Ha mindig kimerültnek érzed magad, a testednek ezekre az élelmiszerekre van szüksége

0

A mozgás hiánya, az egészségtelen táplálkozás és az ülő életmód rossz hatással van az egészségre.

Ezek a hétköznapi élelmiszerek azonban segítenek formában maradni.

1. A szemeknek

Annak ellenére, hogy a technika fejlődése egyre gyorsabb, a szemnek árt, ha egész nap a monitort és a kijelzőt bámulod.

A szem egészségéhez szükséged van omega-3 zsírsavakra, luteinre, cinkre, illetve A-, C- és E-vitaminokra, amik bőségesen megtalálhatók:

  • zöld leveles zöldségekben (saláta, spenót, sóska),
  • tojásban,
  • citrusfélékben,
  • bogyós gyümölcsökben,
  • diófélékben és magvakban,
  • zsíros halakban (lazac, tonhal, makréla, pisztráng).

2. Az immunrendszernek

Egy iroda tökéletes hely a baktériumok terjedéséhez, hiszen sok ember tölti itt együtt az egész napot. Nem csoda, hogy ha valaki megbetegszik, pillanatok alatt végigfertőzi a kollégáit is. Megelőzni a betegséget nem nehéz, csak egyél többet a következő immunerősítő élelmiszerekből:

  • citrusfélék,
  • paprika,
  • brokkoli,
  • fokhagyma,
  • gyömbér,
  • kivi,
  • papaja.

3. Az anyagcsere felpörgetéséhez

Minél gyorsabb az anyagcseréd, annál több kalóriát égetsz. Akik ülve töltik a napjukat, azoknak az anyagcseréje általában lassú. Ezekkel az élelmiszerekkel felturbózhatod, hogy megtarthasd az egészséges testsúlyodat:

  • hínár,
  • kávé,
  • tea,
  • fűszerek (gyömbér, cayenne paprika, kardamom),
  • bab,
  • sovány húsok (csirke, pulyka).

4. A jó agyműködéshez

A helyes táplálkozásnak nemcsak a testre, hanem az agyműködésre is jó hatása van, állítja egy tanulmány. Márpedig az agy az irodában dolgozók legfőbb munkaeszköze. Ezek az ételek serkentik az agyműködést, emellett pedig lassítják az öregedést:

  • zsíros halak (lazac, pisztráng),
  • áfonya,
  • magvak és diófélék,
  • rostban gazdag élelmiszerek (barna rizs, teljes kiőrlésű kenyerek),
  • gránátalmalé,
  • étcsokoládé.

5. A belek számára

Kutatások szerint azoknál, akik legalább 10 évet töltenek ülőmunkával, megduplázódik a bélrák kialakulásának esélye. Ezt megelőzheted rendszeres mozgással és egészséges táplálkozással, mely magában foglalja a következő élelmiszereket is:

  • brokkoli,
  • spenót,
  • citrusfélék,
  • bogyós gyümölcsök,
  • rostban gazdag ételek (barna rizs, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér).

Ezenkívül a lehető legkevesebbszer fogyassz vörös húst és feldolgozott húskészítményeket (például szalámit, kolbászt), mivel ezek növelik a vastagbélrák kockázatát.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét