“Tetves voltam, de találtam olyan házi gyógymódokat, amik tényleg működnek.”

0

A fejtetvesség számomra kész rémálom. Ki akarná folyamatosan vakarni a fejét nyilvánosan? Nagyon megalázó, és az állandó vakarás miatt kisebesedik a fejbőr. Én egy kollégámtól kaptam el a tetveket, aki mellettem szokott ülni. De terjedhet ruházaton, kabáton, sapkán vagy személyes tárgyakon, például fésűn, törölközőn keresztül is.

Mindenféle vegyszert kipróbáltam, amik aztán tönkretették a hajamat, de a tetűtől nem szabadítottak meg. Úgy döntöttem, kipróbálok néhány házi módszert is, melyeknek nincsenek mellékhatásai.

Ezekkel nemcsak megszüntethető a fejtetvesség, de a haj is egészségesebb lesz tőlük.

Olívaolaj

Az olívaolaj igen hatékonyan pusztítja a fejtetveket. Nagyon jól fellazítja a serkéket is a hajszálakról. Sűrűsége miatt a tetvek megfulladnak és elpusztulnak, mikor az olaj elkezd beszivárogni a légzőnyílásaikba. Egy egész éjszakán át hagyd a fejeden, és húzz rá egy zuhanysapkát. A tetvek több órán át is képesek életben maradni lélegzés nélkül, ezért kell rászánnod egy éjszakát. Ezt a módszert hetente alkalmazd.

Majonéz

Azonkívül, hogy finom, a tetvek ellen is hasznos. Egyenletesen oszlasd el a fejbőrön, és húzz fel egy zuhanysapkát. Várj legalább 3-4 órát. Samponnal moss hajat, majd fésüld ki a serkéket. Egy héttel később ismételd meg, hogy a túlélőket is elpusztítsd.

Teafaolaj

Az illóolajok közül az egyik leghatékonyabb a fejtetvek ellen. A teafaolaj 1%-os oldata képes elpusztítani a fejtetvek 100%-át 30 perc alatt. Mielőtt használod, a kézfejeden végezz tesztet, hogy allergiás vagy-e rá. Ha nem látsz kiütést, és nem kezdesz el viszketni, akkor biztonsággal használhatod.

Fésülés közben használd, keverd össze levendulaolajjal, hogy még hatékonyabb legyen.

Kiszárítja őket, így pusztítja el a fejtetveket. Keverj össze ¼ csésze sót és ¼ csésze ecetet. Fújj rá annyi keveréket a hajadra, hogy kissé átnedvesedjen. Végy fel egy zuhanysapkát, várj 2 órát, majd mosd meg a hajad, és használj kondicionálót. Minden 3. nap ismételd a kezelést.

Fokhagyma

A fokhagyma tele van antibakteriális és gyulladásgátló összetevőkkel, melyek segítenek megszabadulni a tetvektől. Kitűnő módszer fejtetvesség ellen, de kisgyerekeknél nem szabad használni.

Reszelj le 10-12 gerezd fokhagymát, és adj hozzá néhány csepp citromlevet. Vidd fel a tetves fejbőrre, hagyd rajta 30 percig, öblítsd le és alaposan mosd meg a hajad. Egy héten keresztül ismételd, míg a tetvektől és a serkéktől is megszabadulsz.

Vazelin

Megfojtja a tetveket. Vastag rétegben kend be vele a fejbőrt lefekvés előtt. Törölközőt vagy zuhanysapkát tegyél a fejedre, és hagyd fent egész éjszakára. Reggel használhatsz babaolajat is a vazelin eltávolításához. Fésüld át jól a hajad, hogy megszabadulj a tetvektől. Néhány napon át ismételd.

Almaecet

Először öblítsd át almaecettel a hajad, hogy felold azt a ragacsot, amivel a serkék a hajszálakhoz tapadnak. Hagyd az ecetet teljesen megszáradni a hajadon, majd az egész hajadat és fejbőrödet kend be kókuszolajjal, hogy a tetvek megfulladjanak. Végy fel egy zuhanysapkát, és hagyd fenn az olajat legalább 8 órán át. Utána samponnal moss hajat, és fésüld ki a tetveket.

Babaolaj

Hatásos és vegyszermentes módszer. Kend be vele a hajad, hagyd fenn egy éjszakára, majd másnap reggel samponnal mosd ki. Az olajnak legalább 8 órán át a fejbőrön kell lennie, hogy hatásos legyen. Egy hét után ismételd meg.

Neem (indiai orgona)

A neem és a neem olaj rovarölő anyagot tartalmaz, ami megakadályozza a fejtetvek szaporodását és növekedését.

  • Neem leveles öblítés: Egy maréknyi neem levelet tégy 3 bögre vízbe. Forrald addig, míg a folyadék zöld lesz. Vedd le a tűzről, szűrd le és hagyd kihűlni. A szokott módon mosd meg a hajad, használj balzsamot is, majd ezután használd a neem leveles öblítést. 3-szor ismételd.
  • Neem levél paszta: Daráld le a neem leveleket, hogy pasztát kapj. Ezt vidd fel a fejbőrre és hagyd fenn 30 percig. Mosd meg a hajad samponnal. 2 héten át heti 3-szor ismételd.
  • Neem olaj: 6 csepp tiszta neem olajat keverj össze néhány evőkanál kókuszolajjal. Masszírozd be a fejbőrbe és hagyd fenn 1 órán át. Samponnal és vízzel mosd le. Legalább heti 2-szer ismételd 1 hónapon keresztül.

Levendulaolaj

A levendula természetes rovarriasztó. Benne marad a hajban, és távol tartja a tetveket. Többféleképpen is lehet használni fejtetvesség ellen:

  • Keverd össze hordozóolajjal, ami lehet kukorica-, kókusz- vagy napraforgó olaj, de bármilyen más természetes növényi olaj is.
  • Tégy néhány csepp levendulaolajat a samponba, így távol tarthatod a tetveket, ha már egyszer megszabadultál tőlük.
  • Használd együtt teafaolajjal a fésüléshez.

Az olajok eltömítik a tetvek légzőnyílásait, akadályozzák a légzésüket, ezzel pusztítják el őket. 7-10 nap múlva ismételd meg a kezelést.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét