Mi történik a testeddel, ha 28 napig nem iszol alkoholt

0

Egy átlagos jövedelmű, hétköznapi ember évi 11,4 liter alkoholt fogyaszt. Őt nem nevezhetjük alkoholistának, csak szeret a barátaival lenni, és közben iszogatni. Néha hét közben is előfordul, hogy este iszik egy pohár bort, hogy csökkentse a stresszt. De mi történik, ha ez az illető nem iszik alkoholt 28 napig?

Egy kísérlet során arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevő önkéntesek egészségének és külsejének tekintetében történik-e változás, ha 4 hétig nem isznak alkoholt. Ha nem bírod kivárni a végét, eláruljuk, igen, történik, mégpedig nem is akármekkora.

1. hét

 • Az étvágy növekedni látszik. Valójában azonban az emberek jóval többet esznek, ha fogyasztanak alkoholt. Amikor abbahagyják az ivást, ösztönösen is le kell valamivel foglalniuk a kezüket, és erre általában az ételt találják meg. A legjobb, ha az ételt gyümölccsel vagy gyümölcslével helyettesíted, ha felhagysz az ivással.
 • Megnő az édesség iránti vágy. Az alkohol, főleg az édes italok növelik a vércukorszintet, ezért léphet fel cukor iránti sóvárgás. De mindenki másként reagál, vannak, akiknél csökken a vércukorszint. Ez főleg a cukorbetegekre nézve veszélyes.

 • Az ivás abbahagyása után a minőségi alvás elérése nem könnyű. Ez még azokra nézve is igaz, akik lefekvés előtt szoktak inni egy pohárral, hogy gyorsabban elaludjanak. Az alkoholtól tényleg gyorsabban elalszol, de az alvás minősége romlik. Nem fogsz tudni mélyen aludni, és könnyen előfordulhat, hogy rémálmod is lesz.
 • Néha fejfájás is jelentkezik, ami az egyik legfőbb tünete annak, hogy a szervezet próbál méregteleníteni az alkohol után. Ez hatással lehet a májra és a vérnyomásra is. Az alkohol elhagyásának ebben a fázisában még az ellenkező hatást is tapasztalhatod, azaz a fájdalom megszűnik. Ennek oka, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztók fájdalomtűrése nagyobb. Az első héten még mindig tapasztalható némi fájdalomtűrés.

2. hét

 • A máj elkezd regenerálódni. Ha valaki rendszeresen iszik alkoholt, a májsejtjei elpusztulnak, helyükön pedig hegek képződnek. A máj képes regenerálódni, de ez egy nagyon lassú folyamat. Minél kevesebbet iszik valaki, a máj állapota annál gyorsabban javul.
 • Egy másik igen erős motiváció lehet az alkohol elhagyására a bőr színének megváltozása. Az alkohol tönkreteszi a vérkeringést, így a bőrbe nem tud elég oxigén jutni. Ennek következtében a bőr szárazzá válik, pigmentfoltok és ráncok jelennek meg rajta.

 • Az emésztés elkezd javulni. Az alkohol hatására megnő a gyomorsav mennyisége, mondhatjuk azt is, hogy a gyomor lassan “megeszi” önmagát. Ezért esznek az emberek többet, amikor isznak alkoholt.
 • A kísérletben résztvevők a második hét végén találták a legnehezebbnek visszautasítani a baráti meghívásokat. Az elején nagyon kitartóak és elszántak voltak, de a második hétre már össze kellett szedniük magukat, hogy továbbra se igyanak alkoholt.

3. hét

 • A harmadik hétre az alkoholfogyasztás egyértelmű jelei (sötét karikák a szem alatt, puffadt arc) eltűnnek. Ennek oka, hogy a kiválasztás újra megfelelően működik.
 • Könnyebb lesz felkelni reggel. Amikor valaki egy keveset iszik, rögtön az alvás mély fázisába kerül, és a megelőző fázisokat átugorja. Amikor az alkohol koncentrációja csökken, az alvás már nem lesz mély, és az illető többször is felébred. Ha az alkohol teljesen kiürül a szervezetből, az alvási ciklus helyreáll és természetes lesz, ezért könnyebb lesz felkelni reggelente.

 • Az alkohol csökkenti a nyál mennyiségét, ez pedig negatívan hat a fogak egészségére. Ha nem iszol alkoholt, kisebb eséllyel fog szuvasodni a fogad, a fogzománc pedig erősebbé válik.
 • Az alkohol nemcsak a fájdalmat szünteti meg, de az ízlelést és a szaglást is. Idővel azonban az ízek és szagok érzékelése helyreáll.

4. hét

 • Ha valaki túlsúlyos, a testtömege jelentősen csökkenni kezd. A kísérletben résztvevőknél havonta átlagosan 2,5-3,5 kilóval. Minél hosszabb időn át nem iszik valaki, annál többet fog fogyni.
 • Az alkohol növeli a vérnyomást. Ha ez túl gyakran történik, krónikus magas vérnyomás alakulhat ki. Az alkoholt nem fogyasztóknál ez a betegség kevesebbszer fordul elő. A keringési betegségek kockázata is jelentősen csökken.
 • A bőr sokkal tisztább lesz. Az akné és az irritáció megszűnik. A legtöbbször ennek az az oka, hogy a vízháztartás egyensúlya a szervezetben helyreáll, és a vérkeringés is normalizálódik. Az arcszín egyenletesebb lesz, a pigmentfoltok halványodnak.
 • Az alkoholfogyasztást abbahagyók gondolkodása tisztább lesz, a munkájukban jobban teljesítenek. A kutatások szerint, ha valaki rendszeresen iszik, az agya kicsit megduzzad, és az oxigénhiány miatt agysejtek milliói pusztulnak el. Ezek a változások nagyon lassúak, de visszafordíthatatlanok.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét