10 hiba a telefon töltése során, amit most azonnal abbahagyhatsz

0
7691

Az, ahogyan töltöd a telefonod, hatással van a villanyszámládra, a biztonságodra és a telefonod akkumulátorának élettartamára is. A napjainkban használt akkumulátoroknak meghatározott számú töltési ciklusuk van. Hogy tovább bírják, nem ajánlott őket sem 100%-ig feltölteni, sem 0%-ra lemeríteni.

Szeretnénk megosztani néhány tippet a helyes telefontöltéssel kapcsolatban, hogy te is hibátlanul csináld, és elkerüld a lehetséges veszélyeket.

1. A töltőd folyamatosan be van dugva a konnektorba.

Ez egyáltalán nem tesz jót a villanyszámládnak. Ráadásul a csatlakozó felmelegedhet, és akár meg is gyulladhat valami a közelében. Ha pedig a lakás levegője párás, rövidzárlatot okozhat és tűz keletkezhet.

Mikor nem használod, mindig húzd ki a töltőt a konnektorból.

2. 100%-ra töltöd a telefont.

Ha minden alkalommal a maximumig feltöltöd a telefont, folyamatosan rövidíted az élettartamát. Mivel az akkumulátornak meghatározott számú töltési ciklusa van, ha mindig 100%-ra töltöd fel és a töltőn hagyod a telefont, ezek a ciklusok hamarabb fogynak el.

Általános szabály, hogy havonta egyszer töltsd fel teljesen a telefont, ezt leszámítva a töltöttségi szintje legyen 20% és 80% között.

3. Hagyod teljesen lemerülni a telefont.

Ez sem jó szokás, szintén a lítium alapú akkumulátorok töltési ciklusai miatt. Ha hagyod lemerülni a telefont, minden ilyen alkalommal megrövidíted az élettartamát.

4. Egész éjjel rajta hagyod a telefont a töltőn.

Ha egész éjjel töltöd a telefont, pazarlod a villanyt, és a szükségesnél tovább töltöd az akkumulátort. Újfent a töltési ciklusokat kell figyelembe venned.

A másik veszély az, hogy a töltő közben átforrósodhat.

5. Használod a telefont töltés közben.

Miközben töltöd, nem célszerű használni a telefont. Ez túlterheli az akkumulátort, hiszen egyszerre 2 feladatot is el kell látnia.

Ha valaki felhív, miközben töltöd a telefont, vedd le a töltőről, majd beszélgetés után tedd vissza.

6. 20% felett is töltőre teszed a telefont.

Folyamatosan töltögetni a telefont rossz szokás, mert az akkumulátor élettartama így rövidebb lesz.

Csak akkor töltsd a telefont, mikor arra tényleg szükség van, azaz, mikor a töltöttségi szintje 20% alá csökken, de 5% felett van.

7. Rajta hagyod a telefonon a tokot, amikor töltöd.

Az akkumulátor egyik legfőbb ellensége a hő. Ha a telefontokot rajta hagyod a készüléken, miközben töltöd, a keletkezett hő nem tud távozni. Ettől a telefon felforrósodik, ami semmilyen szempontból nem tesz jót neki.

Mielőtt töltőre teszed a telefont, vedd le róla a tokot.

8. Univerzális és olcsó töltőt használsz.

Minden telefonhoz tartozik egy töltő, amit nem szabad másikkal helyettesíteni, más gyártmányúra cserélni. Ha nem a megfelelő töltőt használod, az akkumulátorba érkező energia lehet, hogy túl kevés vagy túl sok lesz. Ez túlmelegedést vagy nagyon lassú töltést eredményezhet.

A telefonod számára a legjobb töltő az, amit vásárláskor hozzá kaptál. Ha elvesztetted vagy tönkrement, vegyél ugyanolyat.

9. Ismeretlen akkumulátorfigyelő alkalmazásokat használsz.

Az ingyenes alkalmazások hasznosak lehetnek az akkumulátor teljesítményének nyomon követésében, de óvatosan válaszd meg, hogy melyiket használod. Az ismeretlen forrásból származó és a telefongyártók által nem értékelt alkalmazások túlterhelhetik a készüléket, és hirdetésekkel áraszthatnak el.

Mindig ellenőrizd, hogy megbízható-e az alkalmazás, mielőtt használni kezdenéd.

10. A laptopról töltöd a telefont.

Sokan szokták laptopról tölteni a telefonjukat, de így jóval hosszabb ideig tart, és ilyenkor a telefon gyorstöltés funkciója nem aktiválódik.

Ha gyorsabban szeretnéd feltölteni a telefont, jobb, ha konnektorról töltöd.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét