10 árulkodó jel, hogy a párod manipulál

0
6915

Elég ironikus, hogy egy párkapcsolatban, ahol arra számítunk, hogy szeretetet, törődést és támogatást kapunk, néha azt vesszük észre, hogy a párunk bábként irányít minket.

Megosztjuk veled a leggyakoribb trükköket, valamint bemutatunk olyan módszereket is, melyekkel könnyedén ellen tudsz állni a manipulációnak.

De ne felejtsd el, hogy mindez rendkívül szubjektív, és a tanácsok nem minden szituációban alkalmazhatóak.

1. Te vagy a hibás. Mindig.

Minden manipulátorban van egy közös vonás: kitűnően tudnak bűntudatot ébreszteni a másikban, akkor is, ha semmit nem követett el.

Előfordult már, hogy segítséget kértél a párodtól, és ilyesmi választ kaptál: “Arra nem gondolsz, hogy nekem is lehet dolgom? Mondtam neked, hogy csomó feladatom van. Miért mindig csak magadra gondolsz?” És tessék, máris bűntudatod van, amiért segítséget kértél.
Ebben az esetben a párod egyike azon kevés embereknek, akik körül a világ forog.

A következőket teheted:

 • Vedd észre, hogy a párod irányítani próbál téged.
 • Maradj higgadt.
 • Emlékeztesd, hogy felnőtt emberként felelős a viselkedéséért.

2. Ő pedig az áldozat. Mindig.

Ki ne sajnálna meg egy szegény kiscicát? A manipulátor célja, hogy pontosan így lásd őt is. Az élete rendkívül nehéz, tele van problémákkal, amit neked meg kell értened, együtt kell érezned vele és segítened kell neki.

A manipulátorok ezt a trükköt használják arra, hogy “szívességet” kérjenek, vagy amikor próbálják hárítani a felelősséget. Ilyenkor azt veheted észre, hogy a párod a rossz sorsáról szóló, érzelmes történetekkel próbál rád hatni. Ezt azonban ne keverd össze azzal, mikor támogatást várva osztja meg veled az érzéseit. A manipulátor nem támogatást vár, hanem hasznot.

3. Provokál, hogy meggondolatlan reakciót váltson ki.

Ha a vitatémából már kifogynak, utolsó lehetőségként megpróbálnak provokálni. Olyasmiket mondanak, ami normál esetben maga után vonná a kérdést, hogy vajon elment-e a józan eszük, vagy más módszerekkel keltenek benned negatív érzéseket, hogy feldühítsenek.

Ennek a célja, hogy bevonjanak egy értelmetlen vitába, és hogy kimondassanak veled valami olyasmit, amit aztán a védekezéshez felhasználhatnak. Ha a párod is ilyen, mondd meg neki, hogy semmi értelme nincs a mondandójának.

Ha kiszúrod ezt a viselkedést, maradj higgadt, és ne menj bele a kötekedésbe. Próbáld visszaterelni a beszélgetést az eredeti témához. Ha továbbra is folytatja, udvariasan vess véget a beszélgetésnek.

4. Sürgősen választ vár.

Minél kevesebb időnk van dönteni, annál kevésbé tudjuk átgondolni az adott dolgot. A manipulátor sürget, hogy olyan gyorsan hozd meg a döntésed, hogy át se tudd gondolni. Ezért van óriási jelentősége számára annak, hogy 1 percen belül választ adj mindenre.

A szakemberek szerint viszont nem szabad azonnal döntést hozni. Hagyj magadnak időt a gondolkodásra. Ha a párod még mindig sürget, csak mondd neki, hogy ennél több időre van szükséged.

5. És a te problémáid? Azokat sosem hallgatja meg.

A manipulátorok egy másik közös vonása az érdektelenség. Ha beszélni akarsz vele az érzéseidről és a problémáidról, a manipulátor a következőket fogja tenni:

 • Kerüli a beszélgetést, és úgy tesz, mintha fontos dolga lenne.
 • A saját gondjaira tereli a szót: “Szörnyű, hogy ennyi plusz munkát kaptál ma. El tudod képzelni, milyen ez nekem mindennap?” Ezek után tényleg azt hiszed, hogy a párodat érdeklik a problémáid?

Ez ellen nem sok módszer létezik. A legjobb, ha kiszállsz egy ilyen kapcsolatból, és egy törődő társat keresel.

6. “Nem tudnék nélküled élni.”

Érzelmi zsarolásnak nevezik ezt az önző és aljas módszert. A manipulátor a félelemérzettel és a bűntudattal játszik, és az életéért és az egészségéért való felelősségvállalást rád akarja erőltetni. Más szóval azt mondja: “Belehalnék, ha elhagynál.”

Hogy ne manipulálhasson ezzel a módszerrel:

 • Gondolj arra, hogy csak fenyegetőzik a saját érdekében.
 • Ne feledd, te nem vagy felelős az ő döntéseiért.

7. “Nem te mondtad?”

Ez egy másik trükk, amivel elferdíti a múltban történt dolgokat, hogy összezavarjon és kényelmetlen helyzetbe hozzon.

“Nem, határozottan állítom, hogy nem neveztelek így. Micsoda? Emlékeznék, ha segítséget kértél volna. Valami nem stimmel veled ma.” Ez így fest a gyakorlatban. A manipulátor ügyesen használja ezt a módszert, hogy elkezdj kételkedni saját magadban és a memóriádban.

Könnyedén elkerülheted ezt a helyzetet:

 • Bízz a memóriádban! Úgy emlékszel a dolgokra, ahogyan azok valóban történtek.
 • Ragaszkodj ahhoz, hogy pontosan emlékszel arra, mit mondtál. De vitába ne menj bele.

8. Olyan, mint egy megakadt lemezjátszó.

A manipulátor nem akar beszélni a közös gondjaitokról. Ő jól érzi magát így. Alattomos módon elhiteti veled, hogy a beszélgetésnek már vége, még mielőtt egyáltalán elkezdődött volna. Ezért kezded újra és újra ugyanazt a vitát.

Könnyebb lenne a falakat szóra bírni, mint megváltoztatni a manipulátor viselkedését, de van két módszer is, hogy ne ess bele a csapdájába:

 • Mindig ragaszkodj a beszélgetés eredeti témájához.
 • Tarts észben, hogy mi váltotta ki a problémát és miért kezdted el a beszélgetést.

9. Ravasz trükköket vet be.

A manipulátor ezt az egyszerű trükköt használja ahhoz, hogy elérje, amit akar. Eltúlozza a kéréseket, majd egy látszólag kisebb kéréssel áll elő.

“Ha nem ehetünk vacsorára kék bálna szívet, akkor legalább menjünk el abba az olasz étterembe.”

Biztos, hogy azt fogod választani, amit könnyebb teljesíteni. A trükk ebben az, hogy valójában nincsen választásod. Így kerüld ki:

 • Valójában nem kell segítened.
 • A döntéseidet racionálisan hozd meg, ne pedig összehasonlítások alapján.

10. Játssza a hülyét.

Gyerekes trükk úgy tenni, mintha nem értenél valamit, de a manipulátort ez egyáltalán nem zavarja. Minden lehetséges eszközt felhasznál a maga érdekében.

Nincs sok lehetőséged, de a viselkedését látva legszívesebben lehet, hogy játékot vennél neki célzásként. De végül is felnőttek vagytok, úgyhogy inkább a következők lehetnek megfelelőek:

 • Próbálkozz különböző megközelítésekkel, mikor felteszed ugyanazt a kérdést.
 • Viselkedj vele te is ugyanígy. Talán mást érdemelne?

Hogy valaki manipulatív, az egy jellemvonás, ezért van az, hogy egy ilyen embert nem fogsz tudni megváltoztatni. Ő mindig ilyen marad, azután is, hogy szakítotok.

Voltál már manipulatív kapcsolatban? Oszd meg a tapasztalataidat, hogy figyelmeztethess másokat!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét