A mozgás hiánya, az egészségtelen táplálkozás és az ülő életmód rossz hatással van az egészségre.
Ezek a hétköznapi élelmiszerek azonban segítenek formában maradni.
1. A szemeknek
Annak ellenére, hogy a technika fejlődése egyre gyorsabb, a szemnek árt, ha egész nap a monitort és a kijelzőt bámulod.
A szem egészségéhez szükséged van omega-3 zsírsavakra, luteinre, cinkre, illetve A-, C- és E-vitaminokra, amik bőségesen megtalálhatók:
- zöld leveles zöldségekben (saláta, spenót, sóska),
- tojásban,
- citrusfélékben,
- bogyós gyümölcsökben,
- diófélékben és magvakban,
- zsíros halakban (lazac, tonhal, makréla, pisztráng).
2. Az immunrendszernek
Egy iroda tökéletes hely a baktériumok terjedéséhez, hiszen sok ember tölti itt együtt az egész napot. Nem csoda, hogy ha valaki megbetegszik, pillanatok alatt végigfertőzi a kollégáit is. Megelőzni a betegséget nem nehéz, csak egyél többet a következő immunerősítő élelmiszerekből:
- citrusfélék,
- paprika,
- brokkoli,
- fokhagyma,
- gyömbér,
- kivi,
- papaja.
3. Az anyagcsere felpörgetéséhez
Minél gyorsabb az anyagcseréd, annál több kalóriát égetsz. Akik ülve töltik a napjukat, azoknak az anyagcseréje általában lassú. Ezekkel az élelmiszerekkel felturbózhatod, hogy megtarthasd az egészséges testsúlyodat:
- hínár,
- kávé,
- tea,
- fűszerek (gyömbér, cayenne paprika, kardamom),
- bab,
- sovány húsok (csirke, pulyka).
4. A jó agyműködéshez
A helyes táplálkozásnak nemcsak a testre, hanem az agyműködésre is jó hatása van, állítja egy tanulmány. Márpedig az agy az irodában dolgozók legfőbb munkaeszköze. Ezek az ételek serkentik az agyműködést, emellett pedig lassítják az öregedést:
- zsíros halak (lazac, pisztráng),
- áfonya,
- magvak és diófélék,
- rostban gazdag élelmiszerek (barna rizs, teljes kiőrlésű kenyerek),
- gránátalmalé,
- étcsokoládé.
5. A belek számára
Kutatások szerint azoknál, akik legalább 10 évet töltenek ülőmunkával, megduplázódik a bélrák kialakulásának esélye. Ezt megelőzheted rendszeres mozgással és egészséges táplálkozással, mely magában foglalja a következő élelmiszereket is:
- brokkoli,
- spenót,
- citrusfélék,
- bogyós gyümölcsök,
- rostban gazdag ételek (barna rizs, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér).
Ezenkívül a lehető legkevesebbszer fogyassz vörös húst és feldolgozott húskészítményeket (például szalámit, kolbászt), mivel ezek növelik a vastagbélrák kockázatát.