10 kávézási szokás, ami erősebbé teheti a testedet

0
6867

Sok tanulmány rámutat a kávéfogyasztás egészségügyi előnyeire a kávé antioxidáns tartalmának köszönhetően. De ha túl sokat fogyasztasz, ez is addiktív szokás lehet. Alapvetően, ha helyesen fogyasztod, a kávé igazán jó lehet neked.

Azért, hogy a lehető legtöbbet tudj kihozni egy csésze kávéból, megosztunk néhány szokást, amely javítja az egészségedet.

1. Próbáld ki a “bulletproof” coffee-t, vagyis a golyóálló kávét.

A golyóálló kávé készítése során egy átlagos csésze fekete kávéhoz hozzáadsz sótlan vajat és MCT olajat. Furcsának és szokatlannak hangzik, de sok ember esküszik rá, és azt állítja, hogy krémes és finom. Laktató, amely jó hír azoknak, akik nem szeretnek reggel enni, de nem tudnak visszautasítani egy koffein “injekciót”, amikor felébrednek. Úgy vélik, hogy a golyóálló kávé növeli a jó koleszterint, és csökkenti a triglicerideket, tehát úgy tartják számon, mint egy továbbfejlesztett kávét.

2. Óvatosan a cukorral.

Ideális esetben mindenkinek cukor vagy édesítő nélkül kellene innia a kávéját, de sokak esetében nem ez a helyzet. A cukor az egyik legkárosabb hozzávaló a modern étrendben, tehát a cukorral mindenképpen mértéket kell tartanod. Próbálj meg valami természetesebbet, például vaníliát vagy steviát adni a kávédhoz. Ha még mindig sóvárogsz a cukor után, próbáld meg legalább felére csökkenteni a szokásos mennyiséget.

3. Kerüld a koffeint délután 2 után.

A kávé egy élénkítő ital, amely az egyik oka annak, hogy miért ilyen masszívan népszerű. Az a hátránya, hogy megzavarhatja az alvási ciklusodat. Ihatsz 2-3 csésze kávét délig, de okos döntés visszautasítani a kávét délután 2 és 3 között, különösen akkor, ha már így is éber alvó vagy. Próbálj meg délután koffeinmentes kávéra vagy teára váltani, hogy éjjel nyugodtan tudj aludni.

4. Adj hozzá fahéjat vagy kakaót.

A kakaó hozzáadása nem csak az antioxidáns tartalma miatt jó, hanem hasznos a kávéhoz adott cukor mennyiségének csökkentése szempontjából is. A mocha, mely egy csokoládé ízesítésű kávéital, népszerű választás az éttermekben világszerte.

Ugyanaz vonatkozik a fahéjra is, az erős hőfejlesztő és antioxidáns “szuper fűszer” nem csak hihetetlenül jótékony az egészségedre, hanem csípős ízt is ad a kávédnak. Egy leheletnyi bőven elég, mert ha túl sokat fogyasztasz, az kellemetlen tüneteket okozhat.

5. Ne csak egy csésze kávé legyen a reggelid.

Nem a legjobb ötlet éhgyomorra kávét inni. Ha nem ettél semmit, a kávé (beleértve a koffeinmentes kávét) károsíthatja a gyomrodat, és olyan hatásai lehetnek, mint a gyomorégés és az emésztési zavarok. Negatívan érintheti az idegrendszeredet a szorongásos tünetek fokozásával. Mindenesetre, ha nem szeretnél teljes reggelit enni, legalább kapj be valamit mielőtt lefőznéd azt a csésze kávét.

6. Kerüld a szűretlen vizet.

Mivel felforraljuk a vizet a kávékészítéshez, nem figyelünk arra, hogy a víz szűrt vagy sem. Nem csak arról van szó, hogy a szűrt vízzel lefőzött kávénak jobb az íze, hanem arról is, hogy így nem tartalmaz nem kívánt nehézfémeket a régi csövekből vagy a víz tisztításához használt túl sok klór fertőtlenítő mellékterméket. Jobb, ha a szűrt vizet választod a kávédhoz.

7. Próbálj meg mandulatejre váltani (vagy más növényi alapú alternatívára).

Ha rendszeres kávéfogyasztó vagy, és hajlamos vagy 1-2 csészénél többet inni egy nap, akkor az a legjobb, ha korlátozod a tej mennyiségét. A túl sok tej kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket okozhat, és gyarapodhat miatta a súlyod. Kipróbálhatsz egészségesebb, növényi alapú italokat, mint például a mandulatej, amely egy természetesen krémes alternatívája a tehéntejnek. Ihatod feketén is, ha az ízlik igazán.

8. Csökkentsd a koffeinfogyasztásodat.

A kávé függőséget okozhat, tehát jobb elkerülni a túlzott fogyasztását, hogy ne szenvedj idegesség vagy más elvonási tünet miatt. Ha nem akarsz kizárólag koffeinmentes kávéra váltani (amely nem teljesen mentes a koffeintől), kipróbálhatod a félig normál, félig koffeinmentes kávéból készített változatot.

9. Ne dőlj be az alacsony zsírtartalmú, mesterséges krémesítő sztoriknak.

A zsírszegény, mesterséges krémesítőket és szirupokat gyakran úgy reklámozzák, mint egészségesebb lehetőségek a kávé ízének gazdagításához. Az igazság az, hogy ezek a típusú termékek nagyon feldolgozottak, és tartalmazhatnak nem kívánt összetevőket. Ragaszkodj a természetes krémesítőkhöz, mint a növényi tejek vagy az organikus, fűvel táplált tehén teje.

10. Válaszd az organikusat.

A bio termék mindig az elérhető legjobb választás, és ez a kávé esetében sincs másképp. A szokásos kávébab tartalmazhat káros rovarirtó szer nyomokat és szintetikus műtrágyát. A tanúsított bio kávé jobb az egészségednek és a környezetnek, tehát fontold meg, hogy zöldebb alternatívára váltasz.

A fentiek közül melyik lesz része a kávéfogyasztási szokásaidnak? Volt olyan trükk, ami meglepett? Mondd el, mit gondolsz, és oszd meg ezt a cikket a kávéimádó ismerőseiddel!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét