10 hiba, amit el kell kerülni az egészséges fejbőr és haj érdekében

0

A világon a felnőtt lakosság körülbelül 50%-át érinti a korpásodás és a fejbőr viszketése. Nemcsak a legyengült immunrendszer idézheti ezt elő, de a nem megfelelő hajápolás is, köztük a rossz hajmosási szokások.

Cikkünkből profi tippeket kaphatsz ahhoz, hogyan ápold helyesen a fejbőröd és a hajad.

1. Azelőtt használod a kondicionálót, hogy törölközővel megtörölnéd a hajad.

Törölközőszáraz hajra vidd fel a hajkondicionálót, hogy a sok nedvesség ne akadályozza a beszívódását a hajszálakba.

Olajat is tehetsz hozzá. A mélykondicionálás jót tesz a hajnak és a fejbőrnek is. Magas hő vagy kémiai kezelések után segít megszüntetni a szárazságot.

2. Váltogatod a normál és a korpásodás elleni sampont.

Váltogatni a korpásodás elleni és a hagyományos sampont rossz ötlet. Mivel a hagyományos sampon lemossa a korpásodást megelőző hatóanyagokat, a hajad kevésbé lesz védett a korpával szemben. Ragaszkodj egyetlen samponhoz, ha a korpa ellen küzdesz.

3. 20 centinél közelebb tartod a hajszárítót a hajadhoz.

Bármilyen típusú a hajad, biztos, hogy a magas hő nem tesz jót neki. Ezért fontos, hogy a hajszárító használatánál is kövess néhány szabályt. A legfontosabb, hogy közepes hőfokon használd, de arra szintén ügyelj, hogy 20 centinél közelebb ne tedd a hajadhoz. A legjobb, ha a fejed körüli levegőt melegíted vele a fejtetőtől a hajvégek felé mozgatva.

4. Hajszárítás közben nem osztod részekre a hajad.

Ha megfelelően szeretnéd formázni a hajad, nem a legjobb ötlet egyszerre az egészet megszárítani. A szakértők azt javasolják, hogy oszd részekre a hajad, és ezeket egymás után szárítsd meg. Így biztos lehetsz benne, hogy nem fogja túl sok hő érni a hajadnak egy adott területét.

5. Olcsó hajszárítót használsz.

A hajszárítónak fontos szerepe van a haj egészségének megőrzésében. Ha rossz minőségűt használsz belőle, azzal károsíthatod a hajadat és a fejbőrödet is. Olyat válassz, ami különböző funkciókkal rendelkezik, így minimalizálhatod a kockázatot.

A hővédelemről se feledkezz meg. Olyan terméket használj, ami nedves hajra való.

6. Két hajhosszabbítás között nem hagyod pihenni a hajad.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy két hajhosszabbítás között legalább 1, de inkább 2 hét szünetet hagyj a hajadnak. Fontos ilyenkor a fejbőr különleges ápolása is. Vásárolj olyan terméket, ami megfelelően ápolja az extrém terhelésnek kitett fejbőrt.

7. Nem használsz speciális sampont, de formázókat igen.

A fejbőr viszketését okozhatják hajápoló termékek lerakódásai a hajon és a fejbőrön. Ez irritációhoz és hámláshoz vezethet. Hogy elkerüld, használj mélytisztító sampont, de arra is ügyelj, hogy kíméletes, megfelelő pH-értékű legyen.

8. A körmeiddel vakarod a fejbőröd.

Se a körmeidet, se ceruzát vagy tollat ne használj a fejed vakarásához, hiszen ezekkel felsérted a fejbőrödet. Az ujjbegyekkel masszírozd át, ha úgy érzed, elviselhetetlenül viszket.

Tanulmányok szerint hatékony az is, ha kókuszolaj és ánizs keverékét használod. Ez nagyobb mértékben csillapítja a viszketést, mint a permetrin, amit a tetvesség kezeléséhez használnak.

9. Hajmosás utáni napon máris hajformázó termékeket használsz.

(Felirat a képen: Hajmosás utáni napon használt formázó terméket – Nem használt a hajmosás utáni napon formázó terméket)

A szakértők szerint nem kell túlzásba vinni a hajmosást, elég, ha 5 naponta kerítesz rá sort. De azon is sok múlik, hogyan frissíted fel két hajmosás közt a hajad. A hajmosás utáni első napon ne használj semmilyen terméket, mert az csak vonzza a piszkot.

Ha fixálni szeretnéd a hajad, egy leheletnyi hajlakkot ráfújhatsz, de semmi mást. Tégy száraz hajolajat a hajvégekre, de ezt is legelőbb csak a hajmosást követő 2. napon.

10. Olyan termékeket használsz, amelyek valójában nem hidratálnak.

Ne használj olyan hajápoló terméket, aminek nincs hidratáló hatása, csak olajossá teszi a hajat. Ezeket a fejbőrbe se masszírozd soha. Nem minden olaj egyformán hasznos. Jobb, ha organikus, viszketést csökkentő termékeket használsz, mint az aloe vera-, a levendula-, jojoba- vagy borsmentaolaj.

Ezekből minden héten masszírozz egy keveset a fejbőrbe. Ne csak bekend vele, hanem dörzsöld is bele.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét