10 hiba, amit sokan elkövetnek új autó vásárlásakor

0

Az emberek többsége legalább 5 évig megtartja újonnan vásárolt autóját. Ezeket az éveket a lehető legnagyobb kényelemben szeretnénk eltölteni. Na és persze az is jó lenne, ha a lehető legkevesebbszer kellene javíttatnunk.

Az autó az egyik legnagyobb befektetés. Ezért fontos, hogy elkerüljük azt a 10 hibát, amibe sokan beleesnek, mikor új kocsit vesznek.

10. Nem veszed figyelembe, hogy mennyiért tudod majd eladni.

Egy nap valószínűleg úgy döntesz, hogy szeretnéd eladni az autódat. Emiatt néhány dolgot figyelembe kell venned. Először is, számít az autó márkája. Vannak olyan márkák, amik nagyon népszerűek, és vannak olyanok, amik kevésbé. Másodszor, az autó jellemzőit és a motort is szem előtt kell tartanod. Harmadszor pedig, ne feledkezz meg az autó színéről sem. A fehér, fekete és ezüst autókat sokkal könnyebb eladni, mint az élénk színűeket.

9. Költséges az autó fenntartása.

Sokan csak az autó árát veszik figyelembe vásárláskor. Nem gondolnak arra, hogy később a műszaki vizsga, a szerviz, a biztosítás és egyéb költségek mekkora összeget jelentenek. Évről évre az autóval kapcsolatos kiadások csak nőnek, függetlenül a fizetésedtől. Ezért kell mindezt alaposan átgondolni, hogy az autó később se jelentsen hatalmas terhet a család számára.

8. Felesleges extrákért fizetsz.

Mielőtt megveszel egy autót, át kell gondolnod, hogy a választható felszereltségből mire van igazán szükséged. Ezek nagyon drágák, és sokszor csak később jövünk rá, hogy nem is használjuk őket.

Például sokan nem dohányoznak az autóban. Ebben az esetben szükségtelen, hogy legyen a kocsiban hamutartó. Az extra korrózióvédelem is szükségtelen, mert az autóknál alapvetően is alkalmaznak ilyet. De a biztonsági felszerelések mindegyike fontos, ezért ügyelj arra, hogy ezek meglegyenek.

7. Túl friss modellt veszel.

Ne vásárolj olyan autót, amit épp most dobtak piacra. Az első 3 évben a gyártók információkat gyűjtenek az új modellek meghibásodásairól, hogy később megbízhatóbb autókat tudjanak készíteni. A legjobb, ha olyan modellt választasz, ami már jól ismert és 3 évnél nem régebbi.

6. Túl nagy vagy túl kicsi autót veszel.

Mikor autót akarsz vásárolni, azt is vedd figyelembe, hogy hányszor utazol majd autóval, hány utasod lesz stb.

Például ha a városban való közlekedéshez van szükséged kocsira, gondolkozz egy olyan sedanban vagy kis ötajtósban, ami nem fogyaszt túl sokat. Ha nagy családod van és gyakran utaztok, válassz egy tágas furgont vagy egyterűt. A terepjárók azoknak ajánlottak, akik valóban ilyen körülmények között használják az autót.

5. Nem tudsz dönteni a presztízs és a jó műszaki jellemzők között.

Ha megengedheted magadnak, jobb, ha felső kategóriás autót veszel. Más esetben inkább a műszaki jellemzőkre, az árra és a megbízhatóságra koncentrálj.

4. Nem vizsgálod át az autót.

Az autóvásárlásnál ne kizárólag az értékesítőre hagyatkozz. Lehet, hogy ő ért hozzá, de érdekelt abban is, hogy minél több autót adjon el. Gyűjts össze annyi információt, amennyit csak tudsz, beszélj független szakértővel, és vidd el egy tesztvezetésre a kocsit. Vizsgálj meg mindent, hogy a legjobb döntést hozhasd.

3. Lemaradsz az akciókról és a kedvezményekről.

Az autóvásárláshoz legjobb időszak decemberben kezdődik és márciusban ér a csúcsra. Ebben az időszakban nagyon sok kedvezmény és akció elérhető az autókereskedésekben. Az év végén ráadásul a kereskedők igyekeznek megszabadulni a régebbi modellektől, ezért is könnyebb alacsonyabb árakat kifogni.

2. Nem próbálsz meg alkudni.

Próbálj meg felhívni különböző kereskedéseket, hátha valahol jobb ajánlatot kapsz. Kérj te magad kedvezőbb árat, hiszen a kereskedések között óriási a rivalizálás, sok autóvásárló tapasztalata alapján pedig emiatt bőven lehet pénzt megtakarítani.

1. Elsieted a választást.

Ne kapkodj, ha autóvásárlásról van szó. Hosszú távon megbánhatod, ha nem megfontoltan hozod meg a döntést. Szánj rá elég időt, gyűjts információkat, beszélj szakemberekkel, mérlegeld az előnyöket és hátrányokat.

Ha el akarod kerülni, hogy egy rámenős kereskedő lihegjen a nyakadba, miközben próbálod jobban megismerni a kiszemelt autót, látogass el a szalonba a munkanap végén.

Van saját trükköd autóvásárláskor? Oszd meg velünk egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét