10 hatalmas mosási hiba, amit valószínűleg te is elkövetsz

0

Nagyanyáinknak nagyon sok apró trükkjük és aranyszabályuk volt a mosás kapcsán. A mosógép feltalálása nagyban meggyorsította és meg is könnyítette ezt a házimunkát, de még mindig vannak olyan hibák, amiket sokan rendszeresen elkövetünk, nem is sejtve, hogy ezzel tönkretesszük a ruháinkat.

A következőkben olyan tipikus mosási hibákat ismerhetsz meg, melyek egyszerre ártanak a ruháknak és a mosógépnek is.

1. Nem használsz antibakteriális mosószeradalékot.

Ha valamelyik családtagod meg van fázva vagy influenzás, egy szimpla mosás nem lesz elég. Speciális antibakteriális adalékot is használnod kell, hogy megelőzd a fertőzés terjedését. A fehér ruhákhoz használhatsz klór tartalmú fehérítőt is. Az antibakteriális adalékanyagot a flakonon leírtaknak megfelelően alkalmazd, többnyire a mosógép dobjába kell öntened.

2. Nem tisztítod a mosógépet.

A régi típusú mosógépekben szösz- és hajfogó szűrő található, amit minden mosás után tisztítani kell. Ha ez neked túl sok, havonta egyszer akkor is végezd el. Egy régi fogkefével és egy kis mosószerrel könnyen megtisztíthatod. A még jobb eredmény érdekében áztasd forró vízbe 10 percre.

Az újabb mosógépekben ilyen szűrő nincs. De van egy olyan program, amit érdemes havonta elindítani. Egyes szakemberek azt javasolják, hogy használjunk tisztítófolyadékot vagy tablettát a vízkövesedés elkerülésére. Ettől a mosógép éveken át gond nélkül fog tudni működni, a belőle kikerülő ruhák pedig tiszták és illatosak lesznek.

3. Nem fordítod ki a ruhákat.

Miután kizsebelted a farmernadrágokat, ne felejtsd el kifordítani a zsebeket, hiszen ezeknek is szükségük van a mosásra. A pamutból készült pólókat és a finomkötött holmikat mindig kifordítva mosd, ezzel megelőzheted az anyag károsodását.

4. Túl sok ruhát tömsz a gépbe.

Egy mosógép belseje mindent elnyelőnek tűnhet és valóban sok ruhát képes befogadni. De fontos, hogy a ruháknak hagyj elég helyet. Mikor teletöltöd, akkor is legyen benne annyi hely, hogy a két öklöd könnyedén beleférjen. Így lehetsz benne biztos, hogy a ruháid szépen ki lesznek mosva és öblítve.

5. Nem válogatod külön a zoknikat.

Ha a zoknikat a ruhákkal együtt teszed a gépbe, nem lesz könnyű megtalálni őket. Tedd őket mosózsákba, így biztosan nem fognak elkeveredni a párok. Ha mosózsákod nincs, megteszi egy szorosra csomózott párnahuzat is.

6. Nem foglalkozol a száraztisztítást jelző címkével.

Néha a száraztisztítás a ruha címkéjén csupán annyit jelent, hogy óvatosan mosd. Ez igaz a természetes anyagból készült holmikra, mint a len vagy a selyem. Ezeket csakis kézzel mosd. A bőrnek és a hasított bőrnek különleges ápolásra van szüksége, ezért a tisztítást bízd inkább profikra, máskülönben tönkremennek.

7. Tönkreteszed az anyagot a fehérítővel.

A fehérítőt bő vízzel keverd össze, mielőtt a gépbe töltöd, és soha ne használj belőle túl sokat. Különben a ruháidon lyukakat fogsz látni, mivel a fehérítő vékonyítja az anyagot. A túl sok fehérítőtől a fehér ruhák könnyen be is sárgulhatnak.

8. Nem szabályozod a centrifugálás sebességet.

Hogy mi az ideális, azt a ruha anyaga határozza meg. A centrifugálási sebességet percenkénti fordulatszámmal mérik. Pamut ruhák esetében ez 600, de pamut törölköző és ágynemű esetében akár 1400 is lehet. A finom anyagból készült ruháknál azonban legfeljebb 400 a percenkénti fordulatszáma a centrifugálásnak, a farmeroké pedig 900. Ha túl nagy a centrifuga fordulatszáma, az anyag kilyukadhat és viseltessé válhat.

9. Az új ruhákat nem mosod ki, mielőtt felveszed.

A színes új ruhák foghatnak, de ez nem derül ki addig, amíg ki nem mosod őket. Mielőtt felvennéd, dobd be a gépbe hasonló színű ruhákkal együtt. Így megmentheted a gardróbodat attól, hogy az új ruha minden mást összefogjon benne.

10. Nem foglalkozol a párnahuzatokkal.

Az ágyneműhuzat nem igényel beáztatást, elég, ha egyszerűen meleg vízzel kimosod a gépben. Ez viszont nem igaz a párnahuzatokra. Nézd meg, hogy van-e rajta a smink vagy az arckrém okozta folt. Ha van, akkor ezt folttisztítóval vedd kezelésbe, áztasd be a huzatot és csak ezután tedd a gépbe.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét