10 ártatlan higiéniás szokás, ami titokban tönkreteszi az egészségünknek

0

A legtöbben meg vagyunk győződve arról, hogy mindent megfelelően csinálunk. Kézszárítóval szárítjuk fel a vizet a kezünkről, a piszkos edényeket a mosogatóban áztatjuk, és egyetlen napot sem csinálunk végig az irodában kávé nélkül. A valóság viszont az, hogy a kézszárító kórokozókat terjeszt, a mosogató szennyezettebb még a WC-nél is, a kávégépben lévő baktériumoktól pedig még a tiszta bögre sem menthet meg.

Következzenek olyan bizonyított tények, melyekből megtudhatod, mennyire nem higiénikusak a legártatlanabbnak tűnő hétköznapi szokásaink.

1. Mosogatóban áztatjuk az edényeket.

A mosogató tökéletes hely a kórokozók számára. Található itt szalmonella, bélbaktérium, staphylococcus is. Hogy elkerüld a betegségeket, nemcsak mosogatás után kell kitisztítanod a mosogatót, de azt követően is, hogy hallal, hússal, tejtermékkel vagy zöldséggel érintkezett. A mosogatóban áztatni egy halom piszkos edényt kényelmes, de egyáltalán nem biztonságos megoldás.

2. Forró vízzel mosunk kezet.

Egyes tudósok szerint a víz hőmérséklete nincs befolyással a kézen lévő baktériumok mennyiségére. Sokkal fontosabb, hogy mennyi ideig mossuk a kezeinket. 5 másodperc alatt semmit nem érsz el, de 30 másodperc alatt elpusztíthatod a kezeden lévő kórokozókat. Ha túl gyakran használsz forró vizet a kézmosáshoz, tönkreteheted a bőr természetes védőrétegét, ami dermatitist és irritációt okozhat.

3. Sminkben edzünk.

Sokszor előfordul, hogy a munkahelyünkről rohanunk az edzőterembe és azt gondoljuk, teljesen felesleges előtte lemosni a sminket, hiszen utána így is, úgy is lezuhanyzunk. Edzés közben azonban a bőrünknek lélegeznie kell és tisztítania kell saját magát. Ha sminkben edzel, a pórusok eltömődnek, ez pedig szabad utat ad a bőrproblémáknak. Minden edzés előtt mosd le a sminkedet.

4. Kézszárítót használunk.

A tény, hogy nem érünk hozzá a géphez, a higiénia illúzióját kelti. Valójában azonban a kézszárítók egyáltalán nem higiénikusak. Rengeteg kórokozó van bennük, amiket szárítás közben szétfújnak, így azok rákerülhetnek a bőrünkre, bejuthatnak a tüdőnkbe, a szervezetünkbe. A papírtörlő sokkal jobb megoldás, mint az elektromos kézszárító.

5. Ugyanazt a bevásárlótáskát többször is használjuk.

A többször használt bevásárlótáskák tele vannak kórokozókkal. Ha nyers húst vásároltál (még akkor is, ha be volt csomagolva), nagy az esélye, hogy a baktériumok átkerülnek róla más termékekre, főleg gyümölcsökre, zöldségekre. Használj eldobható táskát vagy olyat, amit ki tudsz mosni.

6. Ugyanazon a vágódeszkán vágjuk a húst és a zöldséget.

Mikrobiológusok szerint a vágódeszkán 200-szor több baktérium van, mint a WC-ülőkén. Ha húst vágtál rajta, szalmonella és Campylobacter kerülhet rá, ezek pedig a legfőbb kiváltói az ételmérgezésnek. A megoldás, hogy két különböző vágódeszkát használsz, külön a zöldségnek és külön a húsnak. Fa vágódeszka helyett válassz üvegből készültet, ami alaposabban tisztítható.

7. Az irodai kávégépet használjuk.

A kávégép tartálya számos baktériumnak adhat otthont. Több kórokozó található benne, mint a fürdőszobaajtó kilincsén. Hogy megóvd magad, minél gyakrabban tisztítsd a tartályt forró vízzel és mosogatószerrel.

8. A táskánkban tartjuk a telefonunkat.

A táskád, a hátizsákod megfelelő, tiszta helynek tűnhet a telefonod számára, de ez sajnos nincs így. Jobb, ha egy tokban tartod, így kevésbé lesz kitéve a kórokozóknak. Egy átlagos telefon 10-szer szennyezettebb, mint a WC-ülőke. A legjobb, ha mindennap áttörölgeted.

9. Csak tavasszal mossuk ki a téli holmikat.

Milyen gyakran mosod a kesztyűdet és a sapkádat? A szakemberek javaslatai szerint a sapkákat, kesztyűket, sálakat 1-2 hetente kell mosni. Ezek a ruhadarabok a szánk és az orrunk közelében vannak. Begyűjtik a baktériumokat, a folyamatos kontaktus pedig legyengíti az immunrendszert.

10. Szobahőmérsékleten olvasztjuk ki a fagyasztott élelmiszert.

Kevésszer jut eszünkbe, hogy az otthonunk hőmérséklete és a kiolvasztás gyorsasága hatással van az étel minőségére. Az asztalon egy tálban hagyni a halat vagy a húst, hogy kiolvadjon, veszélyes dolog. Hogy megelőzd a kórokozók szaporodását, jobb, ha a hűtőben végzed a kiolvasztást.

BÓNUSZ: Megosztani az ételt a barátaiddal jót tesz az egészségnek.

Az immunrendszered hálás lesz, ha eszel valaki más desszertjéből, közös tányérból falatozol a szerelmeddel vagy megosztod az ételed a barátaiddal. A szakemberek szerint így cserélünk egymással jó baktériumokat. Természetesen ezt csak egészséges emberek tehetik meg, aki beteg, azzal ne osztozz semmin.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét