10 hatásos pszichológiai trükk, hogy elérd, amit akarsz

0

Időnként kerülünk olyan helyzetbe, hogy szinte alig tudjuk irányítani a cselekedeteinket. Ez általában nem érzelmi kitörések miatt történik, inkább azért, mert valaki megpróbál behatolni az elménkbe, és megváltoztatni az ott zajló dolgokat.

A következő módszerekkel felismerheted azokat a helyzeteket, mikor valaki megpróbál manipulálni vagy átverni, és ezáltal elkerülheted a csapdákat.

10. Szenzációhajhászás és sürgetés

A késztetés, hogy része legyünk egy közösségnek, alapvető szükségletünk. A szállodák foglalási felületein gyakran alkalmazzák is ezt a trükköt. Sokszor kiírják, hogy már csak egyetlen üres szobájuk van, vagy hogy veled együtt még 2 másik ember nézi ezt az ajánlatot. Az esetek 90%-ában ez csupán trükk.

9. A tények és a vélemények összekeverése

A manipulátor legfőbb feladata, hogy egy illuzórikus környezetbe helyezzen, ahol nem veszed észre a manipulációt, hanem következményként érzékeled azt. Például ha ki kell rúgnod valakit, akkor először azt akarod bizonyítani, hogy rossz munkaerő. Ha valaki rosszul dolgozik, annak természetesen az elbocsátás a következménye. Ez a trükk téged ne tévesszen meg. Vizsgáld meg a munkateljesítményedet más szemszögből.

8. A sztereotípiák aktiválása

“Minden boldog család egyforma, s minden boldogtalan család a maga módján boldogtalan.” – Lev Tolsztoj. Ha hiszünk a sztereotípiákban, tudat alatt kivetítjük azokat az életünkre. Ennek oka az a primitív igény lehet, hogy szeretnénk érezni az egységet másokkal. Legközelebb, ha azt tapasztalod, hogy szeretnél hasonlítani valakire, már tudni fogod, honnan ered ez a vágy.

7. Ne gondolkozz. Higgy!

A manipulátor legfőbb feladata, hogy elaltassa az áldozat éberségét, és megfossza őt a logikus kérdések megfogalmazásának képességétől. A végén azt hiszed, hogy te döntöttél, de ez csak illúzió. A manipulátor képes bármit elültetni a fejedben.

Hogy ezt elkerüld, állj meg egy pillanatra, és tedd fel magadnak ezt a kérdést: “Mi történik, ha nem érem el ezeket a célokat?” El fog szomorítani, ha nem sikerül kielégítened a saját igényeidet, de legalább nem kell törődnöd azzal, amit rád erőltettek.

6. “Arcba csapott ajtó” technika

Ez a bűntudatkeltés egy módja, hogy megszerezd, amit akarsz. Szinte biztos, hogy a mások fél az ésszerűbbnek tűnő kérést egy pillanat alatt el fogja fogadni, sőt, örömmel tesz szívességet.

Ebben az esetben azt kell megértened, hogy ha valaki szívességet tesz neked, általában elég azt csupán megköszönni. Nem kell kamatostul visszafizetned.

5. Nem triviális szókincs

Mikor speciális szakkifejezéseket használsz, szándékosan ostobábbnak tünteted fel a másik felet. Ő ettől kényelmetlenül érzi magát, hiszen inkompetenssé válik. Hogy a magabiztosságát teljesen összetörd, híres emberektől idézel. Innentől már abba az irányba terelheted a beszélgetést, amerre csak akarod.

4. Töredék módszer

A lényeg, hogy az életed egyes részleteit titokban tartod, és inkább mások életéről beszélsz. Egy-egy tény azonban, amit kiragadsz, nem tükrözi a teljes, valós helyzetet.

Íme egy példa a mindennapi életből a nem teljesen megalapozott negatív értékelésre. A műkörmös véletlenül megszúrja a körömágyad, mire elhúzod a kezed. Rossz érzéssel fogsz távozni a szalonból, valamint az ott dolgozókról is rossz benyomásod marad, pedig ez a kis baleset egyáltalán nem jelenti, hogy ott mindenki rossz.

3. Előzetes megállapodás

Sokszor nincs időnk arra, hogy mérlegeljük az előnyöket és a hátrányokat, ezért belemegyünk valami őrültségbe. Ne feledd, minden helyzetben jogod van nemet mondani vagy kompromisszumot ajánlani. És innét kezdődik a manipuláció: “Megígérted, hogy segítesz!” vagy “Azt hittem, számíthatok rád.” Merj nemet mondani, és ne legyen miatta bűntudatod.

2. Göbbels módszer

Erre nagyon jó példák a reklámok. Az Úttalan út című film főszereplője sem akarna ennyire találkozni a lánnyal, ha az út előtt nem látta volna már annyiszor. Ne hagyd, hogy manipuláljanak, a döntéseidet megfontoltan hozd meg. A “csak, mert akarom” vagy a “nem tudom, hogyan került a kosaramba” nem számítanak elég jó indoknak.

1. Nem produktív viták

A kutatások szerint az esetek 60%-ában a végkifejlet pozitív lesz, ha használjuk a “mert” szót. Az mindegy, hogy mi követi ezt a kulcsszót, mert ez már önmagában nagyon meggyőző. Emiatt gyakran hajlandóak vagyunk megegyezni az ellenfeleinkkel.

BÓNUSZ: Hogyan szerezd meg, amit akarsz.

Most már tudsz mindent a pszichés trükkökről és csapdákról, amiket el kell kerülnöd. Függetlenül attól, hogy mi a célod, két választási lehetőséged van: trükköket használsz vagy azok nélkül éred el, amit akarsz.

Ha jobban belegondolsz, sokkal jobb érzés másokat nem átverve eljutni a célodig.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét