Mi történne a testeddel, ha többé nem ennél zöldséget és gyümölcsöt

0

Depresszió, kellemetlen testszag, látászavar – csak néhány dolog, ami akkor történne velünk, ha teljesen abbahagynánk a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Ezekben számtalan olyan összetevő van, amit semmilyen más ételben nem találunk meg. Ha ezektől megfosztjuk a szervezetünket, komoly egészségi problémák jelentkezhetnek.

Kíváncsiak lettünk, hogy mi történne, ha teljesen eltávolítanánk a zöldséget és a gyümölcsöt az étrendünkből, és megpróbálnánk csak fehérjét fogyasztani. És a dolgok, amiket találtunk, arra késztettek minket, hogy rögtön együnk egy almát – vagy inkább kettőt –, és szerintünk te is ugyanerre fogsz vágyni, ha elolvastad ezt a cikket.

Romolhat az éjszakai látásod.

Ha az éjszakai látásunk romlik, nagyobb eséllyel esünk el a sötétben, és kevésbé biztonságosan tudunk este vezetni is. Hogy a sötétben is meglássuk a tárgyakat, a szemnek A-vitaminra van szüksége, ez pedig retinol és béta-karotin formájában található meg. Retinolt tartalmaz a tőkehalmáj, a halolaj és a tojás, de nagy mennyiségben már mérgező. Zöldségekből és gyümölcsökből a béta-karotint viszont sosem lehet túladagolni.

Kellemetlenebb lehet a testszagod.

Hogy milyen a testszagunk, azt több tényező befolyásolja. Egyrészt a genetika határozza meg ezt a verejtékmirigyekből származó természetes szagot, ahogyan a haj vagy a szem színét is. Viszont nagy hatással van rá, hogy hogyan táplálkozunk. Egy tanulmány eredménye szerint jóval kellemesebb a testszaga azoknak, akik sok zöldséget és gyümölcsöt esznek. Még akkor is, ha egy ideje nem használtak szappant vagy dezodort.

Depresszióssá válhatsz.

A bélrendszerünk szoros kapcsolatban áll az agyunkkal. A kiegyensúlyozott étrend nemcsak az alakunknak tesz jót, de a mentális egészség szempontjából is létfontosságú. Ha nem eszünk zöldségeket és gyümölcsöket, nagyobb eséllyel alakulhat ki a depresszió, állítják tanulmányok. Általános meggyőződés, hogy depresszió esetén az ember többnyire egészségtelen ételekre vágyik, de az egészségtelen táplálkozás nem a depresszió eredménye.

Megemelkedhet a vérnyomásod.

A kutatások szerint azoknál, akik kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, megnő a magas vérnyomás veszélye. Az orvosok azt javasolják, hogy a magas vérnyomással küzdők olyan étrendet kövessenek, amelyben sok a zöldség és a gyümölcs.

Emésztési problémáid lehetnek.

A zöldségek és gyümölcsök kiváló forrásai az oldhatatlan rostoknak, amelyek a bélben megduzzadnak, és segítik a széklet távozását. Az alacsony rostfogyasztás az egyik legfőbb oka a székrekedésnek. A dietetikusok szerint erre egyértelműen a legjobb megoldás a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása.

Vérrögök alakulhatnak ki.

A szőlő, a zöld leveles zöldségek és a fokhagyma fontosak ahhoz, hogy a vérünk elég híg legyen, és ne alakuljanak ki veszélyes rögök. A gyümölcsökben megtalálható C-vitamin jelentősen csökkenti a vér besűrűsödésének kockázatát és a vérrögképződés esélyét, ezért létfontosságú az érrendszer és a szív számára.

Egyenetlenné válhat a bőrtónusod, és sötét karikák lehetnek a szemed alatt.

A szem alatti sötét karikákat több dolog is okozhatja, köztük a lelassult vérkeringés. A brokkoliban, a spenótban, a fejes salátában és a káposztában sok K-vitamin van, ami elősegíti, hogy a szív szabadon pumpálhassa a vért az egész testben. Ennek a vitaminnak a hiánya egyenetlen bőrtónust, bőrkárosodást és akár kékes bőrelszíneződést is kiválthat.

Lehet, hogy többet kell fogorvoshoz járnod.

Az almával vagy más magas rosttartalmú gyümölccsel és zöldséggel természetes módon tisztíthatjuk a fogainkat, és fokozhatjuk a nyáltermelődést. Ha a szánkban sok nyál termelődik, a káros baktériumok kimosódnak belőle. A zöldségekben és gyümölcsökben sok A- és C-vitamin, valamint kalcium található, amelyektől a fogak erősebbek lesznek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét