10 egyszerű módszer, hogy ne ess a saját elméd által felállított csapdákba

0
1440

Néha úgy tűnhet, hogy az egész élet egy végeláthatatlan küzdelem az érzelmekkel, a lustasággal és a vágyakkal. És sajnos a diadal gyakran nem a miénk. Azonban pszichológiai trükkökkel könnyen leküzdheted az eléd kerülő problémákat.

Ezt szem előtt tartva összeállítottuk az alábbi 10 pontból álló listát, hogy segítsünk megérteni az elméd működését, ami lehetővé teszi, hogy irányítás alatt tartsd az életed.

1. Légy kedves önmagaddal.

Légy kedves önmagaddal, tanulj meg megbocsátani magadnak a saját gyengeségeidért, ünnepeld a sikert, és ne ítéld el önmagad a hibáid miatt. A helyzet az, hogy az agyad nemcsak az egészséged védi, hanem a hangulatod is meghatározza. Tehát amikor korholod magad a gyengeségeidért és a hibáidért, az agyad kétségbeesetten keresi a módját, hogy hogyan tudna felvidítani. És ennek a legkönnyebb módja az lehet, amit éppenséggel szerettél volna elkerülni.

2. Ne fogadj el semmit ingyen.

Mindannyiunknak ajánlottak már ingyenes szolgáltatást vagy ajándékot boltokban, clubokban, fodrásznál vagy bárhol máshol. Jobb visszautasítani ezeket, ha hosszú távon szeretnéd elkerülni, hogy túl sok pénzt költs. Lehet, hogy észre sem veszed, de az agyad ezt az ingyenes dolgot úgy értékeli, mint egy kedves kölcsönt, amit vissza kell fizetni – és azt fogod kezdeni érezni, hogy tartozol valamivel. Ennek az lesz az eredménye, hogy spontán vásárolsz vagy elfogadhatónak tartasz egy megemelt árat.

3. Olvass el annyi könyvet, amennyit csak tudsz, de apránként.

Imádsz olvasni, de úgy érzed, nincs időd a kedvenc hobbidra? Határozz meg egy bizonyos oldalszámot, amit el akarsz olvasni egy nap. Amikor olvasol, az elmédet megakasztják a gondolatok, hogy még mennyire sokat kell elolvasnod, hogy végezz a könyvvel. Nem is gondolnád, de az agyad nem rajong a hosszú távú projektekért, hiszen rengeteg energiát kell ráfordítania. Hogy ezt ellensúlyozd, egyszerűen olvass egy keveset mindennap – 10 vagy 12 oldal nem megerőltető.

4. Tanuld meg úgy edzeni az agyad, ahogy az izmaidat edzed.

Próbáld meg vizualizálni a vágyaidat – ne egy konkrét tárgyat, amit birtokolni szeretnél, hanem a készségeket vagy a körülményeket, amiket egy nap a magadénak szeretnél tudni. Mindig hagyj egy kis időt a gyakorlásra lefekvés előtt. Épp ahogy a vér áramlik a karodban, amikor súlyzózol, az agy is fog reagálni vizualizációs gyakorlat “terhelésére”. Az agynak az ezen a módon történő dolgoztatása növeli a motivációt a cél elérésére, megrövidítve ezáltal az addig vezető utat.

5. Ne pazarold beszélgetésre az idődet az edzőteremben vagy az edzés után.

A mozgás és az extrém stressz az átlagosnál beszédesebbé teszik az embert. Az ilyen pillanatokban hajlamosabb vagy elkotyogni egy-egy titkot. Ez azért van, mert a fizikai megterhelés a “küzdj vagy menekülj” mechanizmust váltja ki, gyorsítja a pulzusod és a légzésed. Az agy úgy reagál erre, mintha veszélyben lennél, és feszülten dolgozik, hogy felajánlja az összes erőtartalékot, hogy segítsen a küzdelemben. Mindez remek célponttá tesz azok számára, akik szeretnének beférkőzni a fejedbe. Tartsd ezt észben edzés közben!

6. Hagyd abba a játékokat a telefonodon.

Ideje abbahagyni azokat a játékokat, amik állítólag “fejlesztik az agyat és a figyelmet” – nem működnek. Ha őszintén szeretnéd megőrizni az elméd egészségét, sportolj. Mozgás közben vér áramlik a fejbe, ami jobban segít stimulálni az agyat, mint bármilyen fejtörő a képernyőn.

7. Egy összetett feladatot ossz kis részekre.

Ha komplex kihívással szembesülsz, oszd kisebb, könnyebben menedzselhető feladatokra. Ez segít, hogy ne az előtted álló nehézségekre gondolj, hanem a figyelmed a logikus lépéssorozat megoldására összpontosuljon. Például ha egy hosszú riportot kell készítened, oszd főbb szekciókra vagy témákra, és foglalkozz velük egyenként. Az agyad ösztönösen hozzájárul az összes feladat megoldásához, amit kitűztél magad elé.

8. Tedd vissza a polcra.

Imádsz a boltokban mászkálni, de nehezen állsz ellen a spontán vásárlás kísértésének? Ennek az oka elég egyértelmű: a dopamin, a boldogsághormon. Abban a pillanatban elkezd dolgozni, amint meglátsz valami érdekeset vagy számodra vonzót. Ha meg is tudod érinteni ezt a tárgyat, a hormon még hatékonyabban dolgozik. A vér az arcodba áramlik, a szíved hevesen dobog, és mielőtt észrevennéd, valami teljesen haszontalan dolog landol a kosaradban. Azonban a megoldás nagyon egyszerű: tartsd a kezedet a zsebedben, és csak nézegesd azokat a szükségtelen dolgokat, semmi több.

9. Tüntesd el a tányérodat, ha jóllaktál.

Ez az egyszerű, de nagyon okos trükk megakadályozza, hogy túl sokat egyél, még akár akkor is, ha családi rendezvényen vagy és nem tudsz elszabadulni az asztaltól. Egyszerűen tüntesd el a tányért a látóteredből, vagy takard le egy szalvétával. Ezzel megállítod a dopamin termelődését. Az agy az ételt jutalomnak tekinti, de csak ha látod vagy érzed az illatát. Tehát ahelyett, hogy próbálod megállni, hogy megedd azt az utolsó darabot, csak tedd el a tányérod. A vágy perceken belül el fog tűnni.

10. Egy órával alvás előtt minden szobában tompítsd el a fényeket.

Ez a trükk segít, hogy eleget aludj – és természetesen abban is, hogy az zavartalan legyen. A fények mérséklése üzenetet küld az agynak, hogy ideje pihenni. Ennek következtében az agy lehetővé teszi, hogy a melatonin termelődése elkezdődjön. Ez az a hormon, ami a cirkadián ritmust szabályozza. Lassan az anyagcseréd elkezd lelassulni, és az agyi folyamatok “alvó üzemmódba” kapcsolnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét