10 mondat, amit egy okos ember sosem mondana ki hangosan

0
693

Pszichológusok szerint vannak olyan mondatok, amelyek ártatlannak tűnnek, mégis mélyen meg tudják bántani a másikat. Ezért mindig kétszer gondoljuk át, mielőtt kinyitnánk a szánkat.

Megmutatjuk, melyek azok a mondatok, amelyeket jobb, ha sosem mondasz ki hangosan, és azt is megtudhatod, mit mondj helyettük.

1. “Túl jó voltál neki.”

Ezért ne mondd: Ez egy szokványos mondat, amit sokszor mondanak szakítás után lévőknek. Viszont ezzel kritizálod az ízlését, és azt sugallod, hogy nem képes igazából kiismerni az embereket. “Hogyan lehetett egy ilyen férfit választani és ennyi időt pazarolni rá?”

Helyette mondd ezt: “Sokat vesztett veled.”

2. “A korodhoz képest nagyon jól nézel ki.”

Ezért ne mondd: Tökéletesen semleges mondat, legalábbis annak tűnik. Valójában inkább leereszkedő stílusú. “Más öregekhez képest viszonylag jól nézel ki.”

Helyette mondd ezt: “Lenyűgözően nézel ki.”

3. “Én próbálkozom, de teljesen feleslegesen.”

Ezért ne mondd: Ezek megbocsátható mondatok egy 10 éves gyerek szájából, de nem egy felnőttől. Nem túl érett dolog érzelmi támogatást kicsikarni, ha nem tudsz valamit megcsinálni. Inkább mondd, hogy a cél elérhetetlen, vagy változtass a taktikádon.

Helyette mondd ezt: “Próbálom, ahogy csak tudom.”

4. “Ezt az egészet teljesen egyedül értem el.”

Ezért ne mondd: Születésünktől kezdve rengeteg ember vesz minket körül, akik sokféleképpen hatnak a fejlődésünkre, az ő befolyásukkal alakítjuk ki saját nézeteinket és világlátásunkat. Nem helyes megfeledkezni arról, hogy mennyit segítettek nekünk.

Helyette mondd ezt: A szüleimnek és a szeretteimnek köszönhetően jutottam ilyen messzire.

5. “Ez nem fair.”

Ezért ne mondd: Az élet nem fair, fogadd el. Ha az igazságtalanságok miatt panaszkodsz, naivnak és gyerekesnek fogsz tűnni mások szemében. Felejtsd el ezt a mondatot.

Helyette mondd ezt: Például ha úgy érzed, a főnököd igazságtalan döntést hozott, udvariasan megkérdezheted: “Mi vezetett ehhez a döntéshez?” “Megkérdezhetem, miért nem engem választottak?”

6. “Lehet, hogy amit mondani akarok, az hülyeség, de…”

Ezért ne mondd: Ezeknek a szavaknak a hallatán mások rögtön azt fogják hinni, hogy kicsit sem vagy kompetens a témában. Ez a lehető legrosszabb mondatkezdés.

Helyette mondd ezt: “Nem vagyok benne egészen biztos, és hallani szeretném a véleményeteket.”

7. “Én megmondtam.”

Ezért ne mondd: Ezzel csak a másik hibáira hegyezed ki a mondandód, ezt pedig senki sem szereti. Inkább ösztönözd és támogasd az illetőt.

Helyette mondd ezt: “Legközelebb majd nem követed el ezt a hibát.”

8. “Én is voltam ebben a helyzetben.”

Ezért ne mondd: Mondhatod, ha arról van szó, hogy a barátnőd vett egy cipőt, ami mégsem lett jó neki, és vissza kell vinnie az üzletbe. De ha valamilyen személyes dolgot oszt meg veled, akkor inkább ne ezt válaszold. Ő szeretne beszélni, nem pedig téged hallgatni arról, hogy veled mi történt.

Helyette mondd ezt: “Sokan átmentek már ezen. Biztos vagyok benne, hogy megbirkózol vele.”

9. “A semmiből gyártasz problémát.”

Ezért ne mondd: Fogalmad sem lehet arról, hogy másnak mekkora gondot jelent az adott ügy.

Helyette mondd ezt: “Hamarosan már nem fogod ilyen súlyosnak látni a problémát, mint most. Rendbe fogsz jönni.”

10. “Nem szeretsz.”

Ezért ne mondd: Mert visszaüthet. Ha a párod először hallja ezt a mondatot, mindent el fog követni, hogy biztosítson az ellenkezőjéről. Másodszorra már nem fog vele foglalkozni, harmadszorra pedig elgondolkodik rajta, hogy talán igazad van.

Helyette mondd ezt: “Hiányzol.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét