10 jel, hogy valaki mindig az áldozatot játssza

1

Az a személy, aki áldozatként állítja be magát, sok negatív gondolatot kommunikál, és úgy gondolja, hogy a problémáit mások okozták. Biztos abban, hogy saját cselekedeteivel nem tudja megoldani a problémáit, így teljesen tehetetlennek érzi magát. Bármikor találkozhatunk ilyen emberekkel, együtt érzünk velük és szeretnénk segíteni nekik, és talán észre sem vesszük, de manipulálhatnak minket.

Cikkünkben hasznos tippeket olvashatsz, melyek segítségével felismerheted környezetedben az áldozatot játszó embereket, és megakadályozhatod, hogy
befolyásoljanak.

1. Sajnálják magukat.

A világ kegyetlen, és ők túl gyengék, hogy bármit megváltoztassanak. Ez az, amit az áldozatok gondolnak magukról, és ezt próbálják kommunikálni a világnak. De az az igazság, hogy a világ barátságtalan, és hogy megbirkózzanak ezzel, folyton sajnálják magukat, és azt próbálják elérni, hogy mások is ugyanezt érezzék. Mivel legtöbb ember reagál erre, sok áldozat ebben a szerepben ragad.

2. Manipulálnak.

Szeretik erőtlennek feltüntetni magukat azért, hogy együttérzést vívjanak ki, támogatást kapjanak. Ez teszi lehetővé, hogy az áldozat szerepben élő emberek játszhassanak az érzéseiddel és manipulálhassanak. Bűntudatot ébreszthetnek benned bármi miatt, amit korábban tettél. Végül már csak azért csinálják, hogy figyelmet kapjanak és az emberek meghallgassák őket.

3. Érzelmi vámpírok.

Azok az emberek, akik áldozat szerepet játszanak, meglehetősen rámenősek lehetnek, amikor azt próbálják elérni, hogy mások segítsenek nekik leküzdeni a problémáikat. Szűkölködő ember képét alakítják ki, visszautasítják a felelősségvállalást, végül pedig kizárólag a körülöttük elő emberektől függnek. Hosszabb velük töltött idő után úgy érzed, hogy kiszívják belőled a türelmet, az érzéseket és az energiát.

4. Az életük nem halad.

Mióta az áldozatok biztosak a tehetetlenségükben, nem próbálják meg előmozdítani életüket vagy bármiben jobbá válni. Alapvetően életük egy periódusában ragadtak. És ami még rosszabb, mindig van 100-nál több indokuk arra, hogy miért történt ez velük, és minden próbálkozásod, hogy segíts nekik, már a legelején le lesz állítva.

5. Akadályokat teremtenek.

Nem szívesen hallgatják meg, amit a viselkedésükről vagy a hozzáállásukról mondasz, és nem szívesen néznek szembe a ténnyel, hogy mérgezőek. Amikor ez történik, kizárják az embereket, és megszakítanak minden kommunikációt velük. Ez a túlzottan érzelmi és irracionális gondolkodásmód sok zavart okoz a kapcsolataikban, és sajnos nem látják saját hibáikat.

6. Nehezen bíznak meg másokban.

Ez egy mély pszichológiai probléma eredménye – kevés az önbizalmuk és nem hisznek magukban. Érzéseiket kivetítik az egész világra, és azt gondolják a többi emberről, hogy éppen olyanok, mint ők: megbízhatatlanok. Nincs garancia arra, hogy bárki meggyőzheti őket az ellenkezőjéről.

7. Nem tudják megállni, hogy ne hasonlítsák magukat másokhoz.

Önbizalomhiányuk miatt nem tudják megállni, hogy ne gondoljanak arra, hogy ők vajon jobbak vagy rosszabbak mint mások. Tipikusan negatív módon hasonlítják magukat másokhoz, majd depresszióba süllyednek emiatt. Ez az önkritika káros az áldozat szerepben ragadt személyre és a körülöttük élőkre is, amikor az áldozat együttérzésért csüng rajtuk. A valóság az, hogy egyikünk sem tökéletes, mindannyiunkból hiányzik valami, és ez teljesen normális.

8. Boldogtalanok.

Nem számít, hogy mennyi pozitív dolog történt az életükben, nem fogják komolyan venni és sosem lesz elég. Nem számít, hogy mi hiányzik, mindig többet akarnak maguknak. Alapvetően egy soha véget nem érő, panaszokat tartalmazó ördögi kör részesei. Az ilyen emberek nem optimisták, nem értékelik az életet.

9. Könnyen vitát szítanak.

Nagyon komolyan veszik azt, ha valakinek más véleménye van. Az ilyen típusú emberek minden nézeteltérést személyes sértésnek vesznek és támadnak. Úgy érzik, hogy az emberek körülöttük mentálisan bántják őket, ezért mindig felkészültnek kell lenniük.

10. Nem vállalnak felelősséget.

Ez mindig más problémája. Az áldozatok mindig másokat hibáztatnak saját kudarcaikért és problémáikért. Soha semmiben nem elég biztosak, félnek felelősséget vállalni tetteikért, ezért mindezt inkább másra hárítják. Így elmenekülnek a saját érzéseiktől és gondolataiktól.

Találkoztál már ilyen emberrel? Hogy jöttél ki vele?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

  1. Érdemes elolvasni Eric Berne “Emberi játszmák” című könyvét.
    Óriási felismerések birtokába juthat az olvasó,sőt ha megfelelő
    önkritikával (és humorérzékkel) rendelkezik valaki, az ÖNISMERET
    útján is nagy előrelépést tehet. Szerintem ALAPMŰ…..

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét