Mi történhet a szervezeteddel, ha naponta eszel egy gránátalmát

0

Az influenza elleni védekezéstől kezdve a súlyos betegségek elleni küzdésig, a gránátalma a testünk nagyszerű védelmezőjének bizonyult. Antioxidánsokban gazdag, ezért tud harcolni sok betolakodó ellen, ami fájdalmat és gyulladást okoz. Míg számos előnyét említik online, közülük csak néhány lett tudósok által is bizonyítva.

Végeztünk egy kis kutatást, és találtunk 6 előnyös módot, ahogy a gránátalma hathat a testedre és az egészségedre általánosságban.

1. Távol tarthatja a vírusokat és a szezonális influenzát.

A gránátalma óvni tudja a testedet a kórokozóktól. A leve képes védeni attól, hogy vírusok támadjanak meg, azáltal, hogy védi a szájüreget. A gyümölcs kivonata, ami remek forrása a C-vitaminnak, úgy tűnik, védelmet nyújthat a közönséges influenza ellen.

2. Csökkentheti a magas vérnyomást.

Az antioxidáns tulajdonságokkal kapcsolatban azt találták, hogy sikeresen csökkenti a magas vérnyomást. Egy tanulmány azt mutatja, hogy azoknak, akik ebben szenvednek, legalább 240 millilitert kell fogyasztani naponta, hogy elkezdjenek eredményeket tapasztalni. Arról is meg kell bizonyosodniuk, hogy a gránátalmalé 100%-ban természetes, és nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

A gránátalma a káliumon keresztül is segíti a megfelelő vérnyomást. 100 gramm gránátalma 236 milligramm káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a csontok egészségéhez és a szív funkcionálásához.

3. Segíthet az emésztési problémákon.

Azoknak az embereknek, akik Crohn-betegséggel küzdenek, ismerősek a gyomorbántalmak, amik eredményezhetnek étvágycsökkenést és súlyvesztést egyebek között. Ennek okai a gyomorban felgyülemlő baktériumok, amik súlyos gyulladást okoznak. Az egyik megoldásra irányuló mód, amit több tanulmány hasznosnak talált, az a gránátalma fogyasztása. A gyümölcs kivonata úgy tűnik, véd és támadást indít azon baktériumok ellen, amik a fájdalmat okozzák.

4. Javíthatja a memóriát, különösen Alzheimer esetén.

Ez volt Dr. Hartman tanulmányainak konklúziója, amely során szívműtét előtt álló egereknek adott gránátalma-pirulákat a műtét előtt egy héttel és hat héttel utána. A memóriájuk 100%-ig ép volt, vagy még akár jobb is, mint korábban. Azoknál, akik nem kaptak tablettákat, tapasztalták a várt memóriavesztést a műtétet követően.

Dr. Hartman még tovább ment, és azt mondta, hogy arra is van bizonyítéka, hogy a pirulák segítették a neuronok létrejöttét az agyban. Ez nem azt jelenti, hogy megtalálta a gyógymódot az Alzheimerre. Csupán annyit, hogy a gránátalma fogyasztásának nagyszerű előnyei vannak.

5. Segíthet cukorbetegség esetén.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti a cukorbetegség olyan tüneteit, mint az izomfájdalom és a fáradtság. A gyümölcs csökkenteni tudja az oxidatív stresszt, ami a cukorbetegségben fontos szerepet játszik. A rossz típusú koleszterint szintén csökkenti, ezzel is segítve a relatívan alacsony vércukorszint fenntartását.

Azonban a cukorbetegeknek nagyon óvatosnak kell lenniük a napi szintű gránátalma-fogyasztással. Végtére is cukrot tartalmaz, amit ők csak nagyon kevés mennyiségben ehetnek.

6. Javítja a csontok egészségét, és csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat.

Egy 2011-es tanulmányban azt állapították meg, hogy a gránátalmamag-olaj mérsékelheti az ízületek érzékenységét. Sőt mi több, a tudósok fontos bizonyítékot találtak, ami megmutatja, hogy a gyümölcsben lévő antioxidánsok hogyan harcolnak sikeresen az ízületi gyulladás ellen. És nem csak ennyiről van szó, hiszen bárki használhatja, hogy fokozza a csontjainak erejét.

Ezt egy 2016-os tanulmányban újra bizonyították, ahol a résztvevőknek napi 200 milliliter gránátalmalevet adtak. 6 héttel később az alanyok azt vették észre, hogy a csontjaik fizikai funkciója javult.

Te fogyasztasz gránátalmát? Ha igen, felfigyeltél valamilyen jótékony hatására?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét