10 jel, hogy a pajzsmirigyed nem jól működik

1
4180

Ez a pillangó alakú szerv egy kicsi, de nagyon fontos mirigy a testünkben. Hormonokat termel, amelyek többek között szabályozzák az anyagcserét is. A statisztikák szerint körülbelül 20 millió amerikainál áll fenn a pajzsmirigy rendellenes működése, de 60%-uk nem tud a problémáról.

A következő 10 jel arra utalhat, hogy ideje felkeresned az orvost, mert a pajzsmirigyeddel valószínűleg nincs minden rendben.

1. Száraz, pikkelyes, durva bőr

A pajzsmirigy alulműködése a bőrön is kiütközik. Vastag, száraz és hámló lesz.

2. Hajhullás, hajszálak elvékonyodása

A hajnövekedést nagyban befolyásolja a pajzsmirigy működése. Ha a pajzsmirigyhormon szintjében változás következik be, az hatással lesz a hajra. Ha túl sok termelődik belőle, akkor a hajszálak elvékonyodnak, ha túl kevés, akkor pedig hajhullást tapasztalhatunk.

3. Bélműködés megváltozása

A pajzsmirigyhomon a bélmozgást is szabályozza. Ha a pajzsmirigy alulműködik, székrekedés léphet fel, túlműködés esetén pedig fokozódik a bélmozgás.

4. Depresszió/szorongás

Ha mostanában szorongást és nyugtalanságot érzel, lehet, hogy a pajzsmirigyed túlműködik. A pajzsmirigyhormon túltermelődése stimulálja az agyat, ami szorongásban nyilvánulhat meg. A pajzsmirigy-alulműködésnek éppen ellenkező hatása van, depressziósnak és fáradtnak érzed magad tőle.

5. Szokatlan fázás vagy izzadás

A pajzsmirigy a testünk termosztátja, hiszen szabályozza a testhőmérsékletet. Túlműködés esetén az anyagcsere rendkívüli mértékben felpörög, ami megemeli a testhőmérsékletet. Ilyenkor azt veszed észre, hogy sokat izzadsz és folyton meleged van. Ha kevés pajzsmirigyhormon van a szervezetedben, alacsony lesz a testhőmérsékleted, és rosszabbul bírod a hideget.

6. Hirtelen hízás vagy fogyás

A pajzsmirigyhormonok részt vesznek az anyagcsere szabályozásában. A kelleténél kevesebb pajzsmirigyhormon hatására az anyagcsere lassul, vele együtt a kalóriaégetés is, ezért hízás következik be. Pajzsmirigy túlműködése esetén hirtelen fogyni kezdesz.

7. Menstruációs zavarok

A menstruációs ciklus felborulása mögött állhatnak pajzsmirigyproblémák. Ha nincs elegendő hormon, a menstruáció hosszabb és erősebb lesz, illetve gyakrabban is jelentkezhet. A pajzsmirigy túlműködésének pedig a gyengébb vérzés és a ritkábban jelentkező menstruáció lehet a tünete.

8. Ködös gondolkodás, gyengülő koncentráció

Ha a pajzsmirigyed nem működik megfelelően, az agyad sem fog. Az alulműködő pajzsmirigy a memória gyengülését okozhatja, a túlműködő pedig koncentrációs zavarokat.

9. Kényelmetlen érzés a nyakban, a nyak megvastagodása

A pajzsmirigy alul- és túlműködése egyaránt okozhatja a mirigyek megnagyobbodását, amitől a nyak duzzadtnak tűnik.

10. Szívritmus megváltozása

A pajzsmirigy-alulműködés hatására a szívverés lassul, míg a túlműködés hevesebb szívverést okoz.

BÓNUSZ: Kinél nagyobb a kockázat?

  • A nőknél nagyobb az esélye, mint a férfiaknál.
  • A 60 feletti nőknél.
  • Akinek a családjában már fordult elő pajzsmirigybetegség.

Így ellenőrizd a pajzsmirigyedet a nyakadnál.

Döntsd hátra a fejed, és nyelj egyet. Az ádámcsutka körül vizsgáld meg a pajzsmirigyedet. Ha duzzanatot vagy göböt érzel, fordulj orvoshoz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét