10 jel, hogy nárcisztikus szülő nevelt fel

2

Ha határozatlan vagy, gyakran okolod önmagad és alacsony az önbecsülésed, az lehet jele annak, hogy nárcisztikus szülő nevelt fel. Az ilyen szülő irányít, gyakran másokat okol a hibáiért, és eléri, hogy a gyerek rosszul érezze magát, ha nem azt teszi, amit elvár tőle.

Úgy gondoljuk, fontos észrevenni ezeket a jeleket, mert ha nárcisztikus szülő nevelt fel, annak felismerése segíthet, hogy megtaláld az utat a gyógyuláshoz.

1. Úgy érzed, sosem vagy elég jó.

Az önimádó úgy érzi, hogy fontosabb és jobb, mint bárki más. És azt akarja, hogy a gyereke is ugyanilyen tökéletes legyen, hogy mások szemében is jobbnak tűnjön. Ha úgy viselkedsz, ahogy elvárja tőled, elnyered a szeretetét. De csak akkor, ha teljesíted az elvárásait és a vágyait.

Bennragadhatsz egy véget nem érő körben, amiben megpróbálod elnyerni a szeretetét azáltal, hogy megteszed, amit akar, de úgy érzed, soha nem teszel eleget, mert a szeretet, amit kapsz, csak átmeneti és nem feltétel nélküli szeretet.

Valószínűleg állandóan kritizált, mert soha nem voltál képes pontosan azt tenni, amit mondott. Vagy lehet, hogy azt tetted, de elégedetlen volt az eredménnyel vagy mások reakciójával. Az érzés, hogy soha nem teszel eleget vagy nem vagy elég jó, átjuthat a felnőttkorba, befolyásolhatja más kapcsolataidat és az önbecsülésedet.

2. Félsz hangot adni a véleményednek.

Ha a véleményed nem egyezett a szülőd véleményével, valószínűleg agressziót váltott ki és büntetéshez vezetett. Ha nem értettél egyet vele valamiben, vagy bántott, ahogy kezel téged, ő ezt nem fogadta el, és lehet, hogy még a szeretetet is megtagadta tőled. Felnőttként emiatt nehéz számodra, hogy felelősségre vonj másokat, vagy hogy kiállj a véleményed mellett.

3. Problémák lehetnek a kapcsolataidban.

Észreveheted, hogy néhány kapcsolatod nem kielégítő vagy egyenesen mérgező. Például mert a nárcisztikus szülők gyakran irányítják a gyerekeiket, és nem ismerik a határaikat, egy társfüggő kapcsolatban találhatod magadat. Azt is észreveheted, hogy egy ugyancsak nárcisztikus emberrel vagy kapcsolatban, mert nehéz valaki olyat választani, aki teljesen más, mint amilyenhez gyerekként hozzászoktál.

4. Nehéz lehet számodra függetlenné válni.

A nárcisztikus szülő szereti irányítani a gyerekét. Azt akarja, hogy egy bizonyos módon végezd el a dolgokat, mert úgy hiszi, hogy csak ő tudja, mint a helyes. Tehát az összes döntést meghozza helyetted, és mikor felnőtté válsz, nehéz önállóan gondolkodnod és cselekedned. És a nárcisztikus szülő nem akarja, hogy függetlenedj, mert akkor elveszítené az egyetlen embert az életében, akit irányítani tud a szeretetért és a dicséretért cserébe.

5. Úgy érezheted, nem tudod, hogy ki vagy.

Valószínűleg nem tudod, pontosan mi is érdekel, mik a szükségleteid vagy hogy mit szeretnél az életben. Ez azért van, mert gyermekként elvették a kedved attól, hogy felfedezd önmagad. Nem tudtál önmagad lenni, mert valamelyik szülőd már eldöntötte helyetted, hogy milyennek kell lenned.

6. Lehet, hogy szorongsz.

Gyerekként valószínűleg szorongtál a közelében. Mindig meg kellett bizonyosodnod róla, hogy úgy csináltál mindent, ahogy akarta, különben kiabált veled vagy megbüntetett. Ez a szorongás veled maradhat később is, és bekerülhet más kapcsolataidba.

7. Egészségtelen lehet a viselkedésed.

Ha nem kapsz szeretetet a szüleidtől, máshol fogod keresni. Előfordulhat, hogy kényszeres viselkedés miatt fogsz szenvedni gyerekkorodban és felnőttkorodban is. Ez lehet például túlértékelés vagy kényszeres vásárlás. Ezek a dolgok a szeretet helyettesítőjeként funkcionálnak, és átmenetileg jobban érzed magad tőlük.

8. Mások kedvében akarsz járni.

Mert gyermekként folyamatosan el kellett érned, hogy a szülőd jobban érezze magát, felnőttként ugyanezt csinálhatod más emberekkel. Elfeledkezel önmagadról, és akár az is előfordulhat, hogy azt gondolod, hogy amire neked van szükséged, az nem is olyan fontos. Félsz, hogy felzaklatsz másokat, ezért megpróbálsz alkalmazkodni hozzájuk nap mint nap.

9. Folyamatosan önmagadat okolod.

Meglehet, hogy a szülőd a bűntudatot vetette be, hogy manipuláljon, hogy azt csináld, amit ő akar. Egy nárcisztikus szülő azt sem engedné meg soha, hogy elmond, hogy valamiben hibázott, bizonyítva, hogy ő sem tökéletes. Tehát eléri, hogy te érezz bűntudatot azért, amit tett, vagy azért, mert nem értékeled őt eléggé mint szülőt.

Gyerekként ez valószínűleg azt okozta, hogy magadat okoltad mindenért, azért is, mert fontos volt számodra, hogy “jó” kapcsolatot tarts fenn a szüleiddel, és nem akartad őket felzaklatni. Ez ahhoz vezethet, hogy felnőttként is magadat okolod még akkor is, ha az adott dolog nem a te hibád.

10. Problémád van a határok felállításával.

Valószínűleg a magánéletedet és a függetlenségedet soha nem tisztelték gyermekkorodban. Életed minden egyes aspektusa irányítva volt. És mivel ez normálisnak számított akkor, azt veheted észre, hogy nehezen állítasz fel határokat más kapcsolataidban.

Ismersz olyat, aki ilyen helyzetben van? Tudnál tanácsot adni azoknak, akiket nárcisztikus szülők neveltek fel?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

2 hozzászólás

  1. Ez szörnyű! Hogy érezhetik magukat ezek a gyerekek?! Hogyan lehet segíteni egy nárcisztikus embernek? Az én férjemnek gyakran van dührohama. De amùgy mindent megad nekem!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét