10 jel, ami segít felismerni a mérgező kapcsolatot már a legelején

1

Ha rögtön szerelmes leszel, anélkül, hogy igazán ismernéd az illetőt, ha csakis rajta jár az eszed, ha a hangulatod attól függ, hogy hányszor hív vagy üzen napközben, akkor hajlamos vagy egészségtelen érzelmi függőséget kialakítani. Ez általában azokra jellemző, akik nem szeretik önmagukat eléggé, és külső forrásból várják ezt. Ez a mérgező kapcsolat ördögi körévé fejlődhet, de szerencsére van belőle kiút.

Az érzelmileg függő emberek piedesztálra emelik a párjukat, és az egész életük körülötte kezd el forogni. Vagy próbálják teljesen átvenni az irányítást a másik felett, vagy megpróbálnak áldozatnak tűnni, miközben valójában élvezik a saját szenvedésüket.

Az igaz szerelem és az érzelmi függőség azonban két teljesen különböző dolog. Nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni őket.

Összegyűjtöttük azokat a jeleket, melyek már a kapcsolat legelején figyelmeztethetnek arra, hogy mérgező kapcsolatban vagy.

10. Rögtön úgy érzed, megtaláltad életed szerelmét.

Vannak kifejezetten szerelmes típusú emberek, akik már az első randiról úgy mennek haza, hogy megtalálták a tökéletes embert, akire egész életükben vártak. Sajnos legtöbbször kiderül, hogy ez közel sincs így. Miután találkozol valakivel, aki tetszik, várj egy kicsit, míg lehiggadsz, hogy lásd, mit is érzel.

Ha ilyen helyzetben találod magad, adj magadnak néhány nap szünetet, mikor egyedül vagy, és foglalkozz olyasmivel, ami eltereli a figyelmedet a másikról.

9. Túlzottan idealizálod a párodat.

Egy kapcsolat elején fontos, hogy többet figyelj, mint amennyit beszélsz. És figyelj alaposan! Ha valaki gyakran mondja, hogy “Nem vagyok egyszerű eset.”, valószínűleg tud magáról valami olyat, amire te még nem figyeltél fel. Ha ezt a mondatot hallod, tulajdoníts neki jelentőséget.

Ilyenkor nem kell megnyugtatnod a másikat, hogy ez egy semmiség és ne is törődjön vele, mert ha valaki ilyenekről beszél neked, az általában azt jelenti, hogy nem hiszi, hogy megfelelő vagy számára, és nem szeretné tovább folytatni veled a dolgot, vagy hajlandó ugyan tovább folytatni, de csakis a saját szabályai szerint. Ezek nem olyan dolgok, amiket egy szerelmes ember mond vagy érez, ezért ha többször hallasz ilyen mondatokat tőle, érdemes megfontolnod, hogy belemész-e mélyebben ebbe a kapcsolatba.

8. Elhanyagolod a barátaidat miatta.

Ne hanyagold el a barátaidat, amikor belekezdesz egy párkapcsolatba. Amikor elkezdünk valakivel randizni, természetes, hogy rá koncentrálunk, és mindenről be akarunk számolni a barátainknak. De azt is tartsd észben, hogy a barátaid is szeretnének veled találkozni, és közben nem feltétlenül csak a párodról akarnak hallani.

A barátaidnak is vannak érzéseik a pároddal kapcsolatban, és lehet, hogy ezek különböznek a tiédtől, mivel az ő gondolkodásukat nem homályosítja el a szerelem. Ezért jobb, ha már az elején bemutatod a párodat a barátaidnak. Ők talán észrevesznek olyasmit is, amit te nem, és távol tudnak tartani egy mérgező kapcsolattól. Ha a párod nem akarja megismerni a barátaidat és a családodat, az figyelmeztető jel arra nézve, hogy nem gondolja komolyan ezt a kapcsolatot.

7. Nem foglalkozol a hobbiddal.

A kedvenc tevékenységedről, hobbidról se feledkezz meg. A párodnak még érdekesebbé kell tennie az életedet, és pluszt kell adnia hozzá.

Egy nyitott ember, akinek sokféle hobbija van és sok minden érdekli, nagyon vonzó lehet. Ha a te párod is ilyen, ne csak körülötte forogjon az életed, mert az, hogy a te boldogságod, a jó kedved csakis tőle függ, rendkívül nagy nyomást helyez rá.

6. Átsiklasz a figyelmeztető jeleken.

Figyelj oda minden érzésre, kételyre és gyanúra, ami felmerül benned. Ha a párod viselkedésében valami zavar, ne halogasd, foglalkozz a problémával. Ne reménykedj abban, hogy majd magától megváltozik. Ha valakinek fontos a véleményed, akkor elég, ha egyszer elmondasz neki valamit, azonnal változtat a helyzeten.

Ne próbáld meg igazolni a párod viselkedését a gyermekkorában elszenvedett traumákkal, a munkahelyi gondjaival vagy családi problémáival. Nem kell, hogy te legyél a megmentője. Ha folyamatosan az áldozat szerepében találod magad a kapcsolatotokban, ideje kitalálnod, hogy miért.

5. Fenntartás nélkül bízol a véleményében.

Ha hirtelen azon kapod magad, hogy olyan dolgokat csinálsz, amiket korábban sosem, és mindezt csak azért, mert a párod nyomást gyakorol rád, az rossz jel. A saját meggyőződésed helyett a párodét előtérbe helyezni azt jelenti, hogy egy fontos részedről lemondasz, és nem vagy hű önmagadhoz. A meggyőződésedet az aktuális érzelmeidhez igazítani természetes dolog, de az már nem, ha vakon egyetértesz mindennel, amivel a párod akarja, hogy egyetérts.

Fennáll a veszélye, hogy csupán árnyéka leszel a párodnak, ez pedig egy sor egészségi problémához vezethet, és a párod is el fogja veszteni az érdeklődését irántad.

4. Hihetetlenül féltékeny tudsz lenni minden apróság miatt.

A rossz tapasztalatok vagy a magánytól való félelem nem szabad, hogy befolyásolják a jelenedet. A féltékenységed tárgya valóban létezik vagy csak a képzeletedben él? Lehetséges, hogy a túlzott féltékenység miatt elveszíted a párodat, és ennek nem másvalaki, hanem te leszel az oka. Senki sem tűri a folyamatos bizalmatlanságot, és senki sem akarja állandóan bizonygatni, hogy szeret.

A féltékenységnek van egy másik oldala is. Lehet, hogy valóban van okod féltékenynek lenni, de ahelyett, hogy a párod azt mondaná: “Sajnálom. Nem gondoltam, hogy ezzel megbántalak. Többé nem fog előfordulni.”, zavartan azt hajtogatja: “Nem jelentett semmit.”, az már intő jel. Ha ezt elfogadod, és meggyőzöd magad és másokat arról, hogy a te kapcsolatod erős és stabil, de közben félelmek és kétségek gyötörnek, akkor érdemes elgondolkodnod a kapcsolatotokon.

3. Nem bírod elviselni, ha nincs a közeledben.

Gyakori, hogy valaki minden idejét a párjával szeretné tölteni. De fontos megérteni, hogy a külön töltött idő is értékes. Ne feledd, vannak olyan dolgok is, amiket egyedül is meg tudsz tenni és egyedül is kell megtenned. Hagyj kettőtök között egészséges teret, ha nem szeretnéd, hogy bármelyikőtök tehernek érezze a másikat.

Próbáld elűzni az olyan negatív gondolatokat, mint például a “Mi van, ha éppen valaki mással van?”, hiszen sokkal valószínűbb, hogy csak nem ér rá. Lehet, hogy a barátaival vagy az egyik munkatársával van, ezt sem eltitkolnia, sem engedélyeztetnie nem kell. Az idegeskedésedtől nem lesz jobb a helyzet, inkább csak rosszabb. Ne azzal töltsd az összes szabadidődet, hogy a párod jár a fejedben. Foglalkozz a saját feladataiddal, azokkal a dolgokkal, amik örömet okoznak, és így a párod is jobban fog érdeklődni irántad.

2. Igazolod a párod szörnyű viselkedését.

Amikor szerelmesek vagyunk, kissé vakok is vagyunk. Legalábbis a párunk kevésbé előnyös tulajdonságait illetően. Pedig fontos odafigyelni az apró dolgokra is a viselkedésében, mert ezek később meghatározóak lehetnek a kapcsolatban.

Ha az első randevún kedves és figyelmes veled, de a pincérrel hirtelen kiabálni kezd, az már figyelmeztető jel. Mikor a nászutas fázis véget ér a kapcsolatban, valószínűleg te leszel az, aki véget vet a folytonos inzultálásnak, amit például azért kapsz a párodtól mert 10 perc helyett 20 perc alatt készülsz el.

1. Nem tudsz nemet mondani.

Tudsz nemet mondani a párodnak? Nem kell elfogadnod mindent, amit mond vagy kér. Nyugodtan mondj nemet, ha valahova nem szeretnél elmenni, mert nem érdekel az adott dolog vagy más programod van helyette. Csak azért ne bólogass, hogy ne sértsd meg a párodat vagy mert attól tartasz, nem fogja megérteni az érveidet. Ne szorítsd háttérbe saját magad a másik miatt, mert ezt nem fogják értékelni.

BÓNUSZ: Mit tehetsz, mikor az érzelmeid kezdenek elhatalmasodni rajtad?

A pszichológusok egyszerű tanácsaival segíthetsz magadon, mikor az érzelmeid szó szerint leterítenek:

  • Az érzelmi állapotodért ne a párodat tedd felelőssé. Csak te vagy felelős a saját érzelmeidért.
  • Ne gyötrődj azon, hogy mit jelentenek a párod szavai, hogyan kell értelmezni a tetteit, a viselkedését stb. Ne hagyd, hogy a negatív fantáziák és spekulációk átvegyék az irányítást. Gyakrabban térj vissza az “itt és most” állapotába. Ha koncentrálsz a légzésedre, az sokat tud segíteni.
  • Keress egy megnyugtató, kellemes helyet a testedben, és képzeletben helyezz el itt egy “belső megfigyelőt”. Ez fog neked objektivitást biztosítani minden helyzetben, hogy az érzelmeid ne tudjanak eluralkodni rajtad. Ha kételyeid támadnak, csak próbáld meg ezen a belső megfigyelőn keresztül szemlélni a szituációt. Jusson eszedbe, hogy az érzelmeid és a párod iránt érzett pillanatnyi érzéseid nem határozzák meg az egész életedet.
  • Keress erőforrásokat: Mi az, ami örömet okoz és ami elvonja a figyelmedet a párodról, hogy ne legyél a megszállottja? Egy csésze kávé, egy jó film, egy könyv, az edzés, egy forró fürdő vagy egy beszélgetés a barátnőddel? Bármi, ami segít kiverni a fejedből, hasznos.

Ha semmi sem segít, és úgy érzed, nem tudsz szabadulni ebből a bonyolult és fájdalmas kapcsolatból, kérd szakember segítségét.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét