10+ jel, hogy érzékeny vagy egy gyakori élelmiszerre

0

Először is azt kell tisztázni, hogy az ételintolerancia és az ételallergia két különböző dolog. Az ételintolerancia tünetei általában nem életveszélyesek, de attól még kellemetlenek. Néha olyan enyhe tünetek jelentkeznek, hogy észre sem lehet őket venni. De ha észreveszed, hogy nálad is ez a helyzet, annyi a teendőd, hogy kevesebbet eszel az adott ételből, a kellemetlenségek pedig el fognak tűnni.

Összeállítottunk egy listát, hogy melyek azok az ételek, melyek leggyakrabban okoznak intoleranciát, és megismerheted a tüneteket is.

Vannak általános jelek, melyek ételintoleranciára utalnak:

  • hasfájás,
  • puffadás,
  • hasmenés,
  • fokozott gázképződés,
  • gyors szívritmus,
  • szorongás,
  • álmatlanság,
  • idegesség,
  • nyugtalanság,
  • eldugult orr.

Fontos, hogy meg tudd határozni, milyen étel váltja ki nálad az intoleranciát. Ehhez jön egy kis segítség.

1. Tejtermékek

Laktózintolerancia esetén a szervezet nem tudja megemészteni a laktózt, a tejtermékekben található cukrot.

Tünetei:

  • hasfájás,
  • puffadás,
  • hasmenés,
  • fokozott gázképződés.

Ha arra gyanakszol, hogy laktózintoleranciád van, kerüld a tejtermékeket, köztük a vajat és a fagyit is. De az érett sajtok és a fermentált tejtermékek (pl. a kefir) gyakran nem okoznak problémát.

2. Koffein

Ha azt hiszed, koffein csak a kávéban van, állj le a kávéivással, és meg fogod tapasztalni, hogy ez nem egészen így van. Koffein van a teában, az üdítőitalokban, az energiaitalokban és a csokoládéban is. Még a zöld és a fehér tea is tartalmaz koffeint.

Tünetei:

  • gyors szívritmus,
  • szorongás,
  • álmatlanság,
  • idegesség,
  • nyugtalanság.

Ha koffeinérzékenységet sejtesz a tüneteid hátterében, fogyassz inkább koffeinmentes italokat.

3. Szalicilátok

Ne ijedj meg ettől a szótól! A szalicilátok természetes összetevők, melyeket a növények termelnek, hogy védekezzenek a rovarok és a betegségek ellen. Sokféle élelmiszerben megtalálhatók, például zöldségekben, gyümölcsökben, teában, kávéban, fűszerekben, diófélékben, mézben.

Tünetei:

  • orrdugulás,
  • asztma,
  • hasmenés,
  • bélgyulladás (vastagbélgyulladás),
  • csalánkiütés.

A szalicilátokat teljesen kiiktatni az étrendből lehetetlen, de azt megteheted, hogy elkerülöd az olyan élelmiszereket, melyek sokat tartalmaznak belőle. Ilyenek a fűszerek, a kávé, a mazsola és a narancs.

4. Aminok

Az aminok természetes módon keletkeznek az ételek fermentálása és tárolása során. Sok különböző fajtája van, és megtalálhatók a citrusfélékben, a csokoládéban, a füstölt halakban, a tartósított húsokban, az érett sajtokban, az ecetben, a sörben és a borban.

Tünetei:

  • bőrpír,
  • fejfájás,
  • csalánkiütés,
  • viszketés,
  • szorongás,
  • gyomorgörcsök,
  • hasmenés,
  • alacsony vérnyomás.

Próbáld kerülni az aminokban bővelkedő élelmiszereket. Antihisztamin szedése is lehet egy opció.

5. FODMAP

Rövid láncú szénhidrátok egy csoportja, melyek sokféle élelmiszerben megtalálhatók, és az emésztőrendszerben nehezen szívódnak fel. A baktériumok lebontják őket, és gázt termelnek, ami puffadást és kellemetlen érzést okoz.

Tünetei:

Ha úgy gondolod, hogy ezzel az intoleranciával küzdesz, kerüld az ilyen összetevőkben gazdag élelmiszereket.

6. Glutén

A gluténérzékenység gyakoribb, mint hinnénk. Egy tanulmány szerint a népesség 0,5-13%-át érintheti. A glutén egy fehérje, ami a búzában, az árpában, a rozsban és a tritikáléban található.

Tünetei:

  • hasfájás,
  • puffadás,
  • fejfájás,
  • csalánkiütés.

Gluténérzékenység esetén kerüld a kenyeret, a tésztát, a gabonapelyhet, a sört, a mártásokat, az önteteket és a szószokat (főleg a szójaszószt).

7. Fruktóz

A fruktóz a gyümölcsökben, a zöldségekben és a mézben található cukor. Vannak, akiknek a szervezetében a fruktóz nem szívódik fel hatékonyan, és ez kellemetlenséget okoz.

Tünetei:

  • reflux,
  • fokozott gázképződés,
  • hányinger,
  • puffadás.

Fruktózintolerancia esetén kerüld az üdítőitalokat, a mézet, a gyümölcsleveket, a kukoricaszirupot és egyes gyümölcsöket, mint például az alma, a dinnye, a cseresznye és a körte, valamint bizonyos zöldségeket, mint például a cukorborsó.

Tapasztaltál már magadon valamilyen ételintoleranciát? Mondd el nekünk a gondolataidat egy hozzászólásban!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét