Hogyan tesz jót a fogmosás az egész testednek, és nem csak a fogaidnak

0

Mindannyian tudjuk, hogy milyen fontos, hogy vigyázzunk a fogainkra, különösen a mai, sok cukrot tartalmazó étrendek esetében. De talán nem tudtad, hogy a fogmosás megakadályozza, hogy a káros baktériumok a véredbe kerüljenek és a testedben áramolva problémákat okozzanak. Emiatt arra a következtetésre jutottunk, hogy a fogmosásnak valójában nagyobb hatása van az életünkre, mint azt gondoltuk.

Szeretnénk megosztani, hogy miért fontos a jó szájhigiéniás rutin, és hogy mi történik, ha nem törődünk vele.

1. Jó a szívednek.

A napi kétszeri fogmosás megvédheti a szívet a gyulladástól és a további komplikációktól. Amikor a káros baktériumok áthaladnak a szíven, a szövetek megduzzadását okozhatják (endocarditis). Ez veszélybe sodorhatja azokat, akiknek már korábban is voltak szívproblémái, különösen azokat, akiknek a szívbillentyűi érintettek.

2. Egészségesen tartja a tüdőt.

Egy nyugdíjasok bevonásával készült kutatás segített megérteni, hogy a szájhigiénia szoros kapcsolatban áll a tüdő egészségével. Azáltal, hogy megmossuk a fogunkat, csökkentjük annak a kockázatát, hogy egy fertőzés a szánkból a tüdőnkbe jusson, amikor levegőt veszünk. Ezt fontos tudni, főleg annak, akinek krónikus tüdőbetegsége van.

3. Megvédhet az Alzheimer-kórtól.

Néhány tanulmány szerint szoros kapcsolat áll fenn az ínybetegség és a demencia, különösen az Alzheimer-kór között. Egy 6000 résztvevővel készült tanulmányban azt találták, hogy az ínyfertőzésből a baktériumok eljutottak az agyba. Úgy tűnik, ez történik, ha elhanyagoljuk a fogmosást, és a fertőzés bejut a testünkbe.

4. Megvéd az ínybetegségtől és más fertőzésektől.

Van néhány meglepő hatás, amit az ínybetegség gyakorolhat a szervezetünkre. Ha rendszeresen mossuk a fogunkat, megakadályozzuk a szagos, káros baktériumok felgyülemlését és a plakkok kialakulását. A fogak elhanyagolása vezethet pericoronitis kialakulásához, ami duzzadást okozhat az arcon, valamint rossz leheletet és fekélyt a gyulladt szövet miatt.

5. Frissebben tartja a leheletedet.

A szakértők azt tanácsolják, hogy legalább naponta kétszer 2 percig mossuk a fogunkat, és legalább egyszer egy nap tisztítsuk meg a nyelvünket. Ez segít megállítani a kéntermelő baktériumok felhalmozódását a szájban és a torokban.

6. Csökkenti a szülési komplikációk esélyét.

Az, hogy tiszták és egészségesek legyenek a fogak és a szájüreg a terhesség folyamán, nagyon fontos, mert ez akadályozza az ínyfertőzéseket, amik a babára is hatással lehetnek. Az ilyen fertőzések alacsony születési súlyhoz vezethetnek, mivel esetlegesen a placenta gyulladását okozhatják. Ez akadályozhatja a magzat növekedését az anyaméhben.

7. Segít kontrollálni a vérnyomásodat.

A megfelelő ideig tartó fogmosás segíthet fenntartani az egészséges vérnyomást. Kapcsolatot találtak a rossz szájhigiénia következményei, például az ínybetegség és a magasabb vérnyomás között. Magasabb vérnyomás esetén a szervezetben – a vérerekben, a szívben és más létfontosságú szervekben – extra terhelés lép fel.

Te milyen gyakran mosod a fogadat? Mi más teszel még meg, hogy egészségesen tartsd őket?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét