10 mód, ahogyan az éttermekben trükköznek és próbálnak manipulálni

0

Sokféle módszerrel próbálkoznak az éttermek, hogy több pénzt csaljanak ki belőled, mint amennyit fizetni akarsz. Néha meggyőznek, hogy több pénzért rendelj ételt, mint amennyit az valójában ér, máskor pedig többet rendelsz, mint amennyire szükséged lenne. Néhány étteremnek már megvannak a maga kipróbált és jól bevált módszerei, amiket az orrod előtt alkalmaznak, miközben neked sejtésed sincs arról, hogy megpróbálnak manipulálni. Most a leggyakoribb trükköket ismerheted meg.

1. A Delboeuf illúzió

Lehet, hogy te is láttad már azt az ábrát, ahol a két forma azonos méretű, mégis különbözőnek látszik. Az éttermek is ezt az illúziót alkalmazzák. Az adagokat nagy tányérokra teszik, hogy a vendégekben azt a benyomást keltsék, hogy nagy adag ételt kaptak, miközben ugyanaz a mennyiségű étel bőven elférne egy kisebb tányéron is. Mivel a tányérodon még van hely, azt fogod gondolni, ehetsz többet is. Ennek a fordítottja is működik:  büfében kisebb tányért kapsz, hogy kevesebbet fogyassz.

2. Méret trükkök

Tegyük fel, hogy eszel és kapsz mellé üdítőt is. Valószínűleg szűkebb pohárban fogják felszolgálni, mivel így a pohár magasabbnak tűnik, és azt az érzetet kelti, hogy több italt kaptál. Ingyenes újratöltésnél ezt a trükköt fogják alkalmazni.

3. Puccosabbnak tűnik az étel, mint amilyen valójában

Az evés pszichológiája, hogy jobban ízlik az étel, ha ezüst evőeszközzel eszed nem pedig műanyaggal vagy ha szebben van tálalva. Pedig így is úgy is az étel csak ugyanaz. Minél szebben teszik eléd, annál finomabbnak hiszed.

4. “Opcionális” borravaló

A legtöbb helyen illik borravalót adni, ha elégedett vagy a felszolgálással. Talán nem tudod, de néhány étteremben ez a borravaló már be van építve a számlába, amit a végén megkapsz. A legtöbb vendégnek erről fogalma sincs, így mikor kifizeti a számlát, még extra borravalót is ad a pincérnek.

5. Újra felszolgálják a kenyeret

Sok helyen csinálják azt, hogy ha a vendég meghagyja a felszolgált kenyeret, azt később újra kiteszik az asztalra. Egyes éttermekben kreatívabbak és krutont vagy más ételt készítenek belőle.

6. Trükkök az étlappal

Ha vetsz egy pillantást az étlapra, normál esetben könnyebben választasz az ételek közül, de az éttermek még ezzel is képesek manipulálni a vendégeket. A magasabb árú ételeket jobban kiemelik vagy azokat írják legelőre, de sokszor az árat épphogy megtalálod mellettük.

7. Fagyasztott ételek

Mindenki számára kényelmesebb ételt rendelni, mint nekiállni főzni. Így vannak ezzel az éttermek is. Egyes étteremláncok saját maguk bevallása szerint is évek óta rendelik az ételeket, amiket aztán felmelegítve szolgálnak fel a vendégeiknek. Más szóval a mirelitért kérik el a borsos árat.

8. Klasszikus zenét játszanak

Ez a fajta zene nagyobb hatással van ránk, mint hinnénk. A klasszikus zenétől előkelőbbnek érezzük magunkat, így hajlandóak vagyunk többet költeni.

9. Mesterségesen színezett ételek

A lazac finom és egészséges, éppen ezért népszerű és az éttermekben gyakran rendelt fogás. Talán túl gyakran is. Hogy könnyebben hozzá tudjanak jutni nagyobb mennyiségben, az éttermek sokszor tenyészetekből rendelik a lazacot, ahol egészségtelenül táplálják őket, amitől szürkés színű a húsuk. Ezért sok helyen festik a húst, hogy frissebbnek és egészségesebbnek tűnjön, mint amilyen valójában.

10. Különleges neveket adnak az ételeknek

Mikor a menüt csupa menő fantázianévvel töltik meg, az segít kiépíteni a vendég hűségét az adott étterem iránt. Szinte minden helyen kapni szendvicset, és szinte mindegyik ugyanolyan, teljesen mindegy, hogy hol eszed. Mégis a kedvenc helyeden fogyasztod, csak mert azt szoktad meg. Ha elmész egy étterembe, nemcsak az ételért, de az élményért is fizetsz. A kreatívan megfogalmazott vagy idegennyelven szereplő ételnevek harmadával növelik az árakat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét