10 helyzet, amikor egy nő nem lehet megértő és megbocsátó a férfival

0

Aki élt már párkapcsolatban, az tudja, hogy mindig adódnak problémák, vannak nehezebb időszakok, akadnak félreértések. Mikor olyan kérdéseket teszünk fel magunknak, hogy “Vajon meg fog változni?” vagy “Mi van, ha a kapcsolatunk még rosszabb lesz, miután megváltozik?”, akkor itt az ideje számot vetni a valóságról.

Ebben a cikkben tanácsokat adunk arra nézve, hogyan tovább, mikor az eszed és a szíved mást súgnának.

Az első lépés az lenne, hogy ne akarj elmenekülni a problémák elől. Tartsd észben, hogy az életed és a jövőd múlik a döntéseiden, melyeket a párkapcsolatodban meghozol.

10. Veszekedés vagy erőszak?

A viták és az egyet nem értések teljesen normálisak egy kapcsolatban. Mindenki más. Ebből adódóan előfordul, hogy az egyes helyzetekről alkotott véleményünk egyszerűen nem egyezik. Ha a párod sértésnek veszi azt, hogy sokáig készülődsz, vagy megsértődik egy szerinted ártalmatlan tréfán, abban nincs semmi különös. A veszekedés nem kellemes dolog, de mindig helyre lehet hozni. Ne félj megtenni az első lépést, és ne félj rögtön elmondani, ha valami idegesít. Jobb, ha van egy építő jellegű beszélgetésetek, melynek során mindkét fél megérti, hogy milyen határokat nem szabad átlépni és hogy milyen jelekre kell odafigyelnie. Az erős, stabil kapcsolat érett hozzáállást követel mindkét féltől.

De vannak olyan helyzetek, amiket nem lehet elfogadni és megbocsátani. Ha a párod megüt, arra nincs bocsánat. Sok nő hosszú időn át elviseli a bántalmazást, és teljesen abszurd hozzáállással hisz abban, hogy az egész az ő hibája. Ha a párod azt hiszi, viselkedhet veled úgy, mint egy őrült diktátor, és megüthet, akkor azonnal vess véget a kapcsolatnak. A sebek begyógyulnak, de a pszichés trauma egy életen át megmaradhat. Ne félj az egyedülléttől, kérj segítséget és támogatást barátoktól, családtagoktól vagy szervezetektől.

9. Különös humor vagy diszkrimináció?

Voltál már olyan helyzetben, hogy valaki mesélt egy viccet és hangosan nevetett rajta, miközben te nem értetted, hogy ebben mi a vicces? Mindenkinek más a humorérzéke, és vannak, akiknek egészen különös a humoruk. Ha nem érted, hogy a párod miért gurul a nevetéstől egy sorozatot nézve, miközben neked még csak egy kis mosoly sem jelenik meg a szád szélén, valószínűleg több idő kell majd, mire megegyeztek, hogy mit nézzetek a tévében.

De az a fajta humor már nem fér bele, mikor a párod olyan vicceken nevet, amik szexuális, faji vagy társadalmi okokból sértenek másokat, vagy más fogyatékosságát, betegségét találja szórakoztatónak. Magyarázd el neki, hogy az ilyesfajta viccek csak még több gyűlöletet és intoleranciát hoznak a világba. Ezzel a humorral a párod csak erősíti az egyébként is mindenütt jelenlévő diszkriminációt bizonyos csoportok iránt. De ne nevess a szőke nőkről szóló vicceken se, mert ezzel te is azt támasztod alá, hogy a nőket nem kell komolyan venni.

Ha a párod megpróbálja bizonygatni, hogy ezeken az embereken igenis nevetni kell, valószínűleg nem fogsz tudni változtatni a nézetein.

8. Gondoskodás vagy irányítás?

Ha randi után felajánlja, hogy hazakísér, az azt jelenti, hogy törődik a biztonságoddal, és meg akar győződni róla, hogy rendben hazaérsz.

De ha megtiltja, hogy találkozz másokkal, beszámolót kér arról, hogy mit csináltál, amíg ő nem volt veled, követeli, hogy áruld el neki a jelszavaidat a közösségi oldalakon, az már felér egy lelki terrorral. A totális kontrollal akarja elnyomni a szabad akaratodat. “A te érdekedben teszem.” és hasonló mondatokkal csak az elnyomását akarja rejtegetni. A személyes tér hiánya stresszt okoz, amit lehet, hogy csak alkohollal, az érzelmek elnyomásával és más káros módszerekkel vágysz majd leküzdeni.

7. Barátok vagy “barátok”?

Néha mindenki féltékeny. Ha a párodnak vannak női barátai és kolléganői, akikkel jó kapcsolatot ápol, az nem jelenti, hogy meg is akar csalni velük. Ha nem tetszenek ezek a barátságok, beszélj vele erről. Javasold, hogy te is több időt töltenél a női barátaival. Valószínűleg nem fogja bánni, hiszen neki csak jó, ha ti is jóban lesztek egymással.

De figyelmeztető jelként foghatod fel, ha a más nőkkel folytatott beszélgetéseit titkolja előtted, állandóan témát vált, ha ez kerül szóba, és ideges lesz, ha a női barátairól kérdezgeted. Ha nem akar titeket bemutatni egymásnak, akkor lehet, hogy a barátjának még be sem számolt a létezésedről.

6. Nem szeret takarítani, vagy meggyőződése, hogy a nő helye a konyhában van?

Sokszor előfordul, hogy a férfiak nincsenek hozzászokva a házimunkához. Lehet, hogy nem tud főzni, nem szokott mosogatni, vagy fogalma sincs, hogyan kell bekapcsolni a mosógépet. Ha te már belefáradtál a házimunkába, próbálj vele kompromisszumra törekedni és fokozatosan megosztani a feladatokat, hogy aztán együtt tegyétek rendbe és tartsátok tisztán az otthonotokat.

De ha a párod nyíltan kimondja, hogy a főzés és a takarítás kizárólag a te feladatod, és szemrehányást kapsz minden porcicáért, akkor elkezdhetsz aggódni. “A te helyed a konyhában van” hozzáállás elfogadhatatlan. Ha ő ezt hiszi, akkor téged tárgyként kezel, nem pedig a szerelmeként.

5. Sértődés vagy büntetés?

Az emberek nagyon sebezhetőek és könnyű őket megbántani. Időnként a megbántás annyira tud fájni, hogy időbe telik, mire valaki maga mögött tudja hagyni. De az őszinte érzelmek erősebbek bármilyen sértődésnél, főleg, ha te is azon vagy, hogy túl tudj lendülni rajta. Beszéljetek többet az érzéseitekről, és segítsétek egymást a nehéz időkben. Ne feledd, megbántani mást éppen olyan könnyű, mint megbántani téged.

De ha a bántó sértődések folyamatosak, a beszélgetések és kompromisszumok pedig nem vezetnek sehova, akkor lehet, hogy egy pszichés bántalmazóval van dolgod. Főleg, ha a sértődés büntetéssel párosul, például ha azt mondja, nem ad pénzt, mert nem érdemled meg, vagy megvonja a szexet, esetleg teljesen bojkottál. Tiszteld magad, és ne téveszd össze a lelki sérülékenységet az ellened elkövetett erőszakkal. Senki sem hiheti, hogy van joga büntetni téged.

4. A figyelem hiánya vagy megalázás?

Sokan szeretnének mindennap gyengéd, törődő mondatokat hallani. Ám vannak férfiak, akik nem osztogatják ezeket túl sűrűn. Ez még nem ok az aggodalomra, lehet, hogy így nevelték vagy egyszerűen ő ilyen. Tartsd szem előtt, hogy a szerelmet nem szavakkal kell kifejezésre juttatni, hanem tettekkel. A szeretetnek sokféle nyelve van, érintésekkel, figyelemmel, segítséggel és sok egyéb dologgal is ki lehet fejezni.

Ha a párod nemcsak, hogy nem beszél az érzéseiről, de megaláz akár mások előtt is, azt nem tudhatod be egyszerű jellemvonásnak. Ha a barátok jelenlétében sérteget, zavarba hoz vagy megszégyenít, az szándékos lealacsonyítás, manipulálás és lelki terror.

3. Fáradtság vagy élősködés?

Mindannyiunknak vannak nehéz időszakai, amikor csak arra vágyunk, hogy egy kicsit kivonjuk magunkat a forgalomból, egyedül legyünk vagy pihenjünk.

Ha a párod még hónapokkal vagy akár évekkel azután is szenved, hogy elbocsátották, otthon semmit nem hajlandó csinálni, és az egész napját a számítógép előtt tölti, érdemes elbeszélgetni arról, hogy mi is történik. Lehet, hogy súlyos depresszióban szenved. Ha ez a helyzet, segítséget kell keresnetek, és támogatnod kell a párodat, hogy kijöjjön a krízisből. De ha nem a depresszió tünetei ezek nála, akkor egyszerűen csak lusta, nárcisztikus és élősködő.

2. Csendesség vagy közömbösség?

Vannak férfiak, akik ritkán telefonálnak, és nem kezdeményezik azt sem, hogy menjetek el valahova. Nem szeretnek órákon át a telefonon lógni vagy oda-vissza üzeneteket váltani. Ha a te párod ilyen, akkor egy introvertált emberrel van dolgod. Vagy egyszerűen csak félénk, ha az érzelmei kimutatásáról van szó. Jó megoldás lehet, ha beszélsz vele. Mondd el neki, hogy mély érzéseid vannak iránta, és jó lenne, ha gyakrabban beszélnétek és találkoznátok. Ha kedvel téged, örömmel fog eleget tenni a kérésednek, vagy legalábbis megmagyarázza a viselkedése okát. Lehet, hogy stresszes a munka vagy más problémák miatt.

Ha az ilyen beszélgetés nem hoz eredményt, akkor valószínűleg nem szeretne komoly kapcsolatot veled. Tedd fel magadnak a kérdést: Tényleg annyira jó egész nap a hívását várni és átszervezni a programjaidat, mikor éppen úgy dönt, hogy veled tölt egy kevés időt?

1. Takarékos vagy zsugori?

Egy férfi számára sokszor nehéz megérteni, hogy miért van szükséged új ruhára, ha már 5 másik lóg a szekrényedben. Lehet, hogy az anyagi helyzete nem engedi meg, hogy drága ékszert vegyen neked. Ilyen esetben ne sértődj meg, inkább dolgozzatok együtt azon, hogy jobb legyen a pénzügyi helyzetetek.

De ha a párod megtiltja, hogy megvegyél valamit, amire szükséged lenne, például egy téli kabátot, mert a régi már tönkrement, azt nem szabad elfogadnod. Lehet, hogy pszichés problémája van. Ez is lehet a kontroll egyik formája vagy a szükségleteid teljes lekicsinylése.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét