10 hétköznapi szokás, ami valójában ártalmas

0
1796

Mikor a rossz szokásokra gondolunk, általában olyasmik jutnak eszünkbe, mint a dohányzás vagy a gyorsételek, de vannak olyan szokások is, melyekről nem is sejtjük, hogy mennyire egészségtelenek vagy hogy mennyire zavarják a körülöttünk lévőket. Kiderült, hogy a mindennapos szokásaink közül jó néhány nagyon ártalmas, mint például az a finom smoothie, amibe reggel 3 banánt tettél.

Készítettünk ezekről egy listát. Nézd meg, hogy a te szokásaid közül szerepel-e valamelyik a felsorolásban.

1. Ruhában alvás

Rossz ötlet, hiszen a szűk pólók akadályozhatják a vérkeringést, túl melegünk lesz benne és kényelmetlen. Ha fel nem is ébredsz, az alvás minősége biztosan nem lesz megfelelő.

2. Túl erős fogmosás

Azt hihetnénk, hogy minél erősebben sikáljuk a fogainkat, annál tisztábbak lesznek. De ez nem így van. Épp csak annyi erőt fejts ki, hogy érezd a sörtéket az ínyeden. Ha túl erősen nyomod a fogkefét a fogaidra, kárt tehetsz a fogzománcban és a fogínyben.

3. Többféle feladat egyidejű végzése

Az a sztereotípia, hogy a nők képesek egyszerre több dologgal foglalkozni, nem teljesen állja meg a helyét. A kutatások szerint csupán az emberek 2%-a tud egyszerre több mindent hatékonyan csinálni. Tehát inkább bele se fogj, hacsak nem vagy benne biztos, hogy beletartozol ebbe a 2%-ba. Egyszerre inkább egy dologra koncentrálj, és hamarosan látni fogod, mennyivel hatékonyabb vagy.

4. Megszállottság olyan dolgokkal kapcsolatban, amiket nem tudunk irányítani

Nem változtathatsz azon, hogy mások mit csinálnak. Ha folyton emiatt stresszelsz, attól ez továbbra sem fog változni, viszont a te egészséged garantáltan romlani fog. Az idődet és az energiádat inkább fordítsd saját magad fejlesztésére, hogy önmagad jobb változata lehess. Nem arról van szó, hogy közömbösnek kell lenned, de ne légy megszállottja azoknak a dolgoknak, amiken úgysem változtathatsz. A családodnak és a barátaidnak az kell, hogy te egészséges és boldog legyél.

5. Katasztrofizálás

Az előző pont következő fokozata. Ha ez illik rád, hidd el, bármi miatt is aggódsz, nem fog eljönni miatta a világvége. A folyamatos stresszelés olyan hormonok tömeges felszabadulását eredményezi, melyek hatással vannak a pszichés és a fizikai állapotra, szorongást, depressziót, emésztési problémákat és szívbetegséget okozhatnak. Mondogasd magadnak, hogy minden rendben, és keress egy számodra megfelelő relaxációs módszert.

6. Halogatás

Valljuk be, a halogatás különböző mértékben mindannyiunkra jellemző. Ha teljesen kikerül az irányításod alól, és mindent az utolsó pillanatra hagysz, nagy bajba kerülhetsz a munkahelyeden vagy az iskolában.

7. Negatív testbeszéd

Mindenki hallotta már, hogy a könyvet nem szabad a borítója alapján megítélni. A valóságban azonban annak hiszünk, amit látunk. Szakemberek szerint a kommunikációnk nagyrészt nonverbális jelekből áll. Figyeld magad, hogy jellemzőek-e rád a negatív testbeszéd ismérvei, mint a görnyedés, a védekező testtartás vagy az agresszív szemkontaktus, ami sok félreértésre adhat okot. Ha úgy látod, hogy ilyesmi nálad is előfordul, mielőbb változtass rajta.

8. Fájdalomcsillapítók rendszeres szedése

Ha nem megfelelően alkalmazod őket, a fájdalomcsillapítók többet árthatnak, mint használnak. Memóriazavart, hangulatingadozást, gyenge koncentrálóképességet és lassúbb reakcióidőt okozhatnak. Mivel a hatás fokozatos, talán észre sem veszed, hogy megmérgezed magad a fájdalomcsillapítókkal. Súlyos esetben ezek a gyógyszerek fekélyeket és belső vérzést is kiválthatnak.

9. Magas sarkú cipő vagy flip-flop papucs mindennapos viselése

A magas sarkú cipők nagyon csinosak, hosszabbnak tűnnek a lábaid miattuk, gyönyörűnek és elegánsnak érzed magad tőlük. De tartsd észben, hogy a mindennapos viselésének bizony meglesz az ára. Magas sarkú viselése közben a derekadat automatikusan előretolod, így a csípőd és a gerinced természetellenes helyzetbe kerül, a térdeidre extra nyomás nehezedik, és a testsúlyod nem egyenletesen oszlik el a lábfejeiden.

Bár a flip-flop papucs tökéletes ellentéte a magas sarkú cipőnek, szintén komoly egészségügyi problémákat okozhat. Mivel a talpa teljesen lapos, a lábfej is elkezdhet laposodni. A megfelelő támasztás hiánya miatt a sarkak lecsúsznak a papucsról, ez pedig plusz terhet jelent a bokáknak.

A megoldás egyszerű: mind a magas sarkú cipőket, mind a flip-flop papucsot csak alkalmanként viseld, ne mindennap. A tested hálás lesz érte.

10. Reggeli helyett smoothie

Hihetnéd, hogy a smoothie reggeli helyett egészségesebb választás. A táplálkozási szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a smoothie tele van gyümölccsel, vízzel és növényi tejjel, ezért egyetlen adagban is túl sok a cukor. Bár a gyümölcs egészséges, ha egyszerre túl sokat fogyasztasz belőle, nagyon megemelkedik a vércukrod és az inzulinszinted, más szóval: hízni fogsz. Ahogyan sok egyéb dolog esetében, itt is a mértékletesség a kulcsszó.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét