10 kifejezés, ami azonnal felfedi az alacsony önbecsülést

0

Az illető megjegyzi, hogy milyen rossz az idő. Majd zavartan elnézést kér, hogy nem kérdezte meg, hogy más is akar-e erről a témáról beszélni. Majd elnézést kér, amiért beszélt az időjárásról, majd még inkább zavarba jön és azt mondja, ezzel csak zavar másokat. Itt teljesen nyilvánvalóak az alacsony önértékelés jelei.

Összegyűjtöttük, hogy mely kifejezések árulkodnak arról, hogy valakinek igencsak alacsony az önbecsülése.

1. Naponta 100-szor kér bocsánatot.

Emlékszel olyanra, hogy valakinek véletlenül nekimentél, és mégis ő kért bocsánatot? A tanulmányok szerint az ilyen embereknek komoly önértékelési problémáik vannak, és őszintén hiszik, hogy ha valami rossz történik, biztosan ők követtek el hibát.

  • Ezt tedd: Ha ez rád is igaz, elemezd az adott helyzetet. Tényleg rosszat tettél, amiért bocsánatot kell kérned?

2. “Ez csupán szerencse.”

Egyesek az elért sikereikre csak annyit mondanak, hogy szerencséjük volt. Szerencsésnek tüntetik fel magukat, megfeledkezve arról, hogy mennyi mindent tettek a siker érdekében. Ez irracionális felfogás.

  • Ezt tedd: Ismerd be saját magadnak, hogy jól csináltad! Mikor valaki dicsér, egyszerűen köszönd meg és ne magyarázkodj.

3. “Azon tűnődöm, vajon mit gondolhatnak rólam.”

Tudósok szerint az alacsony önértékelésű emberek jobban aggódnak mások véleménye miatt, és ki nem állhatják a konfliktusokat. Inkább beszélgetnek a negatív és kellemetlen emberekkel, minthogy vitába szálljanak velük, és tisztázzák a kapcsolatukat.

  • Ezt tedd: Meg kell értened, hogy mindenki elsősorban saját magával törődik és nem veled. Képzeld azt, hogy a konfliktuskereső emberek hatalmas súlyok, amiket egyszerűen megfogsz és messzire hajítasz, kifelé az életedből. Így sokkal könnyebb lesz.

4. “Megyek, szundítok egyet.”

Az alacsony önértékelésnek nemcsak lelki, de fizikai hatásai is vannak, mint a fáradtság és a megmagyarázhatatlan kimerültség, álmosság. Az illető ezzel kerüli el a problémákat és az aggodalmat.

  • Ezt tedd: Ha ez illik rád, próbálj beszélni egy terapeutával. Együtt találtok majd olyan tevékenységet, amivel az alvást helyettesítheted.

5. “Nem tudom, melyiket válasszam.”

Ha az étteremben mindig még egy percet kérsz a pincértől, mert nem tudsz választani az étlapról, ideje elgondolkodnod az önbecsüléseden. Az alacsony önértékelésű emberek még a legegyszerűbb döntéseket sem tudják gyorsan meghozni, és gyakran meggondolják magukat.

  • Ezt tedd: Meg kell értened, hogy az élet ennél könnyebb és mókásabb is tud lenni. A kis döntések ezen nem változtatnak, de te időt és idegeskedést spórolsz magadnak. Egy tipp a döntésképteleneknek: ha nem tudod, mit rendelj az étteremben, válassz Cézár-salátát.

6. “Én csak…”

Vannak, akik állandóan védekeznek, mégpedig ok nélkül. Ők képesek bármilyen mondatot, akár még bókot is kritikaként értelmezni. Elkezdenek magyarázkodni, és a válaszukat azzal kezdik: “Én csak…” Például arra, hogy “Fantasztikusan nézel ki!” azt mondják: “Ez csak a nővérem ruhája.”, mint egyfajta mentegetőzést.

  • Ezt tedd: Értelmezd, amit hallasz, legyen az dicséret vagy kritika, és ennek megfelelően válaszolj. A jó szóért légy hálás, a rosszra felelj kérdéssel vagy magyarázattal. De semmiképp se mentegetőzz.

7. Lekicsinylően beszél magáról.

Az alacsony önértékeléssel rendelkező emberek állandóan viccet csinálnak magukból, és lekicsinylően beszélnek, ha saját magukról van szó. Azt hiszik, hogy mások kizárólag a negatív tulajdonságaikat látják, ezért jobb, ha maguk is iróniával viszonyulnak saját magukhoz. Például azt mondják: “Összeütöttem valamit.” ahelyett, hogy “Készítettem vacsorát.”

  • Ezt tedd: Ha nem hívod fel a figyelmet a kevésbé jó tulajdonságaidra, nagy eséllyel mások észre sem fogják venni őket.

8. “Talán, nagy valószínűséggel igazam lehet, de nem vagyok benne biztos.”

Az olyan kifejezések folyamatos használata, mint a “ha nem tévedek”, “ha jól tudom”, “talán”, “lehetséges” mentség arra az esetre, ha kiderül, hogy mégis tévedett az illető. (Ez nem vonatkozik azokra, akik kizárólag a saját véleményüket tartják helyesnek, és csak azért használják ezeket a kifejezéseket, hogy mások ne háborodjanak fel.)

  • Ezt tedd: Figyelj oda arra, hogy hogyan fejezed ki magad, és ne feledd, senki sem tévedhetetlen, ezért nem kell szabadkoznod.

9. “Mindenki így gondolja.”

“Mindenki így csinálja.”, “A legtöbben így gondolják.” – az ilyen és ehhez hasonló mondatok azt mutatják, hogy az illető fél kinyilvánítani a saját véleményét, és a sztereotípiákat követi inkább.

  • Ezt tedd: Csakis akkor lehet egyéniséged, ha képes vagy saját véleményt formálni.

10. “Én máshogy gondolom, de rendben.”

Biztosan láttál vagy ismersz olyan embereket, akik – akár szakmai témában is – inkább egyetértenek kevésbé kompetens, viszont náluk jóval karizmatikusabb emberekkel. Ők sosem vitatkoznak. A kudarctól való nem egészséges félelmük és a helytelen nevelés miatt tesznek így (a szüleik valószínűleg nem engedték, hogy gyerekként kifejezzék a véleményüket).

  • Ezt tedd: Egy idegen nem tudhatja, mi a jobb neked és mi a véleményed igazából. Szükség esetén magyarázd ezt el neki.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét