hogy…

…bizonytalan vagy. Jóval érzékenyebben érintenek a kritikák, mint a dicséretek (mivel a kritika a gyenge pontjaidat célozza meg). Mikor valaki negatívan beszél rólad, az agyad ezt rendellenes helyzetként érzékeli, olyan fenyegetésként, amire válaszul stresszhormont, kortizolt kezd előállítani.

4. Ha hanyag a kézírásod, az azt jelenti, hogy…

…az agyad gyorsabban jár, mint a kezed. A gondolkodásod sebessége megakadályozza, hogy azzal foglalkozz, mennyire szépen formálod a betűket.

5. Ha nem tudsz megszabadulni valamilyen káros szokásodtól, az azt jelenti, hogy…

…eléggé lusta vagy. Az agyad ezt a szokást használja arra, hogy pihenhess és a lehető legkevesebb erőkifejtéssel dolgozz (mert a jól begyakorolt cselekvések ismétlésével energiát takarítasz meg). Ezért az agyad próbál minden ismétlődő cselekvést a szokásoddá tenni.

6. Ha hirtelen elfelejted, mit is akartál csinálni vagy hova indultál, az azt jelenti, hogy…

…tudatosan vagy tudat alatt más problémával vagy elfoglalva. A rövid távú memóriánk kapacitása nagyon kicsi. Amikor az agyunk egyszerre többféle feladattal foglalkozik, hiba csúszhat a folyamatba, és az egyik dolog teljesen kitúrhatja a másikat a fejedből.

7. Ha sietsz és nem találsz dolgokat (még akkor sem, mikor ott vannak a szemed előtt), az azt jelenti, hogy…

a szemed gyorsabb, mint a gondolataid. Az agyadnak nincs ideje feldolgozni a szemedtől kapott információkat. Ez lehet idegfeszültség miatt vagy azért, mert az agyad túl lassan elemzi a vizuális információkat.

8. Ha álmodban gyakran jönnek elő olyasmik, amiket napközben csináltál, az azt jelenti, hogy…

túl gyakran végzel ismétlődő tevékenységet. Az agyad ezt úgy érzékeli, mint egy jelet a tanulásra, és alvás közben kezdi el feldolgozni az információkat, hogy jobban tudjon alkalmazkodni a napi élményeidhez.

9. Ha nem emlékszel valakinek a nevére, bár az arcát felismered, az azt jelenti, hogy…

vizuális személyiség vagy. Amikor először találkozol valakivel, az agyad számtalan új információt kap. Hogy energiát takarítson meg magának, csak azokat a dolgokat jegyzi meg, amelyeket a legkönnyebb memorizálni. A te esetedben ez a vizuális információkat jelenti.

10. Ha mozgó járműben mindig rosszul vagy, az azt jelenti, hogy…

…a tested azt hiszi, megmérgeztek. A szemeid és az izmaid azt jelzik, hogy pihensz, mozdulatlan vagy, miközben az egyensúlyközpontod mozgást érzékel. Az agyad ezt az ellentmondást mérgezésként érzékeli, ettől leszel rosszul.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét