10 fürdőszobai szokás, ami árthat az egészségednek

0

Egy átlagos fürdőszobában csak a WC-csészén 3,2 millió baktérium található. Rossz szokásokkal ezeket a kórokozókat szétszórhatjuk az egész lakásban anélkül, hogy tudnánk róla. Aztán csodálkozhatunk, hogy rossz a gyomrunk vagy miért lett hirtelen ennyi pattanásunk.

Lehet, hogy a következő dolgokat te is nap mint nap elköveted, de most azt is megtudhatod, mit tegyél helyettük, hogy megóvd az egészségedet.

1. A bikinivonal borotválása

Természetes, hogy a bikinivonaladon szőr nő. Először is feromonok találhatók bennük, melyek vonzzák az ellenkező nemet. Másodszor pedig fontos szerepük van a kórokozók elleni védelemben. Ha ezen a részen borotválod magad, a bőrödnek is sokat árthatsz.

Ezt tedd:

 • Ha szeretnél megszabadulni az intim tájékon található szőrzetedtől, használj kifejezetten nőknek készült borotvát és borotvagélt az intim higiénia érdekében. A szappan nem a legjobb választás, mert a bőr ezen a részen nagyon érzékeny.
 • Jobb, ha más módon szabadulsz meg a szőrszálaktól, például gyantázol. Ezt jobb, ha szakemberre bízod.

2. Fürdőszivacsot használni

Fürdőszivacsot csak akkor lehet használni, ha vadonatúj. Ledörzsölöd vele a bőrödről az elhalt hámsejteket, amik aztán a szivacsban maradnak. Mikor végeztél a fürdéssel és a radírozással, biztosan te is a fürdőszobában hagyod a szivacsot. Ez a tökéletes időpont a baktériumoknak a szaporodásra.

Minden használat után a baktériumok száma csak egyre nő a szivacsban. Mikor legközelebb használod, nem tisztább, csak szennyezettebb lesz tőle a bőröd.

Ezt tedd:

 • Gyakrabban cseréld a fürdőszivacsot.
 • Hagyd megszáradni és ne tárold a fürdőszobában.
 • Használj például fürdőkendőt, amit ki tudsz mosni.
 • Ne használj fürdőszivacsot, de a bőrödet hetente kétszer radírozd át.

3. Kihagyni néhány területet a testen zuhanyzás közben

A bőröd csak akkor védett a baktériumokkal és így a pattanásokkal szemben, ha tiszta. Mégpedig teljesen tiszta. De vannak olyan részek, amiket a leggyakrabban felejtünk ki a tisztálkodásból, ilyen a hát, a fejbőr, a talp és a fülek mögötti rész.

Ezt tedd:

 • Szerezz be egy speciális fürdőkefét, amivel minden területet elérsz a testeden.

4. A mosdón hagyni a fogkefét

A fürdőszoba nem a legtisztább része a lakásnak. Jobb, ha meg sem próbálod elképzelni, hány baktérium él itt. Senki sem akarja, hogy ezek a baktériumok a fogkeféjét is ellepjék. Márpedig sok mosdó éppen a WC szomszédságában van, ezáltal még nagyobb a kockázat.

Ezt tedd:

 • Találj egy WC-től távoli, biztonságos helyet a fogkeféknek.
 • 3 havonta cseréld a fogkefédet.

5. Bevinni a kütyüket a WC-be

Az emberek 90%-a viszi be a tabletet vagy a telefont a WC-be. Persze, megmossuk a kezünket, de a telefont és a tabletet utána nem törölgetjük át alaposan. Aztán ebédkor ugyanez a készülék az asztalra kerül a tányérunk mellé.

Ezt tedd:

 • Ha unatkozol a WC-ben, játssz valamivel, például egy Rubik-kockával. De ne felejtsd el utána elmosni!

6. Törölközővel arcot törölni

Még akkor is, ha külön törölközőt tartasz fenn az arcod számára, nagyon veszélyes dolog használni, főleg ha problémás a bőröd. Minden használat után a törölköző nedves marad. Ekkor pedig a baktériumok szaporodásnak indulnak rajta.

Ezt tedd:

 • Használj eldobható törlőkendőt. Ez kíméletes a bőrödhöz és megszabadulsz az állandó törölköző mosástól is.

7. Visszaakasztani a nedves törölközőt a fürdőszobában

A pára és a baktériumok teszik a fürdőszobát a lehető legrosszabb hellyé, ahol a törölközőt tarthatod. Nem jó ötlet zuhanyzás után egyszerűen visszaakasztani a tartójára.

Ezt tedd:

 • A vizes törölközőt mindig vidd ki a fürdőből, és lógatva szárítsd meg. Így következő alkalommal nem lesz olyan kellemetlen, dohos szaga sem.
 • Minden fürdés után cserélj törölközőt.

8. 15 percnél többet ülni a WC-n

Kár lenne tagadni, mindenki olvas, játszik vagy egyszerűen csak szeret üldögélni a WC-n. A kutatók szerint azonban ez egészségtelen szokás, mert ilyenkor extra nyomás nehezedik a vénákra, ami aranyeret is okozhat.

Ezt tedd:

 • Akkor használd a WC-t, mikor tényleg szükséged van rá.
 • Jobb, ha sem a telefonodat, sem újságot nem viszel magaddal a WC-re, így nem feledkezel el az idő múlásáról, főleg, ha már aranyered is van.

9. Lehúzni a WC-t, mielőtt lecsuknád a fedelét

Mikor úgy húzod le a WC-t, hogy még nyitva van a fedele, a lezúduló víz összekeveredik a WC-csésze tartalmával és a levegőbe fröcskölődik. A kórokozók így könnyen átjutnak a WC mellett lévő törölközőre, mosdóra, akár még a fogkefédre is.

Ezt tedd:

 • Szokd meg, hogy előbb lecsukod a WC fedelét, aztán öblítesz.

10. A haj végét a fejtetőre csavarva mosni

Ha gyakran tapasztalod, hogy hajmosás után csupa gubanc a hajad vége, talán azért van, mert nem megfelelően mosod meg. Figyelj rá, hogy mosás közben a hajad végét ne halmozd a fejedre.

Ezt tedd:

 • Samponozás közben a hajadat hagyd lógni és úgy mosd meg.
 • A fejbőrödet masszírozd át, de a hajad hosszát ne.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét