10 hasznavehetetlen tanács, amit jobb lenne, ha többet senkitől sem hallanánk

0
5249

Az álbölcsesség napjainkban fénykorát éli. Vannak, akik egyszerűen élvezik, hogy okosabbnak és tájékozottabbnak tűnhetnek másoknál, ezért érzik szükségét annak, hogy mindenféle tanácsot osztogassanak másoknak. Némelyek viszont tényleg segítő szándékkal puffogtatják a kliséket, melyekkel többet ártanak, mint használnak. Ezek a tanácsok minden teszten elbuknának, és egészen biztos, hogy senkinek sem tudnak javítani a helyzetén.

A következő haszontalan bölcsességek közül talán már te is hallottál jó párat.

1. “Gondolj azokra, akik nálad is rosszabb helyzetben vannak!”

A saját helyzetedet lebecsülni éppen olyan káros, mint mindent természetesnek venni. Mindig lesznek olyan emberek, akiknek első ránézésre rosszabb a helyzetük a tiédnél. De ez nem ok arra, hogy beleokoskodjunk mások életébe, és az ő rovásukra növeljük az önértékelésünket.

Szeretnéd elterelni a figyelmedet? Segíts valakinek, aki rászorul! De előtte azért győződj meg róla, hogy nem csalók áldozatául fogsz esni.

2. “Engedd el!”

Ha egy osztálytársad adja ezt a tanácsot vizsga előtt, talán jól teszed, ha megfogadod. De ha családi problémáid vannak, azokat nem engedheted el csak úgy, hogy minden magától alakuljon, hiszen ez senki érdekét nem szolgálná. Természetesen túlzásba vinni nem szabad: lehet, hogy nem a legjobb megoldás arra kényszeríteni egy családtagodat, hogy hetente terápiára járjon. De ha elégedetlen vagy a családi életeddel, kezdd magaddal a megoldást. Viszont azt ne várd, hogy a változás érdekében tett erőfeszítéseidet mások rögtön értékelni fogják.

3. “Szedj vitaminokat és igyál friss zöldség- és gyümölcsleveket!”

Hogy szedj étrendkiegészítőket és vitaminokat, ezt csakis orvos vagy szakember tanácsolhatja neked alapos vizsgálat után. A friss levek sokak számára károsak, mert növelik a gyomorsav mennyiségét, ezzel gyomorégést okoznak, de lehetnek más káros mellékhatásaik is.

4. “Vegyél új ruhát, új cipőt, és menj el bulizni!”

A vásárlás jó figyelemelterelés lehet, de jobb, ha viszel magaddal egy olyan barátnőt, akivel sokat tudtok nevetni. Így magát az együttlétet fogod élvezni, nem a ruhapróbálgatást. Ha egyedül bolyongsz egy bevásárlóközpontban, valószínűleg nem lesz jobb kedved. Ráadásul elkövethetsz olyan impulzív vásárlásokat, melyek után csak még szomorúbb leszel.

5. “Muszáj megbirkóznod vele.”

Senki sem szereti, ha bármire is kötelezik. Ha azt hallod, hogy valamit muszáj megoldanod, úgy érezheted, az illetőt kicsit sem érdekli a problémád, és nem is akar beszélgetni veled erről. Lehet, hogy ő nem igazi barátod vagy éppen nincs elég ideje arra, hogy segítsen neked. De az is előfordulhat, hogy több időt töltesz a probléma miatti panaszkodással, mint a probléma megoldásának keresésével.

6. “Ne hibáztasd magad a múltban elkövetett hibákért!”

Ez a tanács működhet, ha egy pszichológustól hallod, aki egyéb tanácsokat is ad arra, hogy hogyan kezeld a múltbéli dolgaidat, és megbocsátási technikákat tanít saját magad és mások felé. De ha ez a mondat a könyvelőd vagy az autószerelőd száját hagyja el, nem sok haszna van.

7. “Csak felejtsd el!”

Ha minden ilyen egyszerű lenne! Valószínűleg még az is tudja, aki ezt a mondatot kimondja, hogy ha nem szenvedsz eléggé, nem éled meg kellőképpen az adott szituációt, akkor nem lesz kiindulópontod a továbblépéshez. Erre a tanácsra a legjobb válasz: “Szóval semmilyen ötleted nincs, igaz?”

8. “Változtass a stratégiádon!”

Nem hiheted el minden szavát annak, aki kiolvasott néhány pszichológiai témájú könyvet és most ezek alapján próbál mindenkinek tanácsokat osztogatni. Ha egy könyvnek köszönhetően sikerült abbahagynod a dohányzást, az még nem biztos, hogy másnál is működni fog, de lehet, hogy ő meg egy könyv hatására lesz vegetáriánus, ami pedig rád nézve nem fog beválni. Csak azok adhatnak értékes tanácsokat, akik elegendő információval rendelkeznek az adott dologgal kapcsolatban.

9. “Szokj hozzá!”

Akik ezt mondják, valószínűleg még sosem hallották a mondást, hogy: “Ha meg is ettek, akkor is van két kiút.” Sokkal egyszerűbb a szerencsétlen sorsod miatt siránkozni, mint felépíteni magadnak a boldogságot. Mindenki tudja, hogy hajnal előtt van a legsötétebb, ezért ha valóban el akarod érni a céljaidat, ki kell aknáznod az akaraterődet, és új utakat kell találnod ahhoz, hogy úttörő legyél, ne csupán egy járókelő.

10. “Ne ragadj benne, lépj tovább!”

Egy projektmenedzser számára tökéletes működő tanács lehet, de a saját életedben nem igazán alkalmazhatod. Ha úgy érzed, rossz irányba tartasz, ha nem vagy elégedett az állásoddal, meg kell állnod és meg kell kérdezned magadtól, hogy vajon jó irányba haladsz-e a jó emberrel? Csak egyetlen életünk van, ezért fontos, hogy ne adjunk magunknak alkalmat megbánni elszalasztott lehetőségeket.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét