10 kulcsfontosságú tipp az inzulinszinted csökkentéséhez, ha fogyni akarsz

0
6759

A hasnyálmirigy egy létfontosságú szerv, amely közvetlen kapcsolatban áll a testsúllyal. Az emésztés segítése mellett a hasnyálmirigy fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában az inzulinnak nevezett hormon termelése miatt. Lehetővé teszi, hogy a testünk az energia biztosításához cukrot használjon fel. Az inzulin szabályozza az anyagcserét, és közvetlenül felelős az étvágyért és a zsírraktározásért a testben.

Ha a cukorszint rendkívül gyorsan emelkedik a véráramban, a hasnyálmirigy megpróbálja kompenzálni ezt azzal, hogy túlzott mértékben termel inzulint. A magas inzulinszint ezért az egyik oka a rendkívüli súlygyarapodásnak és elhízásnak.

Ha próbálsz fogyni, de azt érzed, hogy minden erőfeszítés hiábavaló, akkor lehet, hogy az inzulinszint kontrollálása lehet a kulcs a súly leadásához. Ne aggódj! Törődünk az egészségeddel. Íme néhány tipp, amely segít csökkenteni az inzulint a véredben, és segít fittebbé, vékonyabbá válni.

1. Naponta legalább 30 percet mozogj.

Ez az összes mozgásformára vonatkozik, legyen az magas intenzitású, futás, jóga, séta, és így tovább. Az izommozgás felébreszti a testet. A cukor hasznosul, és az inzulinszint természetesen csökken. Ha rendszeresen mozogsz, az pozitív hatást gyakorol az általános egészségügyi állapotodra, és segít a fogyásban.

2. Kövess alacsony szénhidráttartalmú, fehérjében gazdag diétát.

A szénhidrátok a cukor elsődleges forrásai, ezért ezek emelik legjobban a cukor- és inzulinszintet. A szénhidrátok csökkentése és a fehérje fogyasztásának növelése segíthet kordában tartani ezt, valamint a szükséges energiát is biztosítja. A fehérjében gazdag ételek közé tartoznak a sovány húsok, a tojás, a hal és a túró.

3. Kerüld a finomított szénhidrátot, válassz helyette teljes szénhidrátot.

A finomított szénhidrát, például a cukros üdítő, cukor és sütemény, gyorsan megemésztődik, és jelentősen növeli a cukor szintjét a vérben. Helyette válassz inkább teljes szénhidrátot, mint például a barna rizs, rizsparéj, árpa, hüvelyesek, és így tovább. A lebontási folyamat lassabb, így a cukor egyenletes ütemben szabadul fel. Válassz teljes kiőrlésű gabonát a feldolgozottak helyett, mert magasabb a vitamin-, rost- és ásványi anyag tartalma.

4. Mondj nemet a cukor minden formájára.

A cukros és feldolgozott élelmiszereknek magas a cukortartalma, és az inzulinszint növekedését okozhatják. Tanulmányok mutatják, hogy azok az emberek, akik cukros élelmiszert fogyasztottak, körülbelül 22%-os növekedést tapasztaltak az inzulinszintjükben. Az a legjobb, ha csökkented a szénhidrátokat az étrendedben, és különleges alkalmakra tartogatod a cukros ételeket. Ez azt is jelenti, hogy kóla helyett igyál több vizet.

5. Egyél olyan élelmiszereket, amelyek alacsonyan tartják a cukorszintet.

Azok az ételek, amelyeknek alacsony a cukortartalmuk, szintén segítenek kordában tartani az inzulinszintet. Ide tartoznak:

  • Diófélék és magvak (például mandula, pisztácia, chia mag és lenmag)
  • Teljes kiőrlésű gabona (például árpa, barna rizs, hajdina, zab és kinoa)
  • Magas rosttartalmú gyümölcsök (például alma, kókusz, bogyós gyümölcsök, narancs és körte)
  • Leveles zöldségek (például spenót, kelkáposzta, saláta)
  • Édesburgonya és jamgyökér
  • Hal (például lazac és tonhal)
  • Cukrozatlan joghurt
  • Avokádó
  • Fokhagyma

6. Ragaszkodj a kis adagokban étkezéshez.

3 nagy étkezés helyett oszd az ételt 5-6 adagra, egyél gyakrabban, de ragaszkodj a változatos, kis adagokhoz. Egyszerre kevesebb kalória elfogyasztása csökkenti az inzulinszintet tanulmányok szerint. Bizonyosodj meg róla, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozol, megfelelő arányú szénhidrátot, fehérjét és zsírt fogyasztasz.

7. Fogyassz több oldható rostot.

Az oldható rost lassan halad át az emésztőrendszeren, és hosszabb ideig biztosítja a teltségérzetet. Kordában tartja a cukor iránti sóvárgást, és segít megakadályozni az étkezések utáni hirtelen inzulinnövekedést. A magas rostbevitel, különösen az oldható rost, jelentősen összefügg a nők alacsonyabb inzulinrezisztenciájával.

8. Fogyassz almaborecetet.

Ha magas szénhidráttartalmú ételt ettél, az almaborecet jelentősen csökkenti az inzulint a vérben. Magas az ecetsav tartalma, 20-30%-kal javítja az inzulinérzékenységet a vérben. Az almaborecet fogyasztása nagyobb teltségérzetet biztosít az étkezés után, ezért segít, hogy kevesebbet egyél és többet fogyj.

9. Igyál vizet és zöld teát.

A víz csodaital. Kerüld a cukros italokat, mint az üdítő, gyümölcslé és energiaital, igyál helyettük vizet. Zöld teát is fogyaszthatsz napi 2-3 alkalommal étkezések után. Tanulmányok mutatják, hogy ez segít az inzulinrezisztencia elleni küzdelemben.

10. Lazíts és csökkentsd a stresszt.

A stressz jelentős szerepet játszik abban, hogy a cukorszint kicsúszik az irányítás alól. Kiválthat inzulinrezisztenciát és okozhat súlygyarapodást. Meditálj, végezz légzőgyakorlatokat, vegyél forró fürdőt, hogy megnyugtasd az idegeidet, és alacsony szinten tartsd a stressz-szintet. Légy boldog, maradj aktív, és tedd le a feszültséget.

Az inzulin kontrollálása kulcsfontosságú a fogyáshoz. Az életmódváltás elkerülhetetlen ahhoz, hogy elérd az egészséggel kapcsolatos céljaidat. Az apró, de következetes lépések eredményei kétségtelenül láthatóak lesznek hosszú távon. Létezik bármilyen más trükk, amely segít az inzulinszint kontrollálásában? Tudasd velünk egy kommentben, ha hasznosnak találtad ezeket a tippeket.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét