10 mód, ahogyan a párásító új életet lehelhet az otthonodba

0

Torokfájás, orrvérzés, repedezett bőr és cserepes ajkak – csak néhány azon problémák közül, melyeket a száraz levegő tud okozni. De a háziállatok és a legtöbb szobanövény számára is ártalmas. Ezért fontos megfelelő páratartalomról gondoskodni az otthonunkban. Itt lép be a képbe a párásító készülék, ami mindenki számára ideális hellyé teszi a lakást.

A következőkben többet megtudhatsz arról, hogy a párásító miként javítja az egészséget, és segít legyőzni azt a diszkomfortérzetet, ami az otthonunkban alakul ki a száraz levegő hatására.

1. Segít harcolni a baktériumok és vírusok ellen.

Ha a lakás páratartalmát 43%-on vagy afölött tartjuk, azzal megelőzhetjük az influenza terjedését. A magasabb páratartalom a levegőben terjengő vírusok 86%-át kiiktathatja. Ha a lakásban száraz a levegő, az önmagában még nem betegít meg, de a tüsszentésből és köhögésből származó folyadékcseppekhez tapadt kórokozók ilyen körülmények közt élnek és virulnak. Télen, mikor megy a fűtés, nehéz természetes módon megfelelő szinten tartani a páratartalmat. Ilyenkor a párásító nagyszerű munkát tud végezni az ideális páratartalom fenntartásában.

2. Jót tesz a bőrnek és a hajnak is.

A nagyon száraz levegő komoly ellensége a hajnak és a bőrnek. A 40%-os páratartalom a lakásban sok bőrprobléma megoldásában segíthet, mint az akné, a viszketés, valamint a száraz haj. Sok bőrgyógyász tanácsolja a pácienseinek, hogy párásítsák a levegőt otthon, hogy a bőrük friss és egészséges legyen.

3. Könnyebb átvészelni a köhögést.

Mikor a gyerekek betegek, a legzavaróbb dolog, hogy a köhögéssel kell megküzdeniük, ami a száraz levegő hatására szárazzá, váladék nélkülivé válik. Ettől a fajta köhögéstől még betegebbnek érezzük magunkat, mivel zavarja az alvást, és akár 2 hónapig is elhúzódhat. De amint egy kevés párát adunk hozzá otthonunk levegőjéhez, több nedvesség kerül a légutakba is, így a köhögés váladékos lesz. Ennek következtében gyorsabban gyógyulunk.

4. Segít, ha a horkolás okoz gondot.

A párásító készülék a száraz levegő által kiváltott horkoláson is képes segíteni. Nagyon jó módszer ez ellen a bosszantó szokás ellen, amit gyakran orrdugulás és torokirritáció okoz. A száraz levegő irritálja az orr és a torok szöveteit, gyulladást okoz, ami csak tovább rontja a horkolást. Ráadásul a száraz, nedvesség nélküli levegő hatására megvastagszik a nyálkahártya, ami tovább fokozza az erősebb horkolás esélyét.

5. A háziállatoknak is jót tesz a párásabb levegő.

Ahogyan az embereknél, úgy a száraz levegő a háziállatoknál is okozhat problémákat. Egy állatorvos szerint a párásító készülék vagy a fűtőtestre helyezett párologtató megelőzheti a macskáknál az asztma kialakulását. A kennel köhögésben szenvedő kutyáknál a párásító szintén mérsékelheti a tüneteket.

6. Nélkülözhetetlen a fa bútorok és a fapadló számára.

A fapadló és a fából készült bútorok összezsugorodhatnak és megduzzadhatnak, ha nem jutnak elég párához. Ha szeretnéd, hogy otthonodban a fából készült tárgyak tovább szolgáljanak, tartsd a páratartalmat 45%-on.

7. A szobanövények is hálásak lesznek a levegő párásításáért.

Néha a növényeknek magasabb páratartalomra van szükségük, mint ami a lakásban van. Egyes növények számára a levegőben lévő nedvesség jelenti a táplálékot. Ha ezeket párásítás helyett öntözni próbáljuk, az olyan, mintha egy újszülöttnek szilárd ételt adnánk. Nem tudnak vele mit kezdeni. Hogy a növényeid szépen fejlődjenek, kapcsold be a párásító készüléket reggeltől délig, hogy a lehető legjobb környezetet teremtsd meg a növények számára.

8. Segít spórolni a rezsin.

A pára hatására a lakásban a meleg levegőt még melegebbnek érezzük, mivel kevesebb izzadság párolog el a bőrünkről. Ennek következtében nem kell a maximumon üzemeltetned a fűtést, így némileg a rezsit is csökkentheted.

9. Megelőzheted a statikus elektromosság kialakulását.

A megfelelő páratartalommal rendelkező levegőben a statikus elektromosság természetes módon eloszlik. A kiváltó oka éppen az, hogy a levegő túl száraz. A statikus elektromosságot tapasztalhatjuk is, mikor hozzáérünk valamihez, és az “megráz”, de okozhatja a ruhák, textilek összetapadását is. Ezeket a problémákat elkerülheted a lakás levegőjének nedvesen tartásával.

10. Gyerekek és felnőttek számára is előnyös lehet alvás közben.

A száraz levegőben az orrunk bedugul, de akár orrvérzés is jelentkezhet. Ezek zavarják az alvást, és egész éjjel rosszul érezzük magunkat tőlük. A megfelelő páratartalomról gondoskodhatsz úgy is, ha egy pohár vizet teszel az ágy alá, így az orrodon akadály nélkül tudod majd venni a levegőt éjjel, és reggelig nem zavarja semmi a pihenésedet.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét