A mikróhullámú sütőt az 1940-es években, egy véletlennek köszönhetően találták fel. Azóta a konyhák alapfelszerelése lett. Kényelmesebbé teszi a főzést és az újramelegítést, ám vannak bizonyos ételek, amiket nem szabadna a mikróba tenni.
A lehetséges veszélyek elkerülése érdekében az alábbi ételeket inkább ne a mikróban melegítsd.
1. Főtt tojás
Ha főtt tojást teszel a mikróba, a vízmolekulákból képződő gőz megnöveli a nyomást a tojásban. Mivel a tojásnak vékony membránja és héja van, nem tud ellenállni a nyomásnak, ezért felrobban a mikróban.
2. Sárgarépa
Bár a sárgarépát főzni és melegíteni is lehet mikróban, a nyers sárgarépát – főleg azt, amelyik nincs meghámozva – betenni a mikróba veszélyes lehet. Ha nem mostad meg alaposan, és van rajta föld, az abban található ásványi anyagok miatt szikrázni kezdhet a mikróban. Ez komoly kárt tehet a készülékben, főleg, ha többször is megtörténik.
3. Feldolgozott húskészítmények
A nagy mennyiségű só, tartósítószer és egyéb adalékok miatt a feldolgozott húskészítmények egyébként sem egészségesek. Ezenkívül figyelembe kell venni azt, hogy a mikróban magas hőmérséklet éri őket, így a bennük lévő koleszterin oxidálódhat. Az oxi-koleszterin a szervezetben plakk kialakulását idézheti elő, tehát növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mindezt egy tanulmány is alátámasztja. A legjobb, ha a kolbászt és hasonlókat a tűzhelyen vagy a grillen melegíted fel.
4. Víz
A legártalmatlanabb dolognak tűnhet a vizet a mikróban melegíteni. A statisztikák szerint azonban nem kevés baleset történik a mikróban tűzforróra melegített víz miatt, főleg gyerekeknél. A mikró elektromágneses hullámaitól a víz túlhevülhet a forrási jelek tapasztalása nélkül, jóval saját forráspontja fölé, és hirtelen intenzív forrást, robbanást okozhat.
5. Csilipaprika
A chiliben, főleg a csípősebb fajtákban sok a kapszaicin, ami igen gyúlékony. Ha a kapszaicint elektromágneses hullámoknak tesszük ki a mikróban, füstölni kezd és lángra is kaphat. Ez bőrirritációt és égést okozhat.
6. Csirkehús
Köztudott, hogy a csirke könnyen terjeszti a szalmonellát, különösen akkor, ha nincs kellőképpen megfőzve vagy megsütve. Ha a csirkehúst a mikróban akarod elkészíteni, nagyon kicsi az esélye, hogy egyenletesen átfő, ezért potenciális hordozója lehet veszélyes baktériumoknak. Ugyanez érvényes más nyers húsra is. A legjobb, ha közvetlen hőnek teszed ki, például serpenyőben, grillen vagy sütőben készíted el.
7. Paradicsom és paradicsomszósz
Akárcsak a főtt tojás, a paradicsom is felfordulást okozhat, hiszen ugyanúgy felrobbanhat a mikróban. Mivel a friss paradicsomban és a paradicsomszószban is sok a nedvesség, a növekvő nyomás hatására bugyogni kezd, majd szétfröccsen a mikró belsejében.