10 dolog, ami akkor történik, ha napi 8 órán át ülsz

0
2564

Legyen szó egy hosszú munkanapról vagy a tévé előtt eltöltött órákról, nem nehéz azon kapni magad, hogy az egész napodat ülve töltötted. Elsőre ez nem tűnik óriási problémának, valójában azonban veszélyes.

Ha elolvasod a következőket, valószínűleg te is az aktívabb életmód mellett fogsz dönteni.

1. Gerinc

A tudósok becslései szerint a britek naponta 14 órát töltenek ülve. Sajnos a többi ország statisztikái is hasonló adatokat mutatnak. A szakértők szerint az ülés teljesen természetellenes testhelyzet, az emberi test nem erre lett kitalálva.

A gerincünk S-alakú, mégpedig azért, hogy ellen tudjon állni a terhelésnek. Ha ülünk, az S-ből C lesz. Mikor valaki görnyedten ül, a hasizmai gyengülnek, és rendszeres edzés nélkül aligha tudja magát formában tartani.

Ülés közben a feszülés a medencére és a csigolyákra is átterjed, ezzel nagyobb nyomás nehezedik a porckorongokra. Az állandó megerőltetés a nyakcsigolyákat is érinti, ennek következtében pedig csökken az agy vérellátása. Ilyenkor gyakran jelentkezik fejfájás és homályos látás. Mivel a gerinc a törzsünk váza, elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a testtartásunkra, és csökkentsük a rá nehezedő terhet.

2. Keringési rendszer

Az ülő életmód egyik legsúlyosabb következménye a keringési betegségek – például a koszorúér betegség és a magas vérnyomás – kockázatának növekedése. A folyamatos ülés gyengíti az izmokat, rontja a vérkeringést, és csökkenti az erek rugalmasságát. A fizikai aktivitás hiánya az egyik legfőbb oka a korai érelmeszesedésnek (mikor a szív ereiben koleszterinplakkok alakulnak ki). Az oxigénfelhasználás és -ellátás közötti egyensúly is felborulhat, mikor a szívnek több oxigénre van szüksége, mint amennyit a vér továbbítani képes.

Egy kiterjedt tanulmányban 17.000 embert vizsgáltak 13 éven keresztül. Az ülő életmódot folytatóknál 54%-kal nagyobb volt annak az esélye, hogy szívrohamban halnak meg, mint azoknál, akik aktívabban éltek.

3. Visszér

Akik a nap legnagyobb részét ülve töltik, azoknál romlik a vérkeringés az alsó végtagokban, ami visszér kialakulásához vezethet. Ez mindkét nemnél kialakulhat, de elsősorban a nőkre jellemző. Amellett, hogy a visszér örökletes is lehet, kialakulása során az egyik legfőbb rizikófaktor a keresztbe tett lábakkal való ülés. Ha az erek így megcsavarodnak, az egyes területeken vértoluláshoz vezet.

A nem megfelelő vérkeringés szintén veszélyes, mert vérrögök kialakulását okozhatja. A rög könnyen elzárhatja az egyik létfontosságú eret a szívben, a tüdőben vagy az agyban.

4. Elhízás

Az ülő életmód egyik legfőbb következménye a túlsúly. Ha hosszú időn át ülsz, az anyagcseréd lelassul, a szervezeted kevesebb kalóriát éget el, a felesleget pedig zsírként raktározza el.

Amint leülsz, a szervezeted a zsírégetést 90%-kal csökkenti, az inzulinszint esni kezd, a vérnyomás pedig megemelkedik. Az elmúlt 50 évben a munkalehetőségek sokat változtak, a legtöbb munkahelyen ma már az íróasztal mögött kell ülni, ahol az ember egyáltalán nem éget kalóriát. Az állva végzett munkák közben 35%-kal több kalóriát lehet elégetni, mint ülőmunka közben.

Az aktív életmód a kulcs az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához.

5. Izmok és csontok

A folyamatos görnyedés, a fizikai aktivitás hiánya gyengíti az izmokat. Ez elsősorban a has és a fenék izomzatát érinti. De nem csak az izmok szenvednek az ülő életmódtól. Ha túl sokat ülsz, csontritkulásod is lehet. Bár a csontoknak nem okoz különösebb problémát a test megtartása ülés közben, idővel gyengülnek, porózusabbá, törékenyebbé válnak.

6. Emésztőrendszer

A hasnyálmirigy annyi inzulint termel, amennyire szükség van a szénhidrátok glükózzá való átalakításához. A passzív izmokban lévő sejteknek azonban ennél jóval kevesebb inzulinra van szükségük, de a hasnyálmirigy a megszokott ritmusában termeli azt.

Egy 2011-es tanulmányban kimutatták, hogy már az egy napon át tartó ülés is csökkenti a sejtek inzulinfogyasztását. Ennek következtében megnő a cukorbetegség és egyéb betegségek kockázata. Az ülő életmód olyan kellemetlenségeket is okozhat, mint a krónikus székrekedés, de extrém esetekben aranyér is kialakulhat.

7. Öregedés

A telomerek a kromoszómák végén találhatók, védik őket a károsodástól. Az öregedés során ezek a telomerek megrövidülnek. Bebizonyosodott, hogy az inaktív életmód hatására a telomerek gyorsabban rövidülnek, jelentősen felgyorsítva az öregedés folyamatát. Bár ülni kényelmes, minden üléssel töltött óráért 2 órával fizethetsz az életedből.

8. Mentális zavar és szorongás

Az ülő életmódnak jelentős mértékű negatív hatása van a mentális egészségre. A fizikai aktivitás hiánya szorongáshoz és depresszióhoz vezet. A székünk az elszigeteltség és a magány szigetévé válik. A kutatások szerint a folyamatos ülés endorfin hiányához vezet, míg a rendszeres testmozgás és a fizikai aktivitás általában növeli azt a szervezetben.

Ha rendszeresen mozogsz, javul a kedélyállapotod, és a testedet is el tudod lazítani. Nem beszélve arról, hogy az önértékelésed, a magabiztosságod is pozitív irányba fog változni. A mozgás a szerotonin termelődésre is hatással van, segít mérsékelni az egyensúlyhiányt, ami depresszióhoz, memóriazavarokhoz és étvágytalansághoz vezet.

9. Álmatlanság

A mozgás hiánya az alvás minőségére is kihat. A test az ülést pihenésként értelmezi, még akkor is, ha a mentális tevékenység közben csúcsokat dönt. Ha egész nap “pihentél”, a tested azt fogja hinni, már nincs szükséged további pihenésre és alvásra. A rendszeres mozgás megszabadít az álmatlanságtól, és javítja az alvás minőségét.

10. Teljesítményproblémák

Az inaktív életet élő férfiaknál gyakrabban fordul elő merevedési zavar, prosztata probléma és hormonzavar.

Ha egy férfi egyhuzamban több órát tölt üléssel, a vérkeringés a kismedencében lelassul, ami gyulladáshoz és komolyabb betegségek kialakulásához vezethet.

A mozgás hiánya miatt a lerakódott zsírréteg egyre nagyobb lesz, ez pedig sokszor a hormonegyensúly felborulásához vezet. A női hormon, az ösztrogén a zsírszövetekben termelődik. Ez magyarázza, hogy a férfiaknak miért lesz olyan pocakjuk, amitől szinte lehetetlen megszabadulni.

Mit tehetsz?

Egyes cégek kifejezetten próbálják mozgásra ösztönözni a dolgozókat, például azzal, hogy távolabb teszik a vízautomatát és a szemetest az íróasztaltól, csocsó- és pingpongasztalt tesznek ki, és olyan tréningeket szerveznek, ahol az alkalmazottaknak mozogniuk kell.

A tudósok és az orvosok a következőket javasolják:

  • Gyakrabban tégy nagy sétákat.
  • Tömegközlekedésen állva utazz.
  • Sétálj el a kollégád asztalához ahelyett, hogy felhívnád.
  • Az összejöveteleken igyekezz állni.
  • Sétálj egyet ebédszünetben vagy menj el valahova enni.
  • Lift helyett használd a lépcsőt.
  • Munka közben tarts rövid szüneteket, és végezz egyszerű nyújtógyakorlatokat.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét