10 hazugság a fogyásról, amit még mindig sokan elhisznek

0
5343

Manapság annyi fogyókúrás módszerről hallani önjelölt táplálkozási szakértőktől és fitnesz coachoktól, hogy néha azt se tudjuk, mit higgyünk el. Vannak, akik azt mondják, hogy napi 6 alkalommal kell kis adag ételt fogyasztanod. Mások szerint csak 3-szor étkezz, és a reggelinek kell a legnagyobb, legmagasabb kalóriájú étkezésnek lennie. Ez elég frusztráló lehet azoknak, akik egészségesebb életmódra szeretnének áttérni, és formába szeretnének lendülni.

A következő cikkel a legnépszerűbb tévhitek eloszlatása a célunk.

1. Csak alacsony szénhidráttartalmú étrenddel lehet fogyni.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend kitűnő, ha a fogyásról van szó, de hosszú távon van néhány egészségügyi hátránya. Az egyik oka az alacsony szénhidráttartalmú diéta népszerűségének az, hogy gyorsan láthatóak a csodálatos eredmények a víz súlyának csökkenése miatt. Sajnos néhányan kevés energiára panaszkodnak, amikor csökkentik a szénhidrátot az étrendjükben. Az alacsony szénhidráttartalmú étrend nem az egyetlen módja annak, hogy fogyj, kipróbálhatod az alacsony zsírtartalmú étrendet is például.

2. Nem szabad este 6 után enni.

Mindenki ismeri a mondást: “Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus.” Sokan hisznek benne, hogy este 6 után nem szabad enni, de ez nem a teljes igazság. Tanulmányok szerint nem az számít, hogy mikor eszel, hanem inkább az, hogy mennyi kalóriát fogyasztasz. A fogyás szempontjából az a legfontosabb, hogy több kalóriát égess el, mint amennyit beviszel.

3. Kis adag ételeket kell gyakrabban fogyasztani a nap folyamán.

A kis adag ételek gyakoribb fogyasztása az anyagcsere fokozása és a fogyás érdekében szintén egy tévhit. Egy tanulmányban azt bizonyították, hogy azok, akik 3-nál többször esznek egy nap, nehezebbek, mint azok, akik nem esznek ilyen gyakran. Továbbá azok, akik 5-6 alkalommal esznek egy nap, hajlamosak túl sokat fogyasztani.

4. Minél több időt töltesz az edzőteremben, annál nagyobb eredményeket érsz el.

Amikor az edzőteremről van szó, a legfontosabb az edzés minősége, nem pedig az időtartama. Tölthetsz naponta 4 órát is ott, és nem fogsz látni semmilyen eredményt, ha nem tudod, hogy mit csinálsz. Néhány nagyon hatékony gyakorlat elvégzése csupán 15 percig tart.

5. Az anabolikus ablak létezik.

Az anabolikus ablak egy 30 perces időtartam, amely során a táplálék növelheti az edzés eredményeit. Azonban nincs tudományos tény, ami bizonyítaná az anabolikus ablak létezését. Egy tanulmány azt mutatja, hogy megkérdőjelezhető kapcsolat áll fenn az edzés után elfogyasztott táplálék és a jobb edzési eredmények között.

6. A zsíroktól hízol.

A zsírokban grammonként 9 kalória van, a fehérjében csak 4. Ezért kell különös figyelmet fordítani arra, hogy mennyi magas zsírtartalmú ételt fogyasztunk. De ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell iktatnod a zsírt az étrendedből. A fogyás érdekében csak számold a kalóriákat, és figyelj a zsírok, fehérjék és szénhidrátok megfelelő arányára.

7. Hízni fogsz, ahogy idősödsz.

Nem fogsz plusz súlyt felszedni ahogy idősödsz, amíg egészséges életmódot folytatsz. Ha egész életedben edzettél, 50 vagy 70 évesen is rendben kell lenned. Az egész életen át tartó testmozgás a kulcsa annak, hogy fitt maradj. Így van, folyamatosan mozognod, edzened kell, nem csak addig, míg eléred a hőn vágyott beach bodyt.

8. Az edzés csak akkor hatékony, ha fáj.

Sokan még mindig azt hiszik, hogy csak akkor edzettek egy jót, ha másnap meg sem tudnak mozdulni. Ez az elképzelés teljesen hibás. Akkor lesz izomlázad edzés után, ha olyan izmokat használtál, amiket korábban nem edzettél, például amikor teljesen új gyakorlatokat végzel. Több tényező van, ami befolyásolja az izomlázat, és még a legedzettebb emberek is máshogy érzik magukat a konditerem után.

9. Nyújtanod kell edzés előtt.

Mindig azt mondták, hogy nyújtsunk edzés előtt, hogy felkészítsük a testünket. Ilyenkor a legtöbben az ún. passzív (statikus) nyújtásra gondolnak. Kiderült, hogy a sorrendnek épp fordítva kéne lennie. Egy kutatásban az szerepel, hogy az emberek, akik kihagyták a statikus nyújtást, 8,36%-kal több súllyal voltak képesek guggolni, ahhoz képest, mint amennyit nyújtás után tudtak. Hagyd meg a statikus nyújtást az edzés végére, amikor az izmaid készek az ellazulásra. Viszont edzés előtt melegíts be a sérülések elkerülése érdekében, aminek az ún. aktív (dinamikus) nyújtás része.

10. Nem ehetsz akármit az étkezési ablakban a böjtölés során.

2 fontos szabály van, amit követni kell a böjtölés során – ne éheztesd magad, és ne egyél túl sok egészségtelen ételt az étkezési ablakokban. Elég kalóriát kell fogyasztanod, és az ételnek a lehető legegészségesebbnek kell lennie az időszakos böjtölés során annak érdekében, hogy az inzulinszintedet alacsonyan tartsd. De ez nem azt jelenti, hogy soha nem ehetsz semmit, ami kevésbé egészséges, ha nagyon megkívánod. Például idd feketén a kávét cukor nélkül a szokásos cappuccino helyett.

Mondd el a véleményedet a fentiekről egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét