10 munkahelyi titok, amit a karrier-tanácsadók szeretnének, hogy tudjunk, de a főnökök nem

0
1366

Mikor új állásod lesz, nem vagy tisztában a munka minden apró részletével. Nincsenek általános szabályok arra nézve, hogy mit kell tenned és mit kerülj. Ezeket csak tapasztalat révén fogod megtudni, miután már elkövettél néhány hibát. Persze az alapokkal mindenki tisztában van, mint például hogy legyél udvarias és kedves, de azt is tudnod kell, mit felelj, ha a főnököd trükkös kérdéssel áll elő.

Ezt a 10 titkot még azelőtt jó, ha tudod, hogy elindulnál dolgozni.

1. Ne sürgesd az előléptetést.

A fizetésemelés és az előléptetés plusz felelősséggel is jár, de felvállalhatod, hogy arra még nem állsz készen. Át kell gondolnod, hogy megfelelő-e az időzítés vagy hogy megvannak-e a képességeid az új feladatokhoz. Lehet, hogy közben már új állást is keresel vagy nem is akarsz feljebb lépni a ranglétrán, mert nagyon élvezed a jelenlegi pozíciódat.

Ha nem akarod elfogadni az előléptetést, légy őszinte a feletteseddel az okokat illetően. Magyarázd el, hogy nem érzed magad késznek ehhez a nagy ugráshoz, és a képességeidet még kissé fejlesztened kell hozzá. De fejezd ki a cég iránti elkötelezettségedet, hogy a főnököd tudja, továbbra is szenvedéllyel fogod végezni a feladataidat. Nem kell, hogy gyanút fogjanak, hogy távozni készülsz.

2. A menedzser nem rúghat ki téged.

A nagyobb vállalatoknál számos menedzser dolgozik a különböző területeken és részlegeken. Ők irányítják a hozzájuk tartozó csapatot, de a tagjait nem áll hatalmukban elbocsátani. Ha hibáztál, akkor ők fognak elbeszélgetni veled. De valószínű, hogy nem rúgnak ki rögtön. Ha mégis, az nem lehet a menedzser önálló döntése. Neki is beszélnie kell a főnökével, és el kell magyaráznia a helyzetet neki, mielőtt bármit is mondana neked. Ez a folyamat persze jóval gyorsabb, ha olyan helyen dolgozol, ahol az igazgató a közvetlen főnököd is egyben.

3. Ha te is vagy a legjobb, akkor sem fognak rögtön előléptetni.

Sok diplomás abban a reményben kezdi a munkát, hogy néhány hónapon belül máris feljebb tud lépni a ranglétrán. A cégnek azonban nem kötelező elismernie a képességeidet és a hozzáértésedet előléptetéssel csak azért, mert te ezt akarod. Továbbra is folytasd a munkát, és teljesítsd a kitűzött célokat a munkahelyeden.

Ne feledd, a ranglétra legalsó fokáról indulsz, és bizonyítanod kell, mielőtt feljebb léphetsz. Az első 1-2 évben ne is számíts előléptetésre. Nagy az esélye, hogy a várakozók sorában még sokan állnak előtted.

4. Az informatikus nagyon sokat tud arról, hogy mit csinálsz a neten.

Jobb, ha tudod, hogy mindent, amit a munkahelyi számítógépeden csinálsz, látják az informatikusok, és általuk a főnököd is. Beleértve a legszemélyesebb dolgokat is. Az egész internethasználatodat monitorozzák, és ezen az sem fog változtatni, ha kitörlöd az előzményeket. Ugyanígy a telefonod aktivitását is ellenőrizhetik, amennyiben a céges wifire csatlakozol.

Sok cég használ olyan szoftvert, ami minden egyes szót elment, amit a Google keresőjébe beírtál. Később ezeket a szavakat megvizsgálják, és kellemetlen helyzetben találhatod magad. A teljesítményedet is monitorozzák, és ha az nem felel meg az elvárásoknak, arról a főnököd tudni fog.

5. A HR-re csak munkaügyekben számíthatsz.

A HR az a részleg a munkahelyeden, ahova mehetsz, ha valami sérelem ér vagy segítségre van szükséged, de arra ne számíts, hogy a főnököddel kapcsolatos problémáidat majd megoldják. Végül is a cégtől kapják a fizetésüket, nyilvánvalóan az ő oldalukon állnak. Nekik csupán az a feladatuk, hogy arra ügyeljenek, mindenki megfelelő magatartást tanúsítson.

Ha jogsértés merül fel, akkor kötelesek tájékoztatni a hatóságokat, hogy alaposan kivizsgálhassák az ügyet. Ha hátrányos megkülönböztetést vagy zaklatást tapasztalsz, akkor az állításod nyilvánosságra fog kerülni.

6. Nem biztos, hogy a biztonsági kamera valódi.

A cégeknek nagyon sokba kerül, ha mindenhova igazi biztonsági kamerákat akarnak felszereltetni. Ezért egyes cégek, illetve a kisebb vállalkozások sokszor álkamerákat használnak az igaziak között elrejtve.

Mivel a valódi és a nem valódi biztonsági kamerákat ránézésre is elég könnyen meg lehet különböztetni egymástól, sok helyen tönkrement biztonsági kamerákat tesznek ki, amelyek ugyan nem működnek, de ránézésre is igaziak. A legtöbb cégnél nem figyelik a felvételeket folyamatosan, csak rögzítik a történéseket. Tehát amíg nem történik valami nagyobb galiba vagy bűncselekmény, valószínűleg senkinek sem fog feltűnni, hogy te etted meg az utolsó szendvicset.

7. Mindegy, mit mond, a főnöködnek van kedvence.

Talán próbál igazságos maradni, de akkor is megvannak a maga kedvencei. Sőt, néha világossá is teszi, hogy kik az általa preferált alkalmazottak. Ha nem vagy ezen a listán, ne ostorozd magad, csak lendülj át a dolgon. Ez még nem jelenti, hogy az állásod veszélyben van.

8. Ott lenni időben azt jelenti, hogy 15 perccel korábban érkezel.

Ha 15 perccel előbb odaérsz, még van időd összeszedni a gondolataidat. Be tudod kapcsolni a számítógépet, át tudod nézni a feladataidat, és el tudod készíteni a reggeli kávédat. Az agyadnak így elég ideje lesz “munka üzemmódba” kapcsolni, nem kell kapkodva nekilátnod a rád váró feladatoknak.

A stresszt is csökkentheted, hiszen elég időd lesz átnézni és megszervezni mindent. De túl korán se érkezz, mert a főnököd egy idő után természetesnek fogja venni, hogy mindig te vagy a legelső. Előfordulhat, hogy emiatt folyton te kapod majd a pluszmunkákat, hiszen több időd van elvégezni őket.

9. Gondolkodj a megoldáson, mielőtt megemlíted a problémát.

A cég azért alkalmaz téged, mert szüksége van a munkádra ahhoz, hogy elérje a céljait. Szükségük van arra is, hogy bármilyen felmerülő problémát képes legyél megoldani. Ha rögtön a főnöködhöz mész a rossz hírekkel, legalább légy képes felvázolni néhány lehetséges megoldást. Nem kell belemenned a probléma részleteibe, hiszen a főnöködet csak a megoldás érdekli.

Ha az elképzeléseitek nem is egyeznek, legalább nem leszel felkészületlen. De előfordulhat, hogy az ötleted éppen betalál, megmented a céget egy súlyos helyzettől és te leszel a hős.

10. A hibáiddal kapcsolatban légy teljesen őszinte.

Mindannyian követünk el hibákat, te sem vagy kivétel. A legjobb, amit tehetsz, hogy a felettesednek beszámolsz a problémáról. Időnként előfordul, hogy a főnökeink előbb fedezik fel a hibát, mint mi magunk, és arra várnak, vajon bevalljuk-e. Ebben az esetben pláne értékelni fogja, ha magadtól mész oda és számolsz be róla.

Megbízhatóbbnak fognak tartani, hiszen a hazugság csak még több hazugságot szül, mivel mindig próbálod majd fedezni magad. Ha őszinte vagy, akkor viszont a főnököd és a munkatársaid segítségével bármiféle problémát képes leszel megoldani.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét